Wanneer nieuwe hardloopschoenen? Na hoeveel km?

Wanneer heb je nieuwe hardloopschoenen nodig?

De juiste hardloopschoenen zijn essentieel om het maximale uit je training te halen. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om ze te vervangen? Daar is eigenlijk geen eenduidig antwoord op. Er zijn namelijk verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. 

In dit artikel bespreken we hoelang loopschoenen doorgaans meegaan en welke signalen erop kunnen wijzen dat het tijd is voor een nieuw paar. We geven ook tips om de levensduur van je hardloopschoenen te verlengen.

Afsnijroute

Hoe vaak moet je hardloopschoenen vervangen?

Hoe vaak je hardloopschoenen moet vervangen hangt met name af van hoe regelmatig ze gebruikt worden en hoeveel kilometer per week je erop loopt. 

Gemiddeld gaan hardloopschoenen zo’n 500 tot 1000 kilometer mee, maar dat kan variëren van persoon tot persoon (en van de kwaliteit van de schoen).

Als je merkt dat je schoenen hun demping kwijt beginnen te raken, is het belangrijk om een nieuw paar te kopen. Dit kan je blessures besparen en je hardloopervaring aangenamer maken.

Dit zijn de beste hardloopschoenen van dit moment.

Waarom zijn goede hardloopschoenen belangrijk?

Tijdens het hardlopen worden je voeten blootgesteld aan zeer hoge belastingen. Een goede demping in de schoen zorgt ervoor dat de impact van het hardlopen wordt verminderd. Dit voorkomt niet alleen blessures aan je voeten, maar ook aan je knieën, heupen en rug.

Bovendien hebben goede hardloopschoenen een positief effect op je prestaties. Een schoen met een goede grip en stabiliteit zorgt voor een betere afzet, waardoor je meer kracht kunt genereren en efficiënter kunt lopen.

Omdat het dempend vermogen en de grip geleidelijk aan afnemen is het belangrijk om regelmatig nieuwe hardloopschoenen te kopen.

Factoren die de levensduur van je schoenen beïnvloeden

Naast het aantal kilometers dat je op de schoenen loopt zijn er nog andere factoren die van invloed zijn op de levensduur. Hierdoor verschilt het van persoon tot persoon en van hardloopschoen tot hardloopschoen wanneer je nieuwe schoenen moet kopen.

Model schoenen

Zo zijn niet alle hardloopschoenen hetzelfde. Het model dat je kiest heeft een invloed op hoelang ze meegaan. Sommige hardloopschoenen zijn bijvoorbeeld speciaal ontworpen om veel trainingskilometers op af te leggen. Deze schoenen zijn daarom sterker en slijtvaster.

Veel marathon hardloopschoenen zijn juist gemaakt voor wedstrijden. Hierbij is alles erop gericht om zo snel mogelijk te gaan op de wedstrijddag. Hierdoor is er zoveel mogelijk gewicht bespaart. Het bovenwerk is vaak flinterdun en de schoen heeft minder rubber onder de zool om gewicht te besparen. Hierdoor gaan dergelijke schoenen minder lang mee.

Terrein

Ook het terrein waarop je loopt is van invloed op de levensduur van je schoenen. Als je voornamelijk op asfalt of andere harde ondergronden loopt, zullen je schoenen sneller slijten dan wanneer je op zachte ondergronden loopt, zoals gras of een atletiekbaan.

Loopstijl

Daarnaast is je looptechniek van invloed op de slijtage van je schoenen. Als je bijvoorbeeld een zware hiellanding hebt, slijten je schoenen over het algemeen sneller dan wanneer je een lichtere landing maakt op de bal van je voet.

Lichaamsbouw

Tot slot kan ook je lichaamsbouw van invloed zijn op de levensduur van je schoenen. Als je bijvoorbeeld zwaarder bent, oefen je meer druk uit op de tussenzool van de schoen en zal deze sneller haar dempingskracht verliezen.

Hoeveel kilometer kun je op hardloopschoenen lopen?

Zoals we hierboven al hebben besproken, zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op de levensduur van je hardloopschoenen. Het is dus moeilijk om een aantal kilometers vast te stellen dat de schoenen mee moeten gaan.

Wel kunnen we ervan uitgaan dat het gemiddeld zo’n 500 tot 1000 km duurt voor je aan nieuwe schoenen toe bent.

Wat zeggen fabrikanten?

Wat zeggen de merken daar zelf over ? Voor hoeveel kilometers zijn hun hardloopschoenen ontworpen en wanneer moet je ze vervangen?

  • Nike raadt mensen die af en toe lopen aan om na 7,5 tot 12,5 maanden nieuwe hardloopschoenen te kopen, terwijl het merk marathonlopers adviseert de schoenen iedere 2 tot 3 maanden te vervangen.
  • Adidas stelt dat je je hardloopschoenen elke 500 tot 750 kilometer moet vervangen.
  • Asics adviseert je om na zo’n 800 tot 1000 kilometer een nieuw paar schoenen te kopen.
  • Saucony zegt dat haar schoenen gemiddeld zo’n 400 miles (640km) meegaan.
  • Hoka stelt dat hardloopschoenen gemiddeld zo’n 400 tot 800 km goed blijven.

Wetenschap: Na hoeveel km nieuwe hardloopschoenen

Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat de levensduur van een hoogwaardige hardloopschoen veel hoger kan zijn dan 1000 kilometer.

In een wetenschappelijk onderzoek dat zich uitstrekte tussen 1991 en 2009 werden tijdens negen verschillende tests in totaal 156 schoenmodellen getest.

Daaruit kwam destijds naar voren dat de meeste hardloopschoenen ook na 1000 km nog steeds voldoende stabiliteit bieden en voldoende schokabsorberend vermogen hebben. Dit is dus een indicatie dat de levensduur van schoenen langer is dan de meeste merken aanbevelen.

Daarbij moet worden aangetekend dat hardloopschoenen sinds 2009 een flinke ontwikkeling hebben doorgemaakt. Er worden andere materialen gebruikt en ze zijn lichter geworden, wat eventueel invloed kan hebben op de levensduur van de schoenen.

Wanneer zijn je hardloopschoenen aan vervanging toe?

Het is van belang om regelmatig te controleren of je hardloopschoenen nog in goede staat verkeren en nog niet aan vervanging toe zijn.

  • Een belangrijke indicatie dat je nieuwe schoenen nodig hebt is slijtage van de zool onder de hak en bal van de voorvoet. Dit zijn duidelijke tekenen van verval die vaak ook betekenen dat de tussenzool een groot deel van haar dempingsvermogen is verloren.
  • Let daarnaast op “rimpels” in de tussenzool. Als je veel kleine kreukjes in het schuim van de middenzool ziet, dan is dat een teken dat ze nog maar weinig dempend vermogen hebben.
  • Zet de schoenen eens op tafel en kijk of ze nog recht staan. Als je schoenen naar binnen of buiten zakken, dan is dat een indicatie dat het de hoogste tijd is voor een nieuw paar.
  • Bestudeer de binnenkant van de schoen. Is de binnenzool erg versleten (bij de hiel) dan is dat vaak een teken dat je aan een nieuw paar hardloopschoenen toe bent.
  • Kijk ook naar het bovenwerk. Als je steeds meer gaatjes in het bovenwerk ziet, dan zijn je schoenen vaak aan vervanging toe.

Krijg je last van pijntjes?

Als je merkt dat je tijdens het hardlopen steeds last krijgt van pijntjes aan je benen, voeten of knieën, kan het zijn dat je schoenen aan vervanging toe zijn.

Oude schoenen hebben vaak niet meer de demping en stabiliteit die nodig zijn om schokken op te vangen en je voeten op de juiste manier te ondersteunen. Dit kan op den duur leiden tot blessures zoals shin splints en een hardlopersknie.

Als je steeds vaker last krijgt van onverklaarbare pijntjes die steeds minder snel wegtrekken, dan is dat vaak een teken dat je toe bent aan nieuwe hardloopschoenen.

Hoeveel paar hardloopschoenen heb je nodig?

Over het algemeen is één paar schoenen voldoende voor beginnende hardlopers die één à twee keer per week lopen.

Voor fanatieke hardlopers die dagelijks trainen, kan het echter verstandig zijn om meerdere paren schoenen te hebben. De reden hiervoor is dat de zolen van hardloopschoenen tijd nodig hebben om te herstellen. Door afwisselend twee of meerdere paren schoenen te gebruiken, kan de zool van het ene paar herstellen terwijl je een ander paar schoenen gebruikt. Dit kan blessures voorkomen en de levensduur van je schoenen verlengen.

Door meerdere paren schoenen te gebruiken, kun je bovendien een schoenrotatie opbouwen met verschillende typen hardloopschoenen. Zo kun je bijvoorbeeld wat snellere, lichte schoenen gebruiken voor je intervals en schoenen met wat meer demping voor je lange duurlopen.

Wat als je weinig loopt op je hardloopschoenen?

Als je weinig loopt op je hardloopschoenen, is het nog steeds belangrijk om regelmatig je schoenen te controleren op slijtage en ouderdom. 

De kwaliteit van je schoenen neemt namelijk ook af als ze in de kast staan. Het probleem is dan niet de slijtage, maar het verouderingsproces van het materiaal. De schoen droogt uit, de soepelheid van de zool verdwijnt en de demping neemt af. 

Ieder jaar dat een schoen ongebruikt in de kast staat neemt de kwaliteit met zo’n 10 procent af.

Ook als je niet of nauwelijks op de schoenen hebt gelopen, zijn ze na 3 jaar dusdanig achteruit gegaan dat het beter is om nieuwe schoenen te kopen. 

Als je nieuwe schoenen gaat kopen is het daarom ook belangrijk om geen model te kopen dat jaren geleden uitgekomen is. De kans bestaat namelijk dat deze schoenen jarenlang in het magazijn hebben gestaan. Gelukkig gaat het bij de meeste aanbiedingen die je tegenkomt om schoenen van het vorige seizoen. Deze zijn dus nog prima.

Hardloopschoenen: hoeveel km zware personen?

Je gewicht heeft ook invloed op hoelang je schoenen meegaan. Hoe zwaarder je bent, hoe meer je schoenen over het algemeen belast worden. Hierdoor slijten ze wat sneller en verliezen ze sneller hun demping.

Daarom moet je je schoenen vaak wat eerder vervangen als je meer weegt (hoewel er nog tal van andere factoren zijn die hierbij meespelen). Daarom doe je er als zwaardere loper verstandig aan om je schoenen goed te controleren als je er zo’n 400 tot 500 km op hebt zitten.

Hoe gaan je schoenen langer mee?

Het is onvermijdelijk dat je na verloop van tijd nieuwe hardloopschoenen moet kopen. Toch zijn er bepaalde manieren om ervoor te zorgen dat je schoenen niet te snel in verval raken. 

Bewaar ze op een koele, droge plaats

Een van de beste manieren om de levensduur van je hardloopschoenen te verlengen is ze op een koele, droge plaats op te bergen als je ze niet gebruikt. Dit helpt de groei van schimmel en meeldauw te voorkomen, waardoor de schoenen minder verslechteren. Bewaar je schoenen niet op vochtige plaatsen zoals in de schuur of garage.

Laat ze na elk gebruik luchten

Een andere manier om je loopschoenen in goede staat te houden is ze na elk gebruik te laten luchten. Dit helpt voorkomen dat zweet en bacteriën zich ophopen in de schoenen, wat kan leiden tot vroegtijdige achteruitgang.

Maak ze regelmatig schoon

Het is ook belangrijk om je loopschoenen regelmatig schoon te maken. Verwijder modder en vuil en was het zweet uit. Je kunt je schoenen schoonmaken met een milde zeep en water, of je kunt een speciale schoenreiniger.

Wissel af

Door af te wisselen tussen twee of meer paar schoenen, kan de demping zich herstellen en behouden beide paren hun demping. Hierdoor hoef je minder snel nieuwe schoenen te kopen en bespaar je dus kosten.

Geef je schoenen rust

Hardloopschoenen hebben rust nodig om de demping te behouden en slijtage te verminderen. Na een intensieve loopbeurt hebben de schoenen tot wel 48 uur nodig om volledig te herstellen en terug te keren naar hun oorspronkelijke staat.  Het is daarom belangrijk om niet hetzelfde paar schoenen direct achter elkaar te gebruiken. Door af te wisselen tussen twee of meer paar schoenen kan de demping zich herstellen en behouden beide paren hun demping. Hierdoor hoef je minder vaak nieuwe schoenen te kopen en bespaar je op de lange termijn kosten.

Laatste artikelen