Asics Novablast 3 allround hardloopschoen

Asics Novablast 3: de ultieme allrounder?

Overzicht

De Novablast 3 is een hardloopschoen die zo’n beetje alles aankan: van langzame duurlopen, tot snelle trainingen en zelfs wegwedstrijden. Daarmee is dit een uitstekende allround hardloopschoen.

FREAK-score
4.6/5

Merk: Asics

Model: Novablast 3

Gewicht: 252 gram

Drop: 8mm

Demping 90%
Stabiliteit 75%
Comfort 85%
Energie teruggave 90%
Kwaliteit/Levensduur 80%
Eigenschappen
Totaal 82%
Pluspunten
Minpunten

Het probleem met veel daily trainers is dat ze nergens echt in uitblinken: je kunt ze overal voor gebruiken, maar zijn nergens écht goed in. De Asics Novablast 3 is daar een prettige uitzondering op. Het fijne aan deze hardloopschoenen is dat je ze kunt gebruiken voor iedere training en dat ze tijdens iedere afzonderlijke training opvallend goed presteren.

Afsnijroute

Het verschil tussen de Novablast 2 en 3

Het eerste wat opvalt aan de Novablast 3 is dat de schoen een stuk lichter is, dan de Novablast 2 (maar liefst 36 gram).

Dit komt grotendeels door de upgrade naar een FF Blast + middenzool. Dit nieuwe foam materiaal is 20 procent lichter dan het materiaal uit de vorige versie. 

De nieuwe tussenzool biedt bovendien wat meer bounce in vergelijking met de vorige versie.

Daarnaast heeft de Novablast 3 een verbeterde tong en is het bovenwerk van de schoen wat veranderd.

Voor wie is de Novablast 3 geschikt?

Van het design tot de loopervaring: vanaf het eerste moment dat je de Novablast 3 uitprobeert, merk je dat de schoen ontworpen is als allround hardloopschoen die óók geschikt is voor het snellere werk. 

Waar allrounders vaak wat te zwaar zijn voor bijvoorbeeld een interval-training of tempo-run komt de Novablast 3 juist tot leven als je het tempo opvoert.

Tegelijkertijd heeft deze schoen alles waar je naar op zoek bent in een daily trainer: zij is stevig genoeg om een groot aantal kilometers op te trainen en comfortabel genoeg voor je lange duurlopen. 

Met de 8mm drop is dit een schoen die met name geschikt is voor hardlopers die op hun voorvoet of middenvoet lopen.

Door de goede energieteruggave en het lichte gewicht is de Novablast 3 zelfs een prima keuze als je een 10km of een halve marathon wilt lopen.

Bekijk de hardloopkalender.

Eerste indruk

Met de een combinatie van fel groen en zwart oogt het model dat we proberen een stuk gewaagder dan we van de meeste Asics-schoenen gewend zijn.

Net als de voorgangers heeft ook de derde editie van de Novablast een wat naar achteren uitstekende, smalle hak met insnijdingen aan de buitenkant van de zool.

Hiermee heeft de schoen een snel en onconventioneel uiterlijk. Heel anders dan bijvoorbeeld de Cumulus 24 of Nimbus 24.

Zij-aanzicht van de Novablast 3

Oogt log, voelt licht

Als je schoen aantrekt oogt zij hoekig en wat log aan je voet. Waarschijnlijk komt dit door de brede en wat naar achteren uitstekende zool. Hierdoor lijkt de schoen groter dan zij daadwerkelijk is. 

Dat de schoen groter lijkt wil niet zeggen dat zij ook zwaarder aanvoelt. Het tegendeel is waar, de Novablast 3 is lekker licht. Met slechts 252 gram is deze schoen bijvoorbeeld een stuk lichter dan allrounders als de Brooks Ghost, de New Balance 880 v12 of de Gel-Nimbus 24 van Asics. Qua gewicht is de schoen vergelijkbaar met de Pegasus 39 van Nike.

Het bovenwerk

Al met al kunnen we zeggen dat het bovenwerk van de schoen doet waar het voor gemaakt is.

De schoen is lekker comfortabel en het materiaal is niet te dik of te zwaar. De hiel is redelijk stijf, maar heeft wat minder plastic bedekking dan de voorganger, wat vermoedelijk gewicht bespaart.

De binnenkant van de hiel biedt precies voldoende bescherming.

Het bovenwerk van de Novablast

Verbeterde tong

Een van de verbeteringen ten opzichte van de voorgaande versies van de Novablast is de tong. Deze is dunner, heeft meer ventilatiegaten en bovendien een vlinder-vorm, zoals we steeds vaker zien bij hardloopschoenen. Hierdoor sluit de lip mooi om je voet/enkel. De tong is ditmaal bovendien half vastgenaaid, waardoor deze niet opzij schuift als je aan het lopen bent. Al met al draagt dit bij aan een schoen die je voet goed omsluit.

De hardloopschoen heeft een vernieuwde tong

Beter ventilerend bovenwerk

Voor een beter ademend bovenwerk is gekozen voor een zogenoemd Jacquard Mesh (een soort geweven kunststof met piepkleine gaatjes).

Desondanks wordt het nog steeds vrij warm in de schoen. Bij de gemiddelde Nederlandse temperatuur is dit absoluut geen bezwaar, maar midden in de zomer kan dit voor wat ongemak zorgen. Een schoen als de Rincon 3 van Hoka voelt bijvoorbeeld aanzienlijk koeler. 

75% van het bovenwerk is gemaakt van gerecyclede materialen.

De middenzool

De Novablast 3 valt vooral op de snelle en responsieve middenzool. Het nieuwe FF Blast + is misschien nog wel zachter dan het FF Blast foam uit de vorige versie, maar voelt tegelijkertijd wat springeriger aan. Waar de Novablast 2 vooral geschikt was voor lange runs en hersteltrainingen, krijg je met de Novablast 3 aan je voeten zin om het tempo op te voeren.

Zacht maar veerkrachtig

Het FF Blast + schuimrubber valt dan ook het best te omschrijven als zacht en bouncy. Het is zacht, waardoor je voeten ontzien worden tijdens het lopen, maar veerkrachtig genoeg om je niet het gevoel te geven dat je helemaal wegzakt en vastkleeft aan het asfalt, wat bij veel zachtere schoenen wel het geval is. Je voelt echt dat de schoen terugveert bij iedere stap die je zet, waardoor je makkelijk het tempo kunt verhogen.

De Novablast 3 vertoont redelijk snel wat kreukjes in de middenzool

Wat stijver

Wat verder opvalt is dat deze schoen wat stijver aanvoelt dan haar voorganger. Als je de neus ombuigt, veert deze direct weer terug. Hierdoor ontstaat een soort springveer-effect, wat weer bijdraagt aan de energie teruggave van de schoen. De ronde vorm van de zool, zorgt voor een makkelijke pasafwikkeling.

Stabieler dan voorgangers

Een combinatie van een hoge zool en een lange, smalle vorm zorgde ervoor dat vooral de eerste editie van de Novablast nog onstabiel aanvoelde.

Je had het gevoel dat je elk moment je enkel kon verzwikken als je je voet verkeerd neerzette. 

Dat probleem is volledig verdwenen met deze derde editie. De zool is 5mm breder dan de voorganger.

Vooral aan de voorkant voelt zij wat breder, waardoor je meer met contactoppervlak met de grond hebt. Dit zorgt ervoor dat de schoen nooit wankel aanvoelt, ondanks dat zij vrij hoog is.

Veelzijdig

Al met al zorgt de middenzool voor een prettige combinatie van veerkracht en responsiviteit. Hierdoor kun je deze schoen moeiteloos aantrekken voor zowel een duurloop van 20 kilometer als een intervaltraining en dat is een combinatie die we niet zo heel vaak zien.

De buitenzool

We hebben hierboven al benoemd dat de Novablast 3 stabieler is dan haar voorgangers. De rubberen slijtzool zorgt ervoor dat de schoen ook geschikt is als de weg nat is of het wegdek iets minder goed. De zool bevat precies genoeg beschermend rubber (aan de zijkanten en in het midden van de schoen. Hierdoor heeft de Novablast 3 genoeg grip en tractie, zonder te zwaar te worden.

De zool van de Asics Novablast

Tip!

Er is ook een trail-versie beschikbaar van de Novablast 3. Dit is de Asics Novablast 3 TR. 

Pasvorm

Het is met de Novablast 3 niet nodig om een maat groter te kopen, dan je reguliere schoenmaat. Deze hardloopschoen valt namelijk vrij ruim. De neus is vooral wat langer, waardoor deze schoen onder andere geschikt is voor lopers met wat langere, smallere voeten. Het materiaal werkt echter genoeg mee om ook wat bredere voeten onderdak te bieden.genoeg grip en tractie, zonder te zwaar te worden.

Duurzaamheid

Al na de eerste paar trainingen zijn er wat kreukjes in de middenzool zichtbaar. Dit is vaak een teken dat de zool redelijk snel wat van haar veerkracht zal verliezen. Het zal er niet voor zorgen dat je de schoen niet meer kunt gebruiken, maar zij zal na enkele honderden kilometers wel iets van haar oorspronkelijke energieteruggave verliezen.

De Asics Novablast 3 heeft een zachte dikke middenzool met FF Blast + schuimrubber

Prijs

Een van de onderdelen waar de Novablast 3 slechter scoort dan haar voorganger is de prijs. De adviesprijs is namelijk met een tientje omhoog gegaan.

Conclusie

Vooral door de veelzijdigheid is dit een van de beste hardloopschoenen van dit moment.

Vooral als je op zoek bent naar één schoen voor al je trainingen, is dit een aanrader. Je kunt er lang en rustig op lopen, maar ook intervals en tempotrainingen op afwerken.

Voor een marathon zou ik andere schoenen kiezen, maar tijdens een halve marathon of 10km zal de nieuwe Novablast je niet teleurstellen.

Asics Novablast 3
Prijs
All4Running
Runningdirect.nl

Laatste artikelen