Als je met trailschoenen op asfalt loopt, slijt het noppenpatroon snel.

Met trailschoenen op asfalt: kan dat?

Als je graag op onverharde paden loopt, is een goed paar trailschoenen onmisbaar. Maar hoe zit het als je ook zo nu en dan op de weg wilt lopen? Kun je trailschoenen op asfalt gebruiken? Is het mogelijk om je trailschoenen thuis al aan te trekken en over de weg naar de trails te lopen? 

De meeste trailschoenen kun je helaas beter niet gebruiken voor lange stukken over de weg. Ze zijn te hard en bovendien slijt het profiel onder je schoen snel als je er op asfalt mee loopt.

Omdat merken begrijpen dat veel hardlopers behoefte hebben aan een schoen die ze zowel op de trails als de weg kunnen gebruiken, zijn er gelukkig wel een aantal hybride trailschoenen die je óók op de weg of stoep kunt gebruiken.

Afsnijroute

Kun je met trailschoenen op asfalt lopen?

Nee, de meeste trailschoenen zijn niet geschikt voor gebruik op asfalt. Ze missen de steun en demping die nodig zijn om de impact van het hardlopen op harde oppervlakken te absorberen. 

Bovendien hebben trailschoenen meestal een agressief profiel dat snel slijt als je er op de weg mee loopt. 

Verder, trailschoenen zijn meestal zwaarder dan wegloopschoenen, waardoor het moeilijker kan zijn om de gewenste snelheid op de weg te halen.

Waarom je met trailschoenen beter niet op de weg kunt lopen

Als je op de weg loopt, heb je behoefte aan een schoen die voornamelijk voldoende demping biedt om de schok op te vangen. Daarnaast moet de schoen lekker zitten en het liefst zo licht mogelijk zijn. 

De meeste trailschoenen hebben juist minder demping (omdat de onverharde paden van zichzelf al zacht zijn). Daarnaast zijn trailschoenen zwaarder gebouwd, zodat ze tegen een stootje kunnen.

Zool slijt snel

Trailschoenen hebben doorgaans een grof profiel met een noppenpatroon dat zich vastbijt in zand en modder. Als je met trailschoenen op asfalt loopt, slijt dit noppenprofiel snel, waardoor je minder grip hebt op trails. Dit is zonde van je trailschoenen. Als het even mogelijk is, is het daarom verstandig om een apart paar hardloopschoenen voor de weg te gebruiken en je trailschoenen te bewaren voor de trails.

Loopt niet prettig

Bovendien merk je waarschijnlijk al snel dat met trailschoenen op asfalt lopen geen prettige ervaring is. Dit omdat trailschoenen doorgaans een dunnere zool hebben die ook nog eens gemaakt is van een steviger materiaal. 

Daar komt nog eens bij dat trailschoenen wat zwaarder zijn. Hierdoor merk je al snel dat je meer inspanning moet leveren om hetzelfde tempo te lopen als op normale hardloopschoenen. Bovendien doet lopen over de weg het na verloop van tijd pijn aan je voeten.

Kans op blessures

Het gebrek aan demping in trailschoenen loopt niet alleen minder fijn, het kan ook nog eens voor blessures zorgen. De tussenzool in hardloopschoenen heeft namelijk een belangrijke functie: het opvangen van de schok. Trailschoenen doen dit veel minder. Hierdoor is de impact op spieren en gewrichten groter, waardoor je sneller last krijgt van pijntjes, die uit kunnen groeien tot chronische blessures als shin splints of een hardlopersknie.

Hybride loopschoenen voor trail en weg

Loop je af en toe op de weg, maar wil je ook met trailrunning beginnen? Of heeft de route die je loopt ook stukken asfalt? Dan is het natuurlijk fijn om een paar schoenen te hebben dat je zowel op de weg als op onverharde paden kunt gebruiken. Hiervoor bestaan specifieke road-to-trail shoes. Dit zijn hybride trailschoenen die je ook op de weg kunt gebruiken.

De beste hybride schoenen voor zowel op de weg als op de trails op dit moment zijn de Nike Pegasus Trail 4 GTX en de Hoka Challenger ATR 7.

Deze modellen zijn speciaal ontworpen om via de weg naar de trails te lopen en onderweg stukken asfalt mee te pikken. Ze bieden voldoende grip in moeilijke omstandigheden, maar hebben een net iets minder diep profiel. Bovendien wordt er gebruikgemaakt van een steviger rubbersamenstelling, waardoor het noppenpatroon minder snel slijt. Door wat extra zacht rubber in de tussenzool bieden ze voldoende demping om ook op de weg prettig te lopen.

Daarnaast zijn er trailschoenen waarmee je eventueel ook (stukken) over de weg kan lopen omdat ze een wat minder agressief profiel en minder demping hebben. Dit zijn bijvoorbeeld de Salomon Ultra Glide 2 en de Hoka Speedgoat 5. Deze modellen zijn echter niet ontworpen als road-to-trail shoes.

Bekijk de complete lijst met beste trailschoenen van dit moment.

Laatste artikelen