De beste marathon hardloopschoenen van 2023

Dit zijn de beste marathon hardloopschoenen (november 2023 update)

Ben je op zoek naar de beste marathon hardloopschoenen van dit moment? Vrijwel alle merken brengen tegenwoordig ieder jaar minimaal één paar hardloopschoenen op de markt dat speciaal ontwikkeld is voor marathonlopers.

Deze schoenen zijn voorzien van de meeste geavanceerde technologieën waardoor ze een optimale energieteruggave hebben. Dit helpt jou om een zo hoog mogelijk tempo vast te houden, terwijl je zo min mogelijk energie verbruikt.

Op deze pagina’s houden wij je op de hoogte van de beste marathon schoenen die op dit moment verkrijgbaar zijn. Ook leggen we uit waar goede marathon schoenen aan moeten voldoen en waar je op moet letten bij het kopen van je volgende paar.

Wil jij je record verbreken tijdens je volgende marathon? Bekijk hieronder onze aanbevelingen.

Afsnijroute

Wat zijn goede marathon schoenen?

Bij het kiezen van hardloopschoenen zijn er een aantal belangrijke zaken om op te letten. Marathon schoenen moeten onder andere goede bescherming en demping bieden. 

Maar de beste hardloopschoenen moeten tegenwoordig aan meer eisen voldoen.

Door de technologische ontwikkelingen bieden hedendaagse hardloopschoenen steeds meer “energieteruggave”. Dit betekent kortweg dat de energie die je in je pas stopt, zoveel mogelijk terugkrijgt.

Hierdoor wordt je minder snel vermoeid als je op hetzelfde tempo loopt. Hoe langer de afstand die je loopt, hoe meer voordeel je hieruit haalt. Daarom is energieteruggave een extra belangrijke factor bij marathon schoenen.

Een goede energieteruggave wordt gerealiseerd door het gebruikte materiaal in de middenzool en tegenwoordig ook met behulp door middel van een “plaat”, al dan niet van carbon, in de zool. 

Naast demping en energieteruggave is het belangrijk dat de schoenen een goede grip bieden.

Dat alles terwijl ze zo licht mogelijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat voor elke 100 gram extra je ongeveer 1 procent meer energie verbruikt. Dat kan op een lange afstand als de marathon net het verschil betekenen tussen een persoonlijk record of niet. 

Verder is het fijn als de schoenen goed ademend zijn en de ophoping van zweet voorkomen (als schoenen veel zweet vasthouden zorgt dat ook weer voor extra gewicht).

Marathon hardloopschoenen met carbon

We hebben hierboven al even het gebruik van de (carbon) plaat aangestipt. Waarom hebben de beste marathon schoenen van vandaag de dag vrijwel allemaal een carbon plaat in de zool? 

Een golvende plaat in de zool van een hardloopschoen zorgt voor maximale energie-efficiëntie tijdens het hardlopen.

De plaat fungeert als een springveer: de neerwaartse curve onder de bal van je voet absorbeert de schok van de landing en geeft die vervolgens terug.

Hierdoor krijg je 70-80% van de energie terug bij je volgende stap. Dit ontlast je benen, waardoor je tijdens langere afstanden wat energie over houdt. Hierdoor kun je makkelijker een hoger tempo vasthouden.

Carbon, ook bekend als koolstofvezel, is een sterk en licht materiaal en vormt dus een ideaal materiaal voor een plaat in de schoen.

Doordat koolstofvezel zo sterk is, kan er een relatief stijve plaat gebruikt worden, waardoor de energieteruggave optimaal is.

Carbon is goed bestand tegen schokken en kan relatief gemakkelijk worden geproduceerd. Daarom wordt er voor de meeste “supershoes” gebruikgemaakt van een carbonplaat.

Daarnaast bestaan er ook marathon schoenen met bijvoorbeeld een nylonplaat.

De 6 beste hardloopschoenen voor de marathon

Wat de beste marathon schoenen zijn, is voor iedereen persoonlijk en hangt onder andere af van jouw bouw, voorkeuren en en van het parcours waar je op loopt. Lees de beoordelingen van de verschillende hardloopschoenen hieronder daarom goed door, om te ontdekken welk model het best bij jou past. 

  1. Nike ZoomX Vaporfly Next% 3
  2. Saucony Endorphin Pro 3
  3. Nike Alphafly Next% 2
  4. New Balance Fuelcell RC Elite v2
  5. Asics Metaspeed Sky+ (Edge+)
  6. Saucony Endorphin Pro 3
  7. Adidas Adizero Adios Pro 3

1. Nike ZoomX Vaporfly Next% 3

Nike Vaporfly Next% 3

Ben je klaar om een topprestatie neer te zetten tijdens je volgende marathon? De Nike Vaporfly Next% 3 is de nieuwste toevoeging aan de populaire Vaporfly-lijn van Nike en absoluut onze favoriete marathon schoen.

Met enkele subtiele aanpassingen heeft Nike de schoen geoptimaliseerd ten opzichte van de Next% 2. Het gewicht is verminderd, de stabiliteit is verbeterd en de efficiëntie en energieteruggave zijn behouden gebleven.

De middenzool is aangepast voor een rondere en stabieler hiel, terwijl het Flyknit-bovenwerk zorgt voor ademende en lichte schoenen. Met de ZoomX-middenzool ervaar je een zachte landing en de Fly-plate zorgt voor ongeëvenaarde efficiëntie. Het enige puntje van kritiek is dat de tong tijdens het lopen kan verschuiven. Desondanks blijft de Nike Vaporfly Next% 3 een absolute topper en een van de beste schoenen voor marathonlopers wereldwijd.

Kortom: de Vaporfly Next% 3 is een must-have voor serieuze hardlopers die hun persoonlijke records willen verbreken. Bereid je voor op verbeterde prestaties met deze fantastische schoen!

2. Saucony Endorphin Elite

Saucony Endorphin Elite marathon hardloopschoen

Ben je op zoek naar een wedstrijdschoen om een tijd onder de 3:00 uur neer te zetten? Dan is de Saucony Endorphin Elite bij uitstek de schoen voor jou. 

De Saucony Endorphin Elite maakt gebruik van een speciaal ontwikkeld schuimrubber (PRWRUN HG). Deze samenstelling heeft volgens Saucony een energieterruggave van maar liefst 95%. 

De middenzool is daarnaast voorzien van een doorontwikkelde carbonplaat. Deze loopt naar de voorvoet toe gevorkt uiteen, waardoor je extra efficiënt af kunt zetten en je het optimale resultaat uit de plaat haalt. 

In combinatie met een agressieve rocker, resulteert het in een zeer snelle schoen die haar ware gezicht pas laat zien als je op een hoog tempo loopt. Een schoen voor de echte racemonsters dus.

3. Nike Air Zoom Alphafly Next% 2

De hardloopschoen van Kipchoge

Nike’s Alphafly Next% 2 is snel uitgegroeid tot een van de meest populaire ‘superschoenen’, grotendeels dankzij de prestaties van Eliud Kipchoge en talloze andere wereldklasse atleten.

De revolutionaire tussenzool bestaat uit Zoom X schuimrubber, twee Zoom Air units en een koolstofplaat – voor optimale energieteruggave en voorwaartse stuwkracht.

Trillingen worden optimaal geabsorbeerd wat zorgt voor minder spiervermoeidheid. 

De Alphafly is het meest geschikt voor hardlopers met een krachtige afzet. In vergelijking met de Vaporfly biedt dit model iets meer stabiliteit.

Zet je de Alphafly af tegen de Endorphin Pro 3 van Saucony, dan heeft zij een iets hardere demping, maar meer propulsie. De Alphafly is daarmee bij uitstek een schoen voor serieuze snelle marathonlopers.

4. New Balance Fuelcell RC Elite v2

Een superzachte marathonschoen van New Balance

Ben je toe aan je eerste paar wedstrijdschoenen met een carbonplaat? Dan is de New Balance Fuelcell Elite v2 is een uitstekende keuze. 

De Fuelcell RC Elite v2 biedt namelijk veel meer stabiliteit dan de meeste andere hardloopschoenen met koolstofvezelplaat, waardoor zij bij uitstek geschikt is voor marathoners die nog moeten wennen aan het racen op carbon.

De middenzool is ontzettend zacht, waardoor je benen wat gepamperd worden tijdens je loop, maar de carbonplaat geeft je voortdurend het gevoel dat je vooruit gestuwd wordt.

Als je tijdens eerdere marathons last hebt gehad van pijnlijke voeten of vermoeide onderbenen, dan is dit bij uitstek een marathon schoen met carbonplaat voor jou.

5. Asics Metaspeed Sky+ & Edge+

Wedstrijdschoen hardlopen: Asics Metaspeed Sky+

Ben jij iemand die sneller gaat lopen door je pas te verlengen? Dan is de Asics Metaspeed Sky+ speciaal voor jou ontwikkeld.

De vloeiende geometrie van de schoen zorgt voor een optimale pasafwikkeling waardoor je langere passen kunt zetten, zonder dat dit je veel extra energie kost.

De rigide carbonplaat over de volledige lengte van de schoen voelt erg stijf en ongemakkelijk als je rustig loopt, maar komt helemaal tot leven als je het tempo opvoert.

Ben jij een loper die juist harder gaat door het ritme te verhogen? Dan is het broertje van deze schoen, de Asics Metaspeed Edge+ de juiste wedstrijdschoen voor jou.

6. Saucony Endorphin Pro 3

De Endorphin Pro 3 is een ideale hardloopschoen voor de marathon

De Saucony Endorphin Pro 3 is waarschijnlijk de meest bejubelde hardloopschoen die vorig jaar is uitgekomen.

Saucony’s PWRRUNPB is licht en heeft een ongeëvenaarde energieteruggave.

Combineer dat met een carbonplaat en je hebt een serieuze concurrent is voor de nieuwe Alphafly van Nike. Groot pluspunt: de Endorphin Pro 3 is bijna 50 euro goedkoper. 

De schoen zit simpelweg ook gewoon lekker en voelt als je voor het eerst met een carbonplaat loopt minder vreemd aan je voeten dan bijvoorbeeld de Nike Alphafly of Vaporfly, waar je echt even aan moet wennen.

En de Endorphin Pro 3 loopt ook prettig als je wat minder snel bent. De schoen heeft een wat zachtere demping, wat zorgt voor extra comfort op de lange afstand.

Het bovenwerk van de Endorphin Pro 3 vederlicht en heeft een goed ademend vermogen.

De toevoeging van Saucony’s SPEEDROLL-geometrie zorgt voor een soepele pasafwikkeling, waardoor je zonder erbij stil te staan sneller gaat lopen.

Een combinatie van een relatief lage prijs en de kwaliteit die je daarvoor terugkrijgt, maakt dit een superieure marathon schoen.

7. Adidas Adizero Adios Pro 3

Adidas marathon hardloopschoenen

Veel hardlopers zullen na de successen op de vorige versie van deze schoen hebben uitgekeken naar de  Adidas Adios Pro 3. 

De nieuwe versie heeft een paar updates ondergaan die haar nog beter maken voor de marathon; zo heeft deze update een enkele bovenlaag van celermesh, waardoor de schoen lichter en beter ademend is. 

De Adios Pro 3 heeft bovendien wat meer Lightstrike Pro-foam. In de voorvoet is deze schuimlaag 3 mm dikker, wat ervoor zorgt dat je meer demping bij de afzet ervaart.

De Adios Pro 3 heeft niet zomaar een carbon-plaat, de zogenoemde energy rods, bestaan uit een systeem van carbon staven die met elkaar verbonden zijn. Dit zorgt voor een ongekende vering bij je afzet.

Laatste artikelen