Trail running is voor hardlopers misschien wel de leukste manier om te genieten van de natuur. Een goed paar trailschoenen is essentieel voor deze sport. Het loopt simpelweg lekkerder op goede trailschoenen. Bovendien gaan je schoenen langer mee en heb je minder kans dat je jezelf bezeert aan een steen of boomstronk.
Als je van plan bent buiten Nederland te gaan trailrunnen in een heuvel- of bergachtige omgeving zijn trailschoenen helemaal van groot belang, zowel voor je prestaties als je eigen veiligheid.
Maar met zoveel verschillende modellen op de markt is het moeilijk om te kiezen welke schoenen voor jou het beste zijn.
Gelukkig heeft Hardloopfreak een lijst samengesteld van de beste trailrunning schoenen voor 2023. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen over het juiste paar voor jouw unieke behoeften.
Of je nu net wilt beginnen met trailrunning of een ervaren trailrunner bent, met deze trailrunning schoenen ben je klaar voor ieder terrein.
De 8 beste trailschoenen van dit moment
Als je trailschoenen gaat kopen is het allereerst belangrijk om te weten waar je op moet letten. Dat is bij trailschoenen namelijk net even anders als bij gewone hardloopschoenen.
Bij het kiezen je trailschoenen is het belangrijk om onder andere rekening te houden met volgende factoren:
- Terrein: Waar het terrein bij hardlopen op de weg altijd vergelijkbaar is, kan dat bij trailrunning nogal verschillen. Loop je over schelpenpaadjes, rotsachtig terrein, modderige trails met uitstekende boomstronken of ga je de bergen in en trotseer je rotsen, sneeuw en ijs. Het is belangrijk om goed te bedenken op wat voor terrein je de schoenen het meest zult gebruiken en je schoenen hierop af te stemmen.
- Afstand: Wil je af en toe 5 km door de duinen of het bos lopen of ben je van plan je in te schrijven voor een ultra race (tip: dit zijn de mooiste trailruns van Europa). Sommige schoenen hebben extra dikke zolen met extra veel demping, terwijl andere modellen juist lager zijn en minder demping bieden. Hoe meer demping de zool doorgaans biedt, hoe minder grondgevoel je ervaart. Hierdoor zijn minimalistische trailschoenen met dunne zolen vaak beter geschikt voor kortere afstanden over zeer technisch terrein, terwijl schoenen met een dikke demping beter geschikt zijn voor lange afstanden over (relatief) makkelijk terrein.
- Pasvorm: Iedere schoen heeft een iets andere pasvorm. Sommige merken staan bekend om smalle schoenen (Salomon) terwijl andere juist bewust kiezen voor een extra brede voorvoet (Altra). Welke trailschoen het meest geschikt is, hangt voor een groot deel af van jouw persoonlijke voorkeuren.
Hieronder hebben wij de 8 beste trailschoenen van dit moment voor je geselecteerd. Hoewel we de modellen hebben gerangschikt van 1 tot 7 is het verstandig om de recensies goed door te lezen zodat je het paar kunt kiezen dat zo goed mogelijk aansluit op jouw wensen en verwachtingen.
Ben je op zoek naar hardloopschoenen voor op de weg? Dit zijn de beste hardloopschoenen van dit moment.
Afsnijroute
1. Hoka Tecton X 2
Hoka Tecton X 2
De Hoka Tecton X 2 is de verbeterde versie van de vorig jaar geïntroduceerde Tecton X. Het is niet alleen een van de beste HOKA trailschoenen, maar onze favoriete trailschoen van dit moment. Het is een lichtgewicht trailschoen met een carbonplaat. In tegenstelling tot de meeste wegschoenen is de Tecton X 2 voorzien van twee koolstofvezelplaten, waardoor je wel extra propulsie hebt, maar wat minder stijfheid. Zodoende is de schoen nog steeds flexibel genoeg voor op de trails.
De Hoka Tecton X 2 is gemaakt om snel te lopen. Naast de carbon fiber-plaat heeft dit model een responsieve tussenzool. Dat gaat gepaard met een Vibram-onderzool, die zorgt voor optimale grip.
De Tecton X 2 verschilt op het oog niet gek veel van zijn voorganger en dat is ook niet het geval. Het zijn wat kleine – maar belangrijke – veranderingen zoals een verbeterde tong en een betere pasvorm die ervoor zorgen dat de nieuwe versie er flink op vooruit is gegaan.
Het belangrijkste minpunt: het is een van de duurste trailschoenen op de markt
Eigenschappen
- Gewicht: 252 g (heren: maat 42,5)
- Drop: 4 mm
- Demping: gemiddeld
Pluspunten
- Snelle schoen
- 2 carbon platen
- Lichtgewicht
- Optimale grip
Minpunten
- Loeiduur
Hoka Tecton X 2
|
Prijs
|
---|---|
All4Running
|
|
Runningdirect.nl
|
2. Salomon Ultra Glide 2
Salomon Ultra Glide 2
De Ultra Glide 2 is de meest dempende schoen uit de Salomon-collectie, die juist bekend staat, om haar minimalistische trailschoenen. Het resultaat is een comfortabele schoen die uitermate geschikt is voor lange afstanden.
Wat direct opvalt aan de Ultra Glide 2 is de vrij agressieve ‘rocker‘. De schoen heeft een soort van schommelstoel vormgeving, wat een snelle pas stimuleert. In combinatie met het energieke schuim van de middenzool resulteert dat in een schoen waarin je automatisch het tempo opvoert.
De schoen is wat minder geschikt voor het allermoeilijkste terrein, vooral als het steil wordt. Dat heeft ermee te maken dat de zool vrij dik is, maar een smalle voetbasis heeft, waardoor je soms wat instabiel staat. Vooral beginnende trailrunners lopen het risico hun enkel te verzwikken. In het vlakke Nederland zal dit over het algemeen weinig problemen opleveren, maar als je de bergen in wil met deze schoenen is dat iets om rekening mee te houden.
De Contagrip buitenzool biedt voldoende grip, maar kan niet tippen aan Vibram-rubber.
Daarmee is De Ultra Glide 2 met name een schoen die geschikt is voor minder technische, lange traillopen
Eigenschappen
- Gewicht: 289 g (heren: maat 42,5)
- Drop: 8 mm
- Demping: Bovengemiddeld
Pluspunten
- Veel demping (voor een Salomon-schoen)
- Comfortabel bovenwerk
- Quick lace-systeem
- Prettige geometrie
Minpunten
- Niet heel licht
- Wat smal voor de hoogte
- Zool piept een beetje
Salomon Ultra Glide 2
|
Prijs
|
---|---|
All4Running
|
3. Altra Mont Blanc
Altra Mont Blanc
De Altra Mont Blanc is een uitstekende trail running schoen die comfort, duurzaamheid en goede tractie biedt. Net als alle andere Altra schoenen heeft ook de Mont Blanc zero drop, wat betekent dat de schoen bij de hiel net zo hoog is als bij de tenen.
De schoen beschikt over een ademend mesh bovenwerk, een lichtgewicht en responsieve EGO tussenzool, en Vibram MegaGrip rubber met een 5 mm noppenpatroon voor superieure grip.
De wat zwaardere constructie van de Mont Blanc maakt het een betrouwbare keuze voor lange afstanden en technische trails. Het enige nadeel is dat zij iets zwaarder is, dus als je op zoek bent naar een lichtgewicht schoen is dit misschien niet de beste optie.
Een ander minpunt is dat het bovenwerk snel kan scheuren.
Als je echter op zoek bent naar een comfortabele schoen die iedere trail aankan, dan kan de Altra Mont Blanc precies zijn wat je zoekt.
Er is overigens ook een Altra Mont Blanc BOA beschikbaar. Deze schoen heeft geen veters, maar een BOA-systeem, vergelijkbaar met dat op wielrenschoenen.
Eigenschappen:
- Gewicht: 280 gram (heren maat 42,5)
- Drop: 0 mm
- Demping gemiddeld
Pluspunten
- Ruime voorvoet
- Lichtgewicht EGO tussenzool
- Zero drop
- Ademend mesh bovenwerk
- Vibram MegaGrip rubber met 5mm noppen
Minpunten
- Wat zwaarder
- Bovenwerk scheurt vrij snel
Altra Mont Blanc
|
Prijs
|
---|---|
All4Running
|
4. Saucony Peregrine 13
Saucony Peregrine 13
De Saucony Peregrine 13 is een zeer prettige allround trailschoen die goede grip en comfort combineert met een lekker veerkrachtige tussenzool. Hiermee kun je het tempo makkelijk opvoeren.
De nieuwe PWRRUN-tussenzool (bekend van onder andere de Saucony Endorphin Speed 3) zorgt voor een ongelooflijk zachte en responsieve rit, terwijl de buitenzool voor uitstekende grip zorgt op zowel zanderig of ratsachtig als modderig en glad terrein.
Het bovenwerk is gemaakt van ademend mesh, waardoor je voeten koel blijven en makkelijk drogen. De Saucony Peregrine 13 is een uitstekende keuze voor hardlopers die op zoek zijn naar een allround trailschoen die een verscheidenheid aan terrein aankan.
Eigenschappen:
- Gewicht: 260 gram (heren maat 42,5)
- Drop: 4 mm
- Demping: gemiddeld
Pluspunten
- Veelzijdig
- Comfortabele tussenzool
- Goede grip
- Ademend bovenwerk
Minpunten
- Minder demping dan sommige andere modellen
- Bovenwerk wat nauw
Saucony Peregrine 13
|
Prijs
|
---|---|
All4Running
|
|
Runningdirect.nl
|
5. Hoka Speedgoat 5
Hoka Speedgoat 5
De Hoka Speedgoat 5 is een uitstekende keuze voor trailrunners die op zoek zijn naar een schoen die elk terrein aankan. De nieuwste versie van deze populaire trailschoen is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de Speedgoat 4, want hij is lichter, meer ademend en simpelweg wat comfortabeler.
Een flinke verbetering is bijvoorbeeld het nieuwe bovenwerk, gemaakt van een jacquard mesh dat zowel licht als ademend is en bovendien een stuk robuuster dan dat van de Speedgoat 4. Dit komt de levensduur ten goede.
De tussenzool is zachter dan die van de Speedgoat 4, wat voor meer comfort zorgt tijdens lange runs. De energieteruggave van de tussenzool lijkt verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, waardoor de schoen nog beter geschikt is voor een hoger tempo. Daarmee is de Speedgoat 5 ook erg geschikt als raceschoen.
De buitenzool is net als bij de voorgaande editie voorzien van Vibram-grip wat zorgt voor optimale tractie, ook op nat en modderig terrein.
Eigenschappen:
- Gewicht: 290 gram (heren maat 42,5)
- Drop: 4 mm
- Demping: gemiddeld
Pluspunten
- Verbeterd bovenwerk
- Zachtere, zeer responsieve tussenzool
- Vibram-grip
- Schappelijke prijs
Minpunten
- Zand of steentjes komen vrij makkelijk in de schoen
Hoka Speedgoat 5
|
Prijs
|
---|---|
All4Running
|
|
Runningdirect.nl
|
|
Bol.com
|
6. Asics Trabuco Max 2
Asics Trabuco Max 2
De Asics Trabuco Max 2 is een wat grovere trailschoen met een flinke tussenzool die zorgt voor een royale dempingslaag. De Trabuco Max 2 is daardoor wat hoger dan veel andere trailschoenen, maar door de brede voetbasis biedt deze schoen voldoende stabiliteit voor moeilijke trails.
De Trabuco Max 2 is net als zijn voorganger aan de zwaardere kant, maar daar krijg je een hoop comfort voor terug. Bovendien is de middenzool responsief genoeg om het tempo op te voeren.
Een van de punten die eruit springt, is de buitenzool die ontzettend veel grip biedt op allerlei soorten terrein. Het rubber voelt bijna kleverig aan, waardoor je zelfs op gladde rotsen en natte boomstronken veel tractie hebt.
De Trabuco Max 2 is niet het soort trailschoen waarmee je watervlug over en langs obstakels manoeuvreert. Het is de tank onder de trailschoenen waarmee je stug alle hindernissen onder je voet trotseert. Het is met name een schoen die goed tot zijn recht komt op lange trailruns en ultralopen.
Het nieuwe bovenwerk is gemaakt van gerecyclede materialen, waardoor deze schoen ook nog eens een milieuvriendelijke keuze is.
Eigenschappen:
- Gewicht: 310 gram (heren maat 42,5)
- Drop: 4 mm
- Demping: maximaal
Pluspunten
- Verbeterde tussenzool
- Meer reactievermogen en energieteruggave
- Gerecyclede materialen
- Superieure grip op alle terreinen
Minpunten
- Relatief zwaar
- Zand of steentjes komen makkelijk in de schoen
Asics Trabuco Max 2
|
Prijs
|
---|---|
All4Running
|
|
Runningdirect.nl
|
7. Inov-8 Trailfly G 280
Inov-8 Trailfly G 280
De Inov-8 Trailfly G 280 is een lichte, snelle trailschoen die gebruikmaakt van een nieuw soort schuimrubber in de middenzool en een met grafeen versterkt rubber voor de buitenzool. Wat verder opvalt is dat de schoen een ruime voorvoet heeft.
De tussenzool maakt gebruik van een met stikstof versterkt “superfoam” waardoor de schoen wat lichter is, maar nog steeds een lekker bounce heeft. De Trailfly G 280 is dan ook een schoen voor trailrunners die houden van wat smallere, lichte trailschoenen.
Net zoals de meeste andere Inov-8 trailschoenen maakt de nieuwste Trailfly gebruik van een met grafeen versterkt rubber. In combinatie met de diepe lugs in een agressief patroon, resulteert dit in een onderzool die prima grip biedt, vooral in natte, modderige omstandigheden. De slijtzool is door het grafeen ook extra slijtvast, waardoor deze schoenen net wat langer meegaan dan andere trailschoenen.
De combinatie van een responsieve middenzool en een slijtvaste slijtzool, maakt deze schoon ook geschikt als een road-to-trail shoe die je kunt gebruiken als je tijdens je trailruns af en toe ook stukken over de weg loopt.
Zoals we van Inov-8 gewend zijn voelt alles aan de schoen kwalitatief hoogwaardig aan. Het bovenwerk is gemaakt van een ademend, comfortabel breiwerk. Door de brede pasvorm is deze schoen ook geschikt voor langere afstanden.
Eigenschappen:
- Gewicht: 280 gram (heren maat 42,5)
- Drop: 8mm
- Demping: gemiddeld
Pluspunten
- Hoogwaardige kwaliteit
- Innovatief rubber biedt uitstekende grip
- Voelt lekker licht en bouncy
- Comfortable, ruime voorvoet
- Lange levensduur
Minpunten
- 8mm drop voor sommige lopers iets teveel
Inov-8 Trailfly G 280
|
Prijs
|
---|---|
All4Running
|
|
Runningdirect.nl
|
8. New Balance Fresh Foam X Trail More v3
New Balance Fresh Foam X Trail More v3
De New Balance Trail More v3 is een van de meest zachte en bouncy trailschoenen die je maar kunt vinden. Het is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een schoen voor makkelijke trails of een paar dat je zowel op de weg als de trails kunt gebruiken.
De enorme tussenzool bestaat uit een tweedelige laag Fresh Foam X-schuim, wat zorgt voor een ontzettend zachte rit. De Vibram-buitenzool biedt prima tractie op een verscheidenheid aan trails, al heeft deze schoen geen hele diepe lugs.
Het bovenwerk zit prima in elkaar, al blinkt het ook nergens echt in uit. Je voeten blijven koel en droog en de pasvorm is goed. De schoen is bovendien ook in een extra brede versie verkrijgbaar.
De Trail More v3 is wat zwaarder dan veel andere trailschoenen, maar daar krijg je een hoop extra demping en comfort voor terug.
Eigenschappen:
- Gewicht: 320 gram (heren maat 42,5)
- Drop: 4mm
- Demping: maximaal
Pluspunten
- Uitstekende demping
- Comfortabel
- Geschikt voor road-to-trail
- Comfortable, ruime voorvoet
- Vibram-buitenzool
Minpunten
- Zwaarder dan andere trailschoenen
- Minder geschikt voor technische trails
New Balance Fresh Foam X Trail More v3
|
Prijs
|
---|---|
All4Running
|
|
Runningdirect.nl
|
Wat zijn trailschoenen?
Trailschoenen zijn hardloopschoenen die speciaal zijn ontworpen voor onverharde paden. Ze bieden meer bescherming, hebben een betere grip en zijn vaak ook wat steviger, waardoor ze een langere levensduur hebben.
Hierdoor zijn trailschoenen meestal zwaarder en minder veerkrachtig dan normale hardloopschoenen.
De extra grip wordt voornamelijk bewerkstelligd door een dieper noppenpatroon.
Vaak zijn trailschoenen ook wat robuuster dan normale hardloopschoenen, bijvoorbeeld door het gebruik van een teenbumper en extra rubberen overlays. Hierdoor wordt je voet beter beschermd en is de schoen bestand tegen de botsingen met obstakels.
Sommige modellen hebben een “rock plate” in de zool om de onderkant van je voeten te beschermen tegen rotsen en andere obstakels.
De tussenzool is bij trailschoenen vaak minder dik en responsief dan bij wegschoenen het geval is. Hoe lager je bij de grond staat, hoe stabieler je namelijk staat. Omdat je op onverharde paden loopt heb je bovendien minder behoefte aan demping.
Toch is er de afgelopen jaren een trend zichtbaar dat ook trailschoenen van steeds meer demping worden voorzien. Doorgaans is de tussenzool ook wat harder dan die voor reguliere hardloopschoenen.
Ook zijn er inmiddels trailschoenen met een carbonplaat op de markt.
Wat zijn goede trailschoenen voor in Nederland?
De meeste trails in Nederland zijn Nederland relatief makkelijk. Als je van plan bent om je trailschoenen in Nederland te gebruiken, kun je daarom kiezen voor schoenen die wat meer demping bieden en minder zijn toegespitst op technische trails. Deze schoenen kun je doorgaans ook gebruiken als je van en naar de trails over de weg moet lopen.
Omdat de omstandigheden vaak modderig en glibberig kunnen zijn, is het wel verstandig om schoenen te kiezen met een goede grip. Vibram-rubber als onderzool biedt doorgaans een prima tractie, maar ook merken als Salomon en Asics hebben een eigen rubbersamenstelling ontwikkeld die prima grip biedt.
Waarom trailschoenen?
Als je gaat traillopen is het verstandig om een paar goede trailschoenen aan te schaffen. Normale hardloopschoenen bieden simpelweg niet voldoende grip en bescherming op gladde, onverharde paden.
Trailschoenen zijn speciaal ontworpen om de moeilijkste paden te trotseren. Door een noppenpatroon en meer rubber onder de schoen bieden ze veel meer grip dan normale hardloopschoenen. Bovendien beschermen ze je voet tegen stenen, rotsen en boomstronken.
Daarnaast zijn trailschoenen steviger gebouwd dan normale hardloopschoenen. Als je normale hardloopschoenen gebruikt voor trailruns, zijn ze waarschijnlijk na enkele trainingen helemaal stukgelopen. Trailschoenen zijn gemaakt voor deze omstandigheden en gaan veel langer mee.
Wat voor soorten trailschoenen bestaan er?
Er zijn verschillende soorten trailschoenen. Zo kun je trailschoenen grofweg onderverdelen in minimalistisch en maximalistische.
Minimalistische trailschoenen zijn lichter en hebben minder demping, maar lopen daardoor makkelijker over technische trails.
Maximalistische trailschoenen hebben een dikkere zool en bieden daardoor minder demping. Dit is vooral prettig als je lange afstanden loopt, als de trails harder zijn of als je stukken over de weg loopt. Doordat deze schoenen wat hoger zijn, ben je wat minder wendbaar en minder stabiel.
Trailschoenen met wat meer demping zijn onder andere geschikt voor ultralopen.
Hoewel trailschoenen niet specifiek als anti-pronatieschoenen ontworpen worden, zijn er wel modellen die wat meer stabiliteit bieden en daarmee geschikt zijn voor overpronerende lopers.
Wat is het verschil tussen trailschoenen en hardloopschoenen?
Hardloopschoenen zijn ontworpen om op de weg of de baan te gebruiken. Trailschoenen zijn gemaakt om op onverharde paden te gebruiken. Hoewel hardloopschoenen en trailschoenen overeenkomsten hebben, verschillen ze toch in meer of mindere mate van elkaar. Sommige trailschoenen zijn feitelijk normale hardloopschoenen met wat meer grip. Andere trailschoenen zijn echt specifiek ontworpen voor de trails.
Grip: Trail running schoenen onderscheiden zich met name door een agressieve buitenzool met diepere noppen voor betere grip. Normale hardloopschoenen hebben een gladde buitenzool, met minder rubber.
Demping: Trailloopschoenen hebben meestal minder demping dan normale loopschoenen omdat een onverharde ondergrond van zichzelf al de nodige vering biedt. De tussenzool is bij trailschoenen verder vaak wat harder om je voeten te beschermen tegen rotsen, wortels en andere obstakels.
Bescherming: Trailschoenen bieden meer bescherming dan hardloopschoenen. Vaak hebben ze neusbumpers en een verstevigd bovenwerk om je voeten te beschermen. Ook zijn veel trailschoenen uitgerust met een rotsplaat.
Gewicht: Trail loopschoenen zijn meestal zwaarder gebouwd, omdat ze moeilijkere omstandigheden aan moeten kunnen. De extra bescherming brengt ook wat extra gewicht met zich mee.
Kan ik met trailschoenen lopen op asfalt?
De meeste trailschoenen zijn niet geschikt om ook op de weg te gebruiken. Door een gebrek aan demping voelt lopen met trailschoenen op de weg erg hard aan. Dit is bovendien slecht voor je gewrichten. Tegelijkertijd slijt het noppenpatroon onder je trailschoenen snel als je ze op asfalt gebruikt.
Omdat veel hardlopers behoefte hebben aan schoenen die ze zowel op de weg als op de trails kunnen gebruiken, hebben sommige merken speciale road-to-trail shoes in hun assortiment. Deze schoenen zijn speciaal ontworpen om thuis aan te trekken en over de weg naar de trails te lopen.
Bepaalde trailschoenen zoals de Hoka Speedgoat 5 en New Balance Fresh Foam X More Trail v3 bieden meer demping en zijn eventueel te gebruiken op (kleine stukjes) over de weg.
Zijn trailschoenen geschikt om op te wandelen?
Veel trailschoenen zijn ook uitstekend geschikt om op te wandelen. Trailschoenen bieden net als wandelschoenen of bergschoenen uitstekende grip. Het voordeel is dat trailschoenen lichter zijn en daardoor minder vermoeiend. Het voordeel van wandelschoenen is dat ze meer stabiliteit bieden, warmer en waterdicht zijn.
Lees in ons artikel Wandelen op trailschoenen welke modellen het meest geschikt zijn voor wandelaars.
Hoe moeten trailschoenen zitten?
Trailschoenen moeten nauwsluitend om je voet zitten, maar niet te strak. Tussen de langste teen en het uiteinde van de schoen mag ongeveer een duimbreedte ruimte zitten.
De schoen mag niet slippen bij de hiel en het is belangrijk dat de voetboog goed wordt ondersteund.
Het is verstandig om nieuwe schoenen aan het eind van de dag te passen. Aan het eind van de dag zijn je voeten namelijk vaak iets opgezet en daardoor groter dan in de ochtend. Draag verder dezelfde sokken als je tijdens het lopen draagt.
Als je van plan bent een ultrarun of lange afstanden te lopen, is het verstandig om je schoenen een maat groter te kopen. Dit omdat je voet zwelt als je langdurig aan het lopen bent.
Als je brede voeten hebt, kies dan voor een model met een wat bredere pasvorm. Sommige merken maken een brede versie van ieder model.
Is er verschil tussen dames en heren trailschoenen?
Alle merken hebben voor ieder model trailschoen een aparte versie voor dames en heren. De damesversie is niet simpelweg een kleine variant van de herenschoen. Vrouwen hebben namelijk andere fysiologische kenmerken en daarmee is rekening gehouden in het ontwerp van de schoen.
Damesschoenen hebben doorgaans een smallere hak, een hogere voetboog en een diepere hielcup. Dit zorgt voor een betere ondersteuning, stabiliteit en demping. Soms heeft de damesvariant van trailschoenen ook een afwijkende heel-to-toe drop (het verschil in hoogte tussen de neus en de hiel van de schoen). Dit heeft een grote impact op hoe de schoen loopt.
Doordat vrouwen doorgaans minder wegen dan mannen, zijn damestrailschoenen vaak ook iets lichter. Ook als je dezelfde maat hebt in herenschoenen is het dus toch verstandig om als vrouw de damesschoen te kiezen.
Hoe lang gaan trailschoenen mee?
Trailschoenen gaan doorgaans zo’n 500 tot 800 km mee. Hoelang je schoenen precies meegaan is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het terrein waar je op loopt, je loopstijl, je gewicht en de kwaliteit van de schoenen.
Zodra je last krijgt van pijntjes tijdens het lopen of als je ziet dat de tussenzool is samengedrukt of kleine haarscheurtjes vertoont, dan wordt het tijd voor een nieuw paar trailschoenen. Ook is het belangrijk om te kijken of je schoenen nog genoeg grip bieden.
Moet je trailschoenen inlopen?
Trailschoenen hebben een wat steviger en robuuster bovenwerk dan de meeste normale hardloopschoenen. Hierdoor is het nog belangrijker om ze goed in te lopen. Door de schoenen goed in te lopen, passen ze zich aan aan de vorm van je voet. Bovendien is het rubber van trailschoenen wat harder. Als je de schoenen hebt ingelopen, wordt dit iets soepeler, waardoor de tussenzool zachter en prettiger aanvoelt.