Wat zijn de beste hardloopschoenen van dit moment?

De beste hardloopschoenen (mei 2023 update)

Of je nu een beginnende hardloper bent of een fanatieke loper die al jarenlang meerdere keren per week gaat hardlopen, een goed paar hardloopschoenen is cruciaal om blessures te vermijden, je prestaties te verbeteren en bovenal plezier te houden in het hardlopen.

Dit zijn de beste hardloopschoenen van dit moment.

Afsnijroute

Wat zijn goede hardloopschoenen?

Hardloopschoenen moeten aan een aantal vereisten voldoen. Ze moeten comfortabel zitten en goede demping bieden. 

Vooral als je, zoals de meeste mensen, veel op asfalt loopt, is de demping belangrijk om blessures aan je ondervoet, enkels, knieën en andere gewrichten te voorkomen.

Tijdens het hardlopen krijgt je lichaam door de schok die wordt veroorzaakt door de landing op de harde ondergrond namelijk nogal wat te verduren.

Welke hardloopschoenen het beste zijn, is zeer persoonlijk. Het hangt onder andere af van wat je doelen zijn, maar ook van je loopstijl. Ben je bijvoorbeeld een neutrale of een overpronerende loper.

Waar moet je op letten bij het kopen van hardloopschoenen?

Bij het kopen van hardloopschoenen moet je onder andere letten op de volgende eigenschappen:

 • Pasvorm (let o.a. op de hiel, tong, inlegzool en voorvoet)
 • Energieteruggave (mate van vering)
 • Schokabsorptie (dikte zool, materiaal, mate van demping)
 • Levensduur (algehele kwaliteit, bovenwerk, slijtvastheid zool)
 • Afwikkeling (Is de schoen plat of heeft deze een naar boven staande neus?)
 • Stabiliteit (in wat voor mate wiebelt de schoen tijdens het lopen)
 • Pronatie (voor neutrale of overpronerende lopers)
 • Prijs (wat betaal je en wat krijg je daarvoor terug)

Let op: bij de eigenschappen van hardloopschoenen is het lastig om te spreken over goed of slecht. Waar de één baat bij heeft, werkt voor de ander minder goed. 

Sommige hardlopers vinden een dikke, zachte zool fijn lopen, anderen geven de voorkeur aan een hardere zool. Sommigen prefereren een stabiele schoen, anderen houden juist van veel flexibiliteit. 

Dit komt onder andere doordat we allemaal een iets andere loopstijl hebben. Sommige mensen landen bijvoorbeeld op de voorvoet, andere op het midden en veel lopers juist op de hiel. 

Bovendien lopen we allemaal op een ander tempo en met andere doelen. 

Daarom heeft Hardloopfreak de beste hardloopschoenen van 2022 onderverdeeld in verschillende categorieën.

Kies hardloopschoenen die bij jou passen

Als je hardloopschoenen gaat kopen is het belangrijk om te kiezen voor een model dat past bij jouw manier van lopen en jouw trainingsdoelstellingen. 

Als je bijvoorbeeld overproneert (een voet die naar binnen kantelt), dan heb je baat bij een hardloopschoen die extra stabiliteit biedt.

Heb je een neutrale afwikkeling van de voet? Dan is het beter om een neutrale hardloopschoen te kiezen. 

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor hardloopschoenen die passen bij de trainingen die je doet. Als je drie keer per week of minder kortere afstanden loopt (onder de 10km) dan kun je af met één paar allround hardloopschoenen voor al je trainingen.

Meerdere paren

Train je intensief (meer dan 3 keer per week, langere afstanden), dan is het de moeite waard om meerdere paren aan te schaffen en die te rouleren voor de verschillende trainingen.

Op die manier gaan je schoenen langer mee en draag je tijdens iedere training hardloopschoenen die jou helpen het uiterste uit je trainingsinspanningen te halen. 

Zo zijn er schoenen die speciaal geschikt zijn voor snelle trainingen (tempo runs, interval), lange runs en rustige trainingen. 

Train je voor een halve of hele marathon? Dan wil je voor een toptijd op de wedstrijddag ook een paar raceschoenen. Dit zijn vederlicht schoenen met extra veel energy return. Deze schoenen gaan door hun lichte gewicht vaak wat minder lang mee.

Wil je af en toe van de verharde weg af? Dan zijn trailschoenen een must. Deze hardloopschoenen voor trailrunning bieden minder demping, maar bieden meer grip en bescherming tegen rotsen en takken. 

Hardloopfreak heeft voor jou de beste hardloopschoenen van 2022 per categorie geselecteerd.

De beste hardloopschoenen voor beginnende hardlopers

Als beginnende hardloper kun je de trainingsbelasting het best geleidelijk aan opbouwen.

Loop je te hard van stapel, dan is de kans op blessures en overtraining namelijk groot.

Als beginner heb je daarom baat bij één paar allround hardloopschoenen die genoeg comfort en stabiliteit bieden. 

In veel gespecialiseerde hardloopwinkels kun je een looptest doen. Hieruit kan men afleiden of je een neutrale loper bent, of door overpronatie behoefte hebt aan schoenen met extra stabiliteit.

Beginnende lopers

Mizuno Wave Rider 26

Mizuno Wave Rider 26
Prijs: € 159,95 € 111,95

Een veelzijdige, neutrale hardloopschoen die geschikt is voor dagelijkse trainingen, zowel voor kortere als langere runs.

Het bovenwerk en de zool zitten goed in elkaar. De traditionele Wave-plate van Mizuno, een kunststof plaat in de middenzool, zorgt voor extra veerkracht bij de afzet.

Door een iets dikkere zool biedt de Wave Rider 26 nog meer comfort dan haar voorganger.

Beginnende lopers

Saucony Ride 16

De Saucony Ride 16 is een perfecte hardloopschoen voor beginnende hardlopers
Prijs: € 149,95

De Saucony Ride 16 is een neutrale hardloopschoen die met name geschikt is voor afstanden van 5 tot met 21 kilometer.

Daarmee is dit een uitstekende keuze voor beginnende hardlopers. Je kunt deze schoen moeiteloos gebruiken voor al je trainingen.

De wat bredere zoolbasis en een zachte PWRRUN+ inlegzool geven extra stabiliteit, wat prettig is als beginner.

Beginnende lopers

New Balance Fresh Foam 880 v12

Prijs: € 159,95 € 111,97

De Fresh Foam 880 v12 van New Balance is een schoen die speciaal is ontwikkeld voor minder ervaren lopers.

Dat zie je terug in verschillende eigenschappen van de schoen, zoals een wat stijvere hiel voor wat meer stabiliteit en een comfortabele ruime voorvoet.

De schuimrubberen middenzool zorgt voor een zachte maar stabiele landing.

De beste overpronatie hardloopschoenen

Bij overpronatie kantelt je voet aan het eind van de standfase van de loopbeweging overmatig naar binnen. Hierdoor wordt er meer gewicht naar de binnenkant van de voet verplaatst en minder naar de bal van de voet.

Dit zorgt voor instabiliteit. 

Je kunt overpronatie onder andere herkennen aan slijtageplekken onder je grote teen en de binnenkant van je hiel.

Als je overproneert heb je behoefte aan een schoen die extra stabiliteit en meer ondersteuning onder de binnenkant van de voet biedt.

Overpronatie

Asics Gel-Kayano Lite 3

Een lichte overpronatie hardloopschoen
Prijs: € 199,95 € 139,50

Dit is de derde update van de lichtgewicht versie van de populaire Gel-Kayano. De Gel-Kayano Lite 3 is een antipronatieschoen die comfort en ondersteuning biedt tijdens het lopen, maar desondanks maar 275 gram weegt (Heren, maat 42).

Het comfortabele bovenwerk zorgt voor een goede luchtcirculatie.

Overpronatie

Hoka One One Arahi 6

Hoka Arihi 6
Prijs: € 149,95 € 118,95

Met de Arahi 6 heeft Hoka het voor elkaar gekregen om een hardloopschoen voor overpronerende lopers te ontwikkelen die slechts 269 gram weegt (Heren, maat 42).

Zoals we van Hoka gewend zijn heeft de Arahi een maximalistische, zachte middenzool. In vergelijking met de vorige editie is de tong van de schoen verbeterd en is het bovenwerk iets lichter.

Overpronatie

Brooks Launch GTS 9

Brooks Launch GTS 9
Prijs: € 120,-

De Brooks Launch GTS 9 is een snelle schoen voor overpronerende lopers.

Zogenoemde GuideRails in de binnenkant van de hiel zorgen voor extra stabiliteit, maar alleen wanneer jouw voet daarom vraagt. Als je een regulier recht looppatroon hebt, geeft de schoen die extra stabiliteit namelijk niet, waardoor de Launch GTS 9 ook geschikt is voor neutrale lopers.

De beste allround hardloopschoenen voor je dagelijkse training

Als je slechts één paar schoenen wilt gebruiken heb je een paar fijne neutrale hardloopschoenen nodig die je voor al je trainingen kunt gebruiken. 

Als je meerdere hardloopschoenen in je roulatie hebt, dan heb je minimaal één paar nodig waar je het grootste deel van je trainingen, zoals je rustige duurlopen en langere duurlopen op af kan werken. 

Een belangrijk kenmerk van allround hardloopschoenen is dat ze voldoende demping bieden en een lange levensduur hebben, zodat je er kilometer na kilometer comfortabel op af kunt leggen zonder dat ze stuk gaan of veel slijtage vertonen.

Allround

Asics Gel-Nimbus 25

Prijs: € 199,95 € 174,95

Waar de voorgaande Gel-Nimbussen bekend stond als solide, maar wat zware en stugge hardloopschoenen is de nieuwe Gel-Nimbus een stuk lichter en veerkrachtiger. Uiterlijk is de Nimbus 25 flink aangepast met een rondere zool. 

Door een nieuw soort schuim in de middenzool (FF Blast+ Eco) voelt deze nieuwe versie van de Nimbus iets minder zacht, maar dat wordt gecompenseerd doordat de zool wat dikker is.

De Nimbus 25 is een supercomfortabele schoen waarmee je met plezier de deur uitgaat voor een hele reeks verschillende trainingen, van lange runs tot tempo-sessies.

Allround

Nike Air Zoom Pegasus 40

Prijs: € 129,95 € 103,50

In vergelijking met de vorige versie heeft de Pegasus 39 een wat fijner, beter ventilerend bovenwerk.

De middenzool (medium-zacht) en buitenzool zijn vrijwel hetzelfde en geven een vergelijkbare energieke loopervaring.

Met een relatief brede voorvoet is deze schoen geschikt voor vrijwel iedere hardloper.

Allround

Brooks Ghost 15

 

Prijs: € 150,-

De nieuwe versie van de Brooks Ghost heeft een nog zachtere middenzool dan de vorige versies. Dit zorgt voor extra schokabsorptie waardoor je getrakteerd wordt op een soepele rit.

Het bovenwerk is zacht, ademend en sluit naadloos om de voet.

Daarmee is de Brooks Ghost 15 een uitstekende allround hardloopschoen die veel comfort biedt maar minder geschikt is om snelle tijden te lopen.

De beste hardloopschoenen voor tempo en interval

Intensieve trainingen als intervals en tempo runs zijn bij uitstek de manier om je conditie en snelheid te verbeteren.

Tijdens deze snellere trainingen wil je een lichte en vooral responsieve schoen die uitnodigt om het tempo omhoog te gooien. Een lekkere bounce en veel energieteruggave zijn belangrijk. 

Omdat tempo- en intervaltrainingen vaak wat minder lang zijn is comfort van ondergeschikt belang. Daarom kunnen je schoenen af met wat minder cushioning, wat weer gewicht bespaart.

De meeste temposchoenen zijn ook geschikt voor kortere wegwedstrijden (tot en met 10 kilometer) of om gewoon lekker een flink stuk te lopen op een wat hoger tempo.

Tempo en interval

Asics Noosa Tri 14

Prijs: € 149,95 € 112,95

Licht, supersnel en kleurrijk: de Asics Noosa Tri 14 weegt net iets meer dan 200 gram en is zeer energiek.

De GuideSole-technologie zorgt ervoor dat je die snelheid bewaart door het kantelen van de enkel te verminderen. Dat maakt de Asics Noosa Tri 14 bij uitstek de juiste hardloopschoen voor het intensievere tempo-werk.

Tempo en interval

Saucony Endorphin Speed 3

Is de Saucony Endorphin Speed 3 de beste hardloopschoen van 2022?
Prijs: € 189,95

De Saucony Endorphin Speed 3 zijn misschien wel de beste neutrale hardloopschoenen van dit moment.

Ze zijn licht en hebben door het gebruik van een POWERRUN-PB middenzool met een nylon plaat een optimale energie teruggave. Een flinke ronding van de middenvoet naar de tenen zorgt tijdens het grondcontact voor een uitstekende afwikkeling van je pas.

Geschikt voor vrijwel iedere training, met name het snellere werk.

De beste lange afstand hardloopschoenen

Of je nu traint voor een halve of een hele marathon (misschien zelfs een ultra marathon?) of simpelweg graag veel kilometers aflegt, jouw lange duurlopen vormen de basis van jouw training.

Als je wekelijks een loop over een langere afstand doet is het belangrijk om een prettige hardloopschoen te hebben die voldoende comfort biedt en vooral zorgt dat je blessurevrij blijft.

Daarbij is snelheid van ondergeschikt belang. Voor wedstrijddagen zijn er andere schoenen die beter geschikt zijn, maar die dure schoenen wil je niet verslijten tijdens je lange trainingsdagen.

Lange afstanden

Asics Glideride 3

Met de Asics Glideride 3 verbruik je minder energie
Prijs: € 160,- € 95,95

De Glideride 3 van Asics is een schoen die het best tot haar recht komt tijdens lange duurlopen.

De nieuwe versie heeft een dikke FF Blast+ schuimrubberen middenzool die zorgt voor een prettige demping en een fijne bounce.

De “rocker” stimuleert een goede afwikkeling van je looppas waardoor je langer door kunt lopen, zonder extra energie te verbruiken. De bovenkant van de schoen is gemaakt van gerecyclede materialen.

Lange afstanden

Brooks Glycerin 20

De Brooks Glycerin 20 is geïnjecteerd met een beetje stikstof
Prijs: € 179,95

De tussenzool van de Brooks Glycerin 20 is geïnjecteerd met een beetje stikstof. Dit zorgt ervoor dat de schoen extra licht is, maar toch een zeer goede demping heeft en wat responsiever is.

De verbeterde buitenzool zorgt voor een betere tractie, vooral op nat wegdek. Het bovenwerk sluit net als bij de Glycerin 19 als een sok om je voet.

Lange afstanden

Under Armour HOVR Infinite 3

Prijs: € 129,95 € 64,98

Deze kilometervreter van Under Armour is geen schoen om persoonlijke records op te verbreken, maar garandeert jou wel ontzettend veel comfort over langere afstanden.

De schoen heeft een prettige demping en een comfortabel bovenwerk. Verder heeft zij een ruime voorvoet, wat je tenen wat bewegingsvrijheid geeft.

De Under Armour HOVR Infinite 3 zit bovendien stevig in elkaar en belooft daardoor lang mee te gaan.

De beste hardloopschoenen voor een halve marathon

De halve marathon is een afstand waarbij zowel pure snelheid als duurvermogen vereist zijn om tot jouw gedroomde prestaties te komen. Dit stelt ook speciale eisen aan de schoenen. 

Je hardloopschoenen moeten voldoende snelheid bieden om tot een goede tijd te komen, maar eveneens genoeg demping bieden.

Waar je een 10 kilometer kan overbruggen op een lichte schoen met wat minder tussenzool, wil je voor de halve marathon beslist een schoen die voldoende comfort biedt. 

Veel schoenen die geschikt zijn voor een halve marathon doen ook uitstekend dienst op de hele marathon, maar sommige exemplaren bieden net niet voldoende comfort om ook die langere afstand aan te kunnen.

Halve marathon

Hoka One One Rocket X 2

Prijs: € 249,95

De Hoka Rocket X 2 is net als zijn voorganger ontworpen als wedstrijdschoen die excelleert op afstanden als de halve en hele marathon.

De schoen is met 210 gram voor een maatje 42 vederlicht. Het mesh-bovenwerk is lekker ademend en heeft een hiel en tong die meer comfort biedt dan we van de meeste wedstrijdschoenen gewend zijn.

De schoen heeft een gevorkte carbon-plaat voor extra veel energieteruggave. In combinatie met de superzachte tussenzool zorgt dit voor een snelle en comfortabele loopervaring.

Halve marathon

Asics Metaspeed Sky+

Wedstrijdschoen hardlopen: Asics Metaspeed Sky+
Prijs: € 249,95 €210,95

Ben jij iemand die sneller gaat lopen door je pas te verlengen? Dan is de Asics Metaspeed Sky+ speciaal voor jou ontwikkeld.

De vloeiende geometrie van de schoen zorgt voor een optimale pasafwikkeling waardoor je langere passen kunt zetten, zonder dat dit je veel extra energie kost.

De rigide carbonplaat over de volledige lengte van de schoen voelt erg stijf en ongemakkelijk als je rustig loopt, maar komt helemaal tot leven als je het tempo opvoert. Ideaal dus tijdens een halve marathon (of hele als je een ervaren loper bent).

Ben jij iemand die juist harder gaat door het ritme te verhogen? Dan is het broertje van deze schoen, de Asics Metaspeed Edge+ de juiste wedstrijdschoen voor jou.

Halve marathon

Puma Velocity Nitro 2

Puma Velocity Nitro 2 hardloopschoenen
Prijs: € 119,95 €59,-

Een middenzool met twee verschillende lagen zorgt voor een energieke loopervaring die perfect past bij halve marathons.

Het zachte Nitro-foam bestaat uit met stikstof geïnjecteerd EVA-schuimrubber. Deze laag wordt gecombineerd met een wat hardere laag EVA-schuimrubber en samen zorgen deze lagen voor een lekkere bounce.

De zool met kleine rubber nopjes zorgt ervoor dat deze schoen bovendien uitstekend uit de verf komt als het regent. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. 

De beste marathon hardloopschoenen met carbon (race)

Droom jij van een toptijd op de marathon? De huidige generatie supershoes kan jou daarbij helpen.

Sinds de introductie van wedstrijdschoenen met een extra dikke middenzool en een carbonplaat, worden records aan de lopende band verbroken. 

Ook als je geen wereldtopper bent, kan een goede schoen jou helpen met het verbeteren van je prestaties. Door een optimale energieteruggave kun je sneller lopen terwijl je minder energie verbruikt.

Hierdoor heb je net dat beetje extra over om de ook de laatste kilometers op het juiste tempo te voltooien.

Dit zijn de beste marathon hardloopschoenen:

Marathon

Saucony Endorphin Elite

Saucony Endorphin Elite marathon hardloopschoen
Prijs: € 299,95

De Saucony Endorphin Elite is speciaal ontwikkeld voor de snelste hardlopers. Met een optimale energieteruggave (95%) en een gevorkte carbonplaat is dit bij uitstek een schoen die excelleert als je op het allerhoogste tempo loopt. 

De nieuwe superschoen van Saucony is het tweede model uit de Endorphin-collectie. Hoewel zowel de de Endorphin Pro 3 als de Endorphin Elite een carbonplaat hebben, zijn het twee heel verschillende schoenen. De Pro is wat zachter en loopt wat natuurlijker, ook als je minder snel bent. De Elite is wat harder en komt pas echt tot leven bij een hoger tempo.

De Saucony Endorphin Elite is daarmee met name een wedstrijdschoen voor de snelle hardlopers die het geen bezwaar vinden om een flink bedrag neer te tellen voor net dat beetje extra tijdwinst.

Marathon

Nike Vaporfly Next% 3

Prijs: € 259,95

Ga jij voor een toptijd op de halve of hele marathon?

De Nike Vaporfly Next% 3 is de nieuwste versie uit Nike’s populaire Vaporfly-lijn. Met enkele kleine aanpassingen heeft Nike het prestatievermogen van de schoen weten te optimaliseren ten opzichte van Next% 2 (die nu flink is afgeprijsd). Het gewicht is iets verlaagd en de stabiliteit verhoogd, terwijl de efficiëntie en het energierendement zijn behouden.

 De geometrie van de middenzool is bijvoorbeeld aangepast voor een rondere en stabielere hiel, terwijl het Flyknit-bovenwerk zorgt voor ademende en lichte schoenen.

De ZoomX-middenzool zorgt voor een iets zachtere landing en de Fly-plate zorgt nog steeds voor een ongekende efficiëntie. 

Het enige minpuntje is de tong, die wat kan schuiven tijdens het lopen. Desondanks blijft de Nike Vaporfly Next% 3 een absolute topper en een van de beste marathon-raceschoenen ter wereld. 

Kortom: de Vaporfly Next% 3 iseen must-have voor serieuze hardlopers die hun persoonlijke records willen verbeteren.

Marathon

New Balance Fuelcell RC Elite v3

Prijs: € 239,95

Ben je toe aan jouw eerste paar wedstrijdschoenen met een carbonplaat? Dan is de New Balance Fuelcell Elite v3 een uitstekende keuze. De schoen is lichter dan de v2 en voelt daarmee sneller dan de voorganger.

Doordat deze schoen wat meer stabiliteit verleent dan andere carbonplaat-schoenen is deze schoen erg geschikt als het jouw eerste marathon op schoenen met carbon wordt.

Dat neemt niet weg dat het een razendsnelle schoen is. De carbonplaat geeft je voortdurend het gevoel dat je vooruit wordt gestuwd. De middenzool geeft bovendien extra demping, wat zorgt voor een comfortabele loop.

Ideaal als je snel last van je voet krijgt of simpelweg verlangt naar een schoen die wat extra comfort biedt.

Marathon

Nike Air Zoom Alphafly Next% 2

De hardloopschoen van Kipchoge
Prijs: € 309,95 €279,95

De Alphafly Next% 2 van Nike is een van de meest populaire superschoenen van dit moment. Dat komt niet in de laatste plaats doordat dit de schoenen zijn die Eliud Kipchoge (en vele andere wereldtoppers met hem) draagt.

De Alphafly Next% 2 heeft een revolutionaire middenzool die bestaat uit Zoom X-schuimrubber, twee Zoom Air units (met luchtdruk gevulde pockets) en een carbonplaat.

Deze combinatie van superlicht foam en een carbonplaat zorgt voor een optimale energieterruggave en voorwaartse stuwing.

Trillingen worden goed opgevangen, waardoor je spieren minder vermoeid raken.

De Alphafly is een schoen die wat meer stabiliteit biedt, dan de Vaporfly. Het is wel een schoen die vooral tot haar recht komt als je een krachtige afzet hebt. De Vaporfly is een geschikt alternatief.

De beste trailschoenen

Ga jij het liefst van de gebaande af? Trail running wordt alsmaar populairder en daar zijn goede redenen voor.

Het is avontuurlijk, je bent heerlijk in de natuur bezig en lopen op onverharde paden, zorgt voor minder impact op je gewrichten.

Met een goed paar trailschoenen ben jij voorbereid op alle omstandigheden, van droge paden tot glibberige of harde kiezels.

Trail schoenen zijn bovendien een must als je op je vakantie in de bergen wil lopen. 

Het belangrijkste verschil tussen trail schoenen en wegschoenen zit hem in de onderzool. Die heeft vaak diepe “lugs” die zorgen voor extra grip.

Daarnaast hebben trailschoenen vaak een rockplaat en een wat robuuster bovenwerk. Omdat je op onverharde paden loopt, is demping iets minder belangrijk dan wanneer je op de weg traint.

Bekijk onze complete lijst met beste trailschoenen.

Trail running

Hoka Speedgoat 5

Is de Hoka Speedgoat 5 de ultieme trailschoen?
Prijs: € 159,95 €119,95

In de afgelopen jaren heeft de Speedgoat zich ontwikkeld van een matige tot een uitstekende trailschoen. De Speedgoat 4 was al een publiekslieveling en dat zal bij de 5e editie beslist niet anders zijn.

De schoen heeft nog steeds een heerlijk zachte middenzool waar je de ondergrond precies voldoende doorheen voelt om met zelfvertrouwen het tempo op te voeren. De Vibram onderzool biedt uitstekede tractie.

De Speedgoat 5 is lichter dan zijn voorganger en heeft een compleet nieuw bovenwerk, dat simpelweg beter om je voet sluit. Hierdoor is deze trailschoen nóg beter geschikt voor moeilijk terrein.

Trail running

Salomon S/Lab Ultra 3

Trail running schoenen van Salomon

De Salomon S/Lab Ultra 3 sluit als een sok om je voet. Door het wat meer minimalistische ontwerp voel je je als het ware één met de ondergrond.

De middenzool biedt echter voldoende demping om langere afstanden op af te leggen (de schoen is immers ontworpen voor ultra marathons).

De middenzool is wel wat harder dan bijvoorbeeld het geval is bij Hoka’s, maar biedt desondanks een redelijke energieteruggave.

Daarmee is het bij uitstek een schoen voor trailrunners die wat lichter lopen en wat beter ontwikkelde kuitspieren hebben.

Het mesh bovenwerk is ontzettend stevig. De schoen is wat minder smal dan we van veel Salomons gewend zijn.

Trail running

Asics Trabuco Max 2

Prijs: € 179,95 €125,50

De Asics Trabuco Max 2 is als een tank, waarmee je door ieder terrein walst. Daarmee is het een perfecte max-cushion trailschoen.

De afgelopen jaren heeft Asics overigens een hoop goede trailschoenen uitgebracht, want ook de Asics Gel-Trabuco 9 en 10 en de Fuji Lite 2 waren uitstekende trailschoenen.

De Trabuco Max 2 onderscheidt zich net als de voorganger door een royale middenzool die iedere schok opvangt en zorgt dat je geen last hebt van steentjes of andere obstakels op je pad. De onderzool biedt een uitstekende grip.

De schoen heeft een fijn sluitend bovenwerk, dat stevig genoeg is voor ruigere omstandigheden. De schoen is een stuk lichter dan zij eruitziet.

De beste overall hardloopschoen van dit moment

Voor iedere hardloopactiviteit zijn specifieke hardloopschoenen te vinden. Maar wil je weten wat de beste overall hardloopschoen is?

Misschien omdat je slechts één paar schoenen voor al je activiteiten wilt kopen?

Als we alle beoordelingscriteria bij elkaar optellen en tegen elkaar afwegen dan komen we tot de conclusie dat…

de Saucony Endorphin Speed 3

…de beste hardloopschoen van dit moment is.

Beste overall

Saucony Endorphin Speed 3

De beste hardloopschoen van dit moment
Prijs: € 189,95

Het unieke aan de Saucony Endorphin Speed 3 is dat het een hardloopschoen is die je vrijwel overal voor kunt gebruiken.

Door de uitstekende energieteruggave van de PWRRUN-middenzool is het een schoen waarmee je makkelijk het tempo verhoogt.

Hierdoor kun je de Endorphin Speed 3 gebruiken voor tempo runs en intervaltraining.

Maar door het comfort doet deze schoen het ook uitstekend tijdens lange duurlopen.

De Endorphin Speed 3 is door de nylon-plaat zelfs geschikt voor wedstrijden, bijvoorbeeld halve en hele marathons.

De schoen voelt echter niet vreemd aan tijdens rustige trainingen, zoals vaak wel het geval is met schoenen met een koolstofvezel plaat.

Wat zijn de beste hardloopschoenen?

We hebben ons best gedaan om een rangschikking te maken van de hardloopschoenen van dit moment. Dit zijn de schoenen die er binnen hun categorie bovenuit springen en zodoende hun plek in dit lijstje verdiend hebben.

 1. Saucony Endorphin Speed 3
 2. Nike Vaporfly Next% 2
 3. Saucony Endorphin Pro 3
 4. Hoka Speedgoat 5
 5. Asics Gel Nimbus 24
 6. Puma Velocity Nitro2
 7. Brooks Glycerin 20
 8. Asics Noosa Tri
 9. Saucony Ride 15
 10. Asics Trabuco Max

Veelgestelde vragen over hardloopschoenen

Waarom zijn goede hardloopschoenen belangrijk?

Goede hardloopschoenen zijn belangrijk omdat ze je voet ondersteunen tijdens het rennen. Daarnaast dempen ze de impact van de landing. Hierdoor voorkom je blessures, niet alleen aan je voeten zelf, maar ook aan andere gewrichten zoals je knieën en heupen. Daarnaast kunnen goede hardloopschoenen door het verende effect van de middenzool en een goede voetafwikkeling je helpen harder te lopen terwijl je minder energie verbruikt.

Wat is (over)pronatie?

Pronatie is kortgezegd de manier waarop je voet kantelt tijdens het lopen. Het is een natuurlijk effect dat je helpt om de schok van de landing op te vangen. Als je voet overmatig kantelt aan het eind van de standfase van de loopbeweging noemen we dat overpronatie. Dit is niet per se slecht, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kopen van hardloopschoenen. 

Overpronerende lopers zijn gebaat bij schoenen die iets meer stabiliteit en meer ondersteuning aan de binnenkant van de voet bieden. Deze schoenen noemen we ook wel antipronatieschoenen. De verkeerde hardloopschoenen vergroten de kans op blessures.

Wat zijn hardloopschoenen met carbon?

Als je de afgelopen tijd aan de start hebt gestaan bij een marathon is het je misschien opgevallen dat steeds meer mensen kiezen voor hardloopschoenen met een carbonplaat. Professionele lopers van wegwedstrijden dragen eigenlijk niet meer anders. Wat is de functie van deze plaat precies?

De carbonplaat in de middenzool fungeert als een soort springveer. De plaat gebruikt de energie van de landing om je weer vooruit te stuwen bij de afzet. Uit onderzoek van Nike blijkt dat je hierdoor 4% sneller gaat lopen, zonder dat je hiervoor extra energie verbruikt. Dit effect doet zich vooral voor bij snellere lopers. Hoe sneller je loopt, hoe groter het effect van de carbonplaat.  

Er zijn ook schoenen die gebruikmaken van een kunststofplaat. Deze heeft een vergelijkbaar effect, maar kunststof is wat zwaarder dan carbon. Het voordeel van een carbonplaat is dat deze extra licht is qua gewicht. 

Doordat er sinds de introductie van de carbonplaat tal van records zijn gesneuveld noemt men deze schoenen ook wel superschoenen. Vaak hebben deze superschoenen naast de carbonplaat een opvallend dikke middenzool voor extra demping en een “rocker” design voor een extra goede voetafwikkeling. 

De eerste schoen met een carbonplaat was de Nike Vaporfly. Inmiddels hebben bijna alle merken schoenen met een carbon plate.

Hoeveel paar schoenen heb ik nodig?

Meerdere paren hardloopschoenen zorgen ervoor dat je schoenen langer meegaan en verkleinen de kans op blessures. Als je drie keer per week of vaker loopt doe je er verstandig aan om minimaal twee paar hardloopschoenen te gebruiken.

Hardloopschoenen hebben namelijk ook tijd nodig om te herstellen. Door de impact van het lopen verliezen de schoenen namelijk hun dempende werking. Het dempingsmateriaal heeft wat tijd nodig om weer uit te zetten nadat je erop hebt gelopen. 

Als je drie keer per week of vaker loopt, hebben je hardloopschoenen daar de tijd niet voor. Doordat de dempende werking minder is, komt er extra veel druk op je spieren, botten en gewrichten te staan. Hierdoor verhoog je de kans op blessures. 

Als je naast het hardlopen op de weg ook nog aan trailrunning doet, is het verstandig om ook nog een paar trailrunningschoenen aan te schaffen. Trailschoenen hebben een betere grip en bieden bescherming tegen rotsen en boomstronken. 

Loop je wedstrijden als een (halve) marathon? Dan is het verstandig om je dure wedstrijdschoenen met carbonplaat te bewaren voor de wedstrijddag (en een aantal trainingen hiervoor). Deze schoenen zijn vaak extra licht en hebben daardoor een minder lange levensduur. Ze zijn echt bedoeld om de wedstrijd op te lopen, niet om al je trainingen op af te werken. 

 • 1 of 2 keer per week – 1 paar hardloopschoenen
 • 3 keer of meer – minimaal 2 paar hardloopschoenen
 • Weg en trail – minimaal 2 paar hardloopschoenen
 • Wedstrijdloper – minimaal 3 paar hardloopschoenen (wedstrijdschoen + 2 paar trainingsschoenen)

Waar moet ik nog meer op letten bij het kopen van hardloopschoenen?

Er zijn bij het kopen van hardloopschoenen een aantal zaken om op te letten. Het belangrijkste is dat de schoenen goed zitten. Kies dus de juiste maat en neem een schoen met een pasvorm die past bij jouw voet. Sommige schoenen vallen namelijk smaller dan andere. Als je brede voeten hebt, dan zit een erg smalle schoen niet lekker. Als je overproneert kies dan voor een schoen met extra ondersteuning. 

De middenzool bepaalt voor een belangrijk deel hoe de schoen aanvoelt tijdens het lopen. Sommige schoenen hebben een zachtere zool, andere een wat hardere. Wat het fijnst is, is voor iedere loper verschillend. Sommige mensen vinden een wat stijvere zool prettiger, terwijl anderen het liefst een zo zacht mogelijk schoen hebben. 

De dikte van de zool wisselt ook. Vaak zijn dikkere zolen zachter, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Hoe hard of zacht de zool is hangt namelijk ook af van het soort materiaal waar de middenzool uit is opgebouwd. Hoka’s staan bijvoorbeeld bekend om hun dikke, zachte middenzool. 

Let verder op de heeldrop. Dit is het verschil in hoogte tussen de voorkant en achterkant van de schoen. Vaak is de achterkant 4, 6, 8 of wel 10mm hoger dan de voorkant. Welke heeldrop het meest geschikt is, hangt onder andere af van je loopstijl. Hoe meer je op je hak land, hoe fijner een grote heeldrop over het algemeen is. Loop je meer op je voorvoet, dan is een lage heeldrop vaak prettiger. 

Houd bij het kiezen van je schoenen rekening met waar je zo voor wilt gebruiken. Het heeft geen zin om een schoen met carbonplaat te kopen als je uitsluitend rustig een rondje wil hardlopen. Kies de schoen die het best past bij jouw doelstellingen.

De belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het kopen van hardloopschoenen zijn:

 • Pasvorm

 • Demping

 • Pronatie

 • Doel

Wanneer zijn hardloopschoenen versleten?

Hoelang hardloopschoenen meegaan is onder andere afhankelijk van hoevaak je erop loopt. Gemiddeld gaan hardloopschoenen tussen de 600 en 1200 kilometer mee. Hoe langer en vaker je loopt, hoe sneller je deze limiet bereikt. 

Om te zien of je schoenen versleten zijn, kun je onder andere kijken naar de staat van de buitenzool, maar die vertelt niet het hele verhaal. De middenzool raakt vaak namelijk sneller zijn demping kwijt dan dat de buitenzool slijt. Kijk daarom naar het materiaal van de middenzool. Hoe meer rimpels de middenzool vertoont hoe meer de demping achteruit is gegaan. 

Het is belangrijk om op tijd nieuwe schoenen te kopen. Als je hardloopschoenen namelijk niet voldoende demping meer bieden kan dit leiden tot blessures aan je spieren en gewrichten. Die moeten immers steeds meer van de schok opvangen. 

Overigens kunnen hardloopschoenen die weinig gebruikt worden ook aan vervanging toe zijn. Als schoenen in de kast staan verouderen ze namelijk door uitdroging. Ook hierdoor kan de dempende werking van de school achteruitgaan. 

Tip: apps als Strava kunnen voor je bijhouden hoeveel kilometers je op een paar hardloopschoenen loopt. 

Ontdek hoe je ziet wanneer je nieuwe hardloopschoenen moet kopen.

Hoe moeten hardloopschoenen zitten?

Zorg dat je een duimbreedte afstand tussen je grote teen en de neus van de schoen hebt. Als je hardloopt heb je wat extra teenruimte nodig, omdat je voeten uitzetten tijdens het lopen. Houd je daarom niet teveel vast aan de schoenmaat die je normaal gesproken hebt. Vaak is het verstandig om een halve of een hele maat groter te kiezen. 

 

Wat zijn goede hardloopschoenen voor je knieën?

Als je blessuregevoelige knieën hebt, is het extra belangrijk om goede hardloopschoenen te hebben. De beste hardloopschoenen voor je knieën hebben genoeg demping en bieden veel stabiliteit. Op die manier absorberen je schoenen de schok en komt er minder druk op de knie te staan.

 

Laatste artikelen