Hardloopschoenen kiezen: welke hardloopschoenen heb ik nodig?

Als je tegenwoordig in een hardloopwinkel staat word je getrakteerd op muren vol met hardloopschoenen. Voor ieder soort afstand en snelheid, maar ook voor elk soort lichaamsbouw en loopstijl zijn er passende hardloopschoenen beschikbaar.

Het overweldigende aanbod maakt het ook steeds lastiger om te kiezen. Welke hardloopschoenen heb je nodig? En hoe maak je de juiste keuze.

In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van hardloopschoenen. Daarbij spelen verschillende factoren, zoals je persoonlijke voorkeuren, ervaring, snelheid, doelstellingen, lichaamsbouw, blessuregeschiedenis en de mate van pronatie een rol

Dit zijn de beste hardloopschoenen van 2023

Afsnijroute

Merken hardloopschoenen

Op het gebied van hardloopschoenen zijn er talloze merken beschikbaar. Elk merk heeft een eigen filosofie over wat goede hardloopschoenen zijn, al zijn er ook veel overeenkomsten. 

Nike staat bijvoorbeeld bekend om innovatieve technologieën, terwijl Asics zich meer lijkt te focussen op stabiliteit, duurzaamheid en comfort. Hoka valt op door zijn opvallende dikke zolen, terwijl Mizuno zich richt op het minimaliseren van blessures.

Het is belangrijk om je te verdiepen in de verschillende merken en hun specialisaties voordat je een keuze maakt voor een bepaald merk hardloopschoen.

Dit zijn de bekendste merken hardloopschoenen:

  • Asics
  • Nike
  • Adidas
  • Saucony
  • Hoka
  • New Balance
  • Brooks
  • Mizuno
  • On
  • Inov-8
  • Salomon
  • Karhu

Type hardloopschoenen

Ook binnen een merk zijn er verschillende types hardloopschoenen beschikbaar. Zo heb je neutrale schoenen, antipronatie schoenen en minimalistische hardloopschoenen.

Een neutrale schoen geeft lopers met een normale voetafwikkeling voldoende stabiliteit. Een antipronatie schoen biedt meer stabiliteit en is daarmee geschikt voor hardlopers die overproneren (de voet kantelt overmatig naar binnen tijdens het lopen). Door de extra ondersteuning en stabiliteit kunnen deze schoenen blessures voorkomen voor lopers met overpronatie.

Een minimalistische schoen is bedoeld voor hardlopers die op een zo natuurlijk mogelijke manier willen lopen en daarom minder demping verlangen.

Wat voor soort hardloper ben jij?

Om de juiste hardloopschoenen te kiezen, is het belangrijk om te weten wat voor soort loper je bent. Dit heeft onder andere te maken met je loopstijl,  de afstand die je loopt en de snelheid waarop je dat doet.

Ben je een beginnende loper of ben je al gevorderd? Loop je lange afstanden of focus je meer op korte snelle runs? Al deze factoren spelen een rol bij het bepalen van het type schoenen dat het beste bij jou past.

  • Beginnende hardloper: Als beginnende hardloper ligt je tempo vaak nog wat lager. Ook zijn de spieren in je benen nog minder ontwikkeld dan die van meer ervaren lopers. Daarom is het in de regel verstandig om een schoen te kiezen met wat meer demping en stabiliteit.
  • Gevorderde hardloper: Als gevorderde hardloper heb je de spieren in je benen al verder ontwikkeld. Daarnaast loop je waarschijnlijk geregeld op een wat hoger tempo. Hierdoor heb je minder behoefte aan stabiliteit en demping. In plaats daarvan kun je kijken naar schoenen die lichter en responsiever zijn. Hierdoor kun je het tempo makkelijker opvoeren. Als je meer dan twee keer per week hardloopt, is het bovendien verstandig om meerdere paren hardloopschoenen te hebben, bijvoorbeeld een model voor je hersteltrainingen en een paar schoenen voor tempo runs en intervaltraining.

Soorten trainingen

Ook je trainingsdoelen spelen een rol bij het kiezen van de juiste hardloopschoenen. Ben je voornamelijk bezig met lange duurlopen of focus je meer op intervaltrainingen en sprints? Voor lange afstanden is het belangrijk om voldoende demping en stabiliteit te hebben, terwijl bij snelle sessies als intervaltrainingen of tempo runs een licht gewicht en veel responsiviteit gewenst zijn.

  • Allround hardloopschoenen: Deze alleskunners blinken nergens specifiek in uit, maar zijn vrijwel overal voor te gebruiken. Dit is ideaal als je één paar schoenen wilt, die je voor al je trainingen (en wedstrijden) kunt gebruiken. Allround hardloopschoenen hebben over het algemeen een goede middenweg gevonden qua gewicht, responsiviteit, stabiliteit en demping. Een andere belangrijke eigenschap is dat allround hardloopschoenen vaak wat steviger zijn gebouwd en daardoor langer meegaanAllround hardloopschoenen zijn geschikt voor hardlopers die minder vaak lopen, maar ook voor fanatieke hardlopers die graag een extra paar willen naar hun snelle wedstrijdschoenen.
  • Hardloopschoenen voor tempo en intervaltrainingen: Als je als hardloper progressie wil maken is het belangrijk om niet iedere keer op hetzelfde tempo te lopen. Wissel langzamere duurlopen en hersteltrainingen af met tempo runs en interval sessiesVoor deze snelle trainingen is het fijn om schoenen te hebben die wat lichter en responsiever zijn. Deze schoenen bieden over het algemeen minder demping en stabiliteit, maar maken het wel makkelijker om sneller te lopen.
  • Hardloopschoenen voor lange duurtrainingen: Voor langere duurtrainingen is het belangrijk om schoenen te hebben die voldoende demping en stabiliteit bieden om blessures te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat de schoenen prettig zitten en een comfortabel bovenwerk hebben. Kleine ongemakkelijkheden aan de pasvorm vallen misschien niet zo op tijdens kortere loopjes, maar kunnen erg hinderlijk worden tijdens lange duurlopen.
  • Marathon hardloopschoenen: Heb jij je ingeschreven voor een marathon en droom je van een toptijd? Dan kan een goed paar wedstrijdschoenen je daarbij helpen. Vooral als je al een paar marathons in de benen hebt, kunnen geavanceerde hardloopschoenen je helpen om een paar minuten extra van je beste tijd af te schaven. Bij marathon hardloopschoenen moet je denken aan schoenen met een carbon plaat, die zorgt voor extra propulsie, waardoor je sneller loopt zonder extra energie te verspillen. Verder zijn marathon hardloopschoenen vederlicht, hebben ze een flinke demping en een agressieve “rocker”.
  • Trailschoenen: Als je graag off-road loopt, bijvoorbeeld op onverharde paden en in heuvelachtig terrein, zijn trailschoenen de beste keuze. Deze schoenen hebben een grovere zool met meer grip en bieden extra bescherming tegen oneffenheden in het terrein. Op het gebied van trailschoenen zijn er weer allerlei varianten beschikbaar. Zo kun je kiezen voor road-to-trail shoes die je ook op asfalt kunt gebruiken, trailschoenen met meer demping voor ultramarathons en schoenen met extra grip voor het meest modderige terrein. Dit zijn de beste trailschoenen van 2023.

Blessurehistorie

Welke schoenen je nodig hebt, hangt tevens uit van je blessuregeschiedenis. Als je als hardloper in het verleden te maken hebt gehad met blessures, kan dit van invloed zijn op het type schoenen dat geschikt is voor jou. 

Wat voor schoenen het best bij jou passen, hangt onder andere af van het soort blessure dat je in het verleden hebt gehad. Als je regelmatig last hebt van overbelastingsblessures kan het bijvoorbeeld verstandig zijn om schoenen met wat meer demping te kiezen.

Hardloopschoenen voor knieën

Heb je last van knieklachten zoals een hardlopersknie? Afhankelijk van het soort knieklachten tijdens het hardlopen kan het verstandig zijn om hardloopschoenen met wat extra demping en stabiliteit te kiezen. 

Kniepijn tijdens het hardlopen wordt vaak veroorzaakt door de repeterende klap die de gewrichten bij iedere stap op moeten vangen. Goede demping kan deze druk wat wegnemen, waardoor je minder snel last krijgt van je knieën. 

Als de blessures worden veroorzaakt door jouw manier van lopen, dan zijn schoenen met wat meer stabiliteit wellicht een oplossing.

Dit zijn de beste hardloopschoenen bij zwakke knieën

Hardloopschoenen voor achillespeesblessures

Bij achillespeesblessures is het belangrijk om schoenen te dragen met een goede hielkap. Deze zorgt voor de juiste ondersteuning en stabiliteit rondom de achillespees. Daarnaast kunnen schoenen met een beetje extra demping in de hak helpen bij deze blessure.

Hardloopschoenen voor hielspoor

Hielspoor of plantar fasciitis is een blessure waarbij je een stekende pijn aan de achterkant van je voet voelt. De juiste schoenen kunnen je helpen bij het voorkomen van dergelijke blessures. 

Bij hielspoor is het belangrijk om schoenen te kiezen met voldoende demping. De schoen moet voldoende ondersteuning bieden, maar het is ook belangrijk dat de zool enige flexibiliteit heeft.

Hardloopschoenen voor scheenbeenklachten

Shin splints is een verzamelnaam voor verschillende soorten scheenbeenklachten. Vaak gaat het om een overbelastingsblessure, waarbij het vlies rond het bot ontstoken is of er zelfs een stressfractuur in het bot zelf is ontstaan. 

Als je in het verleden last hebt gehad van scheenbeenblessures, dan is het belangrijk om te kiezen voor schoenen met voldoende demping en wat extra stabiliteit. Loop vooral niet te lang door op oude schoenen.

Veelgestelde vragen over de hardlopersknie

Jouw looppatroon is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste hardloopschoenen. De manier waarop je voet naar binnen rolt bij de landing, noemt men pronatie. 

De meeste mensen landen op de buitenkant van de hiel, waarbij de voet naar binnen rolt om de druk op te vangen. Dit noemt men een neutraal looppatroon. Als jouw voet te veel naar binnen rolt, noemt men dat overpronatie. Als je voet juist weinig of niet naar binnen rolt, heet dat supinatie.

Neutrale hardloopschoenen

Voor neutrale lopers, die geen last hebben van overpronatie, zijn er neutrale hardloopschoenen beschikbaar. Deze schoenen corrigeren de natuurlijke beweging van de voet niet. Neutrale hardloopschoenen hebben verschillende maten van stabiliteit. Sommige schoenen zijn extra flexibel, terwijl andere wat meer ondersteuning bieden.

Overpronatie hardloopschoenen

Wanneer je voet te veel naar binnen kantelt tijdens het lopen, wordt dit overpronatie genoemd. Dit kan leiden tot blessures aan de enkel, knie of heup. Als je matig overproneert is het belangrijk om te kiezen voor neutrale schoenen met extra stabiliteit

Heb je veel overpronatie? Dan zijn er speciale antipronatie schoenen op de markt. Deze schoenen corrigeren de beweging van de voet.

Supinatie

Als je last hebt van supinatie kantelt je voet iets naar buiten tijdens het lopen. Er bestaan geen speciale schoenen voor supinatie. Als je last hebt van supinatie, dan is het belangrijk om te kiezen voor neutrale hardloopschoenen die wat extra stabiliteit bieden.

Welke maat schoenen heb ik nodig?

Het is belangrijk om de juiste maat hardloopschoenen te kiezen. Wanneer je schoenen draagt die te klein zijn, kun je last krijgen van blaren of nagelproblemen. Als je schoenen te groot zijn, kan dit zorgen voor schuivende voeten en blessures aan enkels en knieën.

Zorg daarom dat je de juiste maat schoenen koopt. Omdat je voeten vaak wat uitzetten tijdens het lopen, heb je wat meer ruimte nodig. Daarom kopen veel hardlopers hun hardloopschoenen een halve tot een hele maat groter dan hun normale schoenen. Wij raden echter altijd aan om de schoen te passen en er minimaal een half uur op te lopen om te bepalen of het de juiste maat is.

Als je de schoenen gaat passen, is het belangrijk dat je ongeveer een duimbreedte ruimte tussen het puntje van je grote teen en de voorkant van je schoen hebt.

Hoeveel paar hardloopschoenen heb ik nodig?

Als je regelmatig hardloopt, is het verstandig om meerdere paren hardloopschoenen te hebben. Zo kunnen je schoenen na een training goed drogen en hebben ze langer de tijd om hun veerkracht terug te krijgen. Daarnaast kun je specifieke schoenen voor de diverse trainingssessies kopen.

Wanneer heb ik nieuwe hardloopschoenen nodig?

Wanneer je schoenen aan vervanging toe zijn, is sterk afhankelijk van het type schoen, hoeveel kilometer je erop gelopen hebt en hoe frequent je ze gebruikt. Over het algemeen wordt aangeraden om je schoenen na zo’n 600 tot 1200 kilometer te vervangen, maar sommige hardloopschoenen houden het langer vol dan andere.

Het is vooral belangrijk om goed te kijken naar de zool. Is die erg versleten? En bestudeer ook de tussenzool goed. Als daar veel barstjes in verschenen zijn, dan is het dempend vermogen vaak minder geworden en is het tijd voor een nieuw paar hardloopschoenen.

Wat is heeldrop?

Ga je hardloopschoenen kopen? Dan kom je waarschijnlijk de termen “drop”, “heel-to-toe drop” of “heeldrop” tegen. De heeldrop is het verschil in hoogte tussen de voorkant en de achterkant van de hardloopschoen. Vaak is de achterkant zo’n 4 tot 10 mm hoger dan de voorkant.

Welke heeldrop het meest geschikt is, hangt onder andere af van je loopstijl. Hardlopers die op hun hiel landen, vinden een schoen met een grotere heeldrop vaak prettiger, terwijl een lage heeldrop fijn is voor hardlopers die op hun voorvoet landen.

Laatste artikelen