Beste hardloopschoenen zware lopers

Dit zijn de beste hardloopschoenen voor zware lopers

Zwaardere hardlopers lopen meer kans om geblesseerd te raken. Daarom is het voor hen extra belangrijk om regelmatig goede hardloopschoenen te kopen. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer merken die hardloopschoenen ontwerpen die geschikt zijn voor hardlopers die wat zwaarder gebouwd zijn. Wij hebben uitgezocht wat de beste hardloopschoenen voor zware lopers zijn.

Op zoek naar andere hardloopschoenen? Dit zijn de beste hardloopschoenen van dit moment.

Afsnijroute

Wanneer ben je een zware loper?

Je valt in de categorie ‘zware lopers’ als je een BMI hebt van 27 of hoger. Als jij in die categorie valt en nieuwe hardloopschoenen nodig hebt, is het belangrijker om goed na te denken over je schoenkeuze. Hetzelfde geldt als je bovengemiddeld veel weegt, langer bent dan gemiddeld of extra gespierd bent..

Als je meer weegt worden onder andere je gewrichten meer belast. Hierdoor raak je sneller geblesseerd. Daarom heb je schoenen nodig met onder andere wat extra demping.

Waar moet je op letten bij het kiezen van hardloopschoenen voor zware lopers?

Bij het kiezen van een paar hardloopschoenen voor zware lopers zijn er een aantal belangrijke dingen om op te letten. Allereerst is het belangrijk dat de schoen een goede demping biedt. Als zware loper heb je door het extra gewicht vaak een wat hardere landing. Hierdoor worden spieren, pezen en gewrichten extra belast. Een goede demping kan dit compenseren.

Een goede demping betekent overigens niet per se een hele zachte middenzool. Hardloopschoenen met een super zachte middenzool zijn zelfs iets minder geschikt voor zware lopers.  Het zachte schuim is namelijk minder stabiel en duurzaam. Hierdoor wordt de tussenzool snel platgedrukt als je wat meer weegt, waardoor de demping snel afneemt.

Kies daarom voor een schoen met een goed dempende middenzool met een wat hardere samenstelling. Een stevige hielkap zorgt voor extra ondersteuning.

Daarnaast is het belangrijk dat de schoen in zijn algemeenheid stevig gebouwd is, zodat hij je goed ondersteunt en niet te snel stuk gaat. Vaak hebben zwaardere lopers ook wat bredere voeten, waardoor het verstandig is om te kiezen voor schoenen met een wat ruimere pasvorm.

Waarom zijn goede hardloopschoenen belangrijk voor zware lopers?

Bij zware lopers komt er meer druk op de voeten, spieren, pezen en gewrichten te staan tijdens het hardlopen. Tijdens een pas wordt een druk op je been uitgeoefend die gelijk is aan drie tot vier keer je lichaamsgewicht. Hoe meer je weegt, hoe groter de belasting voor je lichaam dus is. 

Vooral beginnende hardlopers hebben daarom meer kans geblesseerd te raken. Zware hardlopers hebben vooral vaker last van knieklachten. Heb jij last (gehad) van knieblessures? Lees dan ook eens ons artikel over de beste hardloopschoenen voor de knieën.

1. Asics Gel-Nimbus 25

Asics Gel-Nimbus 25

Als zware loper heb je behoefte aan een hardloopschoen die veel demping biedt. Daarom is de Asics Gel-Nimbus 25 wellicht iets voor jou. De Gel-Nimbus 25 heeft een dikkere tussenzool dan veel andere hardloopschoenen en is uitgerust met een laagje gel voor extra schokabsorptie.

Dit wordt gecombineerd met veel stabiliteit, met name in de hielkap. De zool is bovendien wat breder, wat zorgt voor extra stabiliteit. Deze eigenschappen zorgen overigens niet voor een overdreven gewicht: de schoen is met 290 gram nog steeds licht genoeg voor snellere runs.

Eigenschappen:

 • Gewicht: 290 gram (heren maat 42,5)
 • Demping: maximaal
 • Drop: 10 mm
 • Pronatie: neutraal

Pluspunten

Minpunten

2. Brooks Glycerin 20

De Brooks Glycerin 20 is geïnjecteerd met een beetje stikstof

Brooks Glycerin 20

De Brooks Glycerin 20 is een schoen met een middelzachte middenzool, die jou als zware loper precies de juiste demping biedt. De tussenzool heeft bovendien een uitstekende energieteruggave.

Door de uitneembare inlegzool voelt de landing bovendien nog iets zachter aan. Het bovenwerk zorgt voor wat extra stabiliteit en is bovendien erg comfortabel.

De schoen is verder voorzien van een rubberen onderzool die een goede grip biedt, ook als de weg nat is.

Eigenschappen:

 • Gewicht: 270 gram (heren maat 42,5)
 • Demping: maximaal
 • Drop: 10 mm
 • Pronatie: neutraal/stabiliteit

Pluspunten

Minpunten

3. New Balance Fresh Foam X 1080v13

De Fresh Foam 1080v13 is een uitstekende hardloopschoen voor zware lopers.

New Balance Fresh Foam X 1080v13

Een andere schoen die een perfecte middenweg heeft gevonden tussen voldoende demping zonder al te zacht te zijn is de New Balance Fresh Foam X 1080v13.  Met een stevige bouw, voldoende schokabsorptie en degelijke energieteruggave is het bij uitstek een schoen voor dagelijks gebruik.

Het Trusstic-systeem in de hiel zorgt voor wat extra stabiliteit, wat de New Balance Fresh Foam X 1080v13 nog geschikter maakt voor zwaardere hardlopers.

Het geweven bovenwerk is stevig en comfortabel en bovendien prima ademend.

Eigenschappen:

 • Gewicht: 300 gram (heren maat 42,5)
 • Demping: maximaal
 • Drop: 8 mm
 • Pronatie: neutraal/stabiliteit

Pluspunten

Minpunten

4. Mizuno Wave Sky 7

Mizuno Wave Sky 7

De Mizuno Wave Sky 7 is een high-stack trainer, duidelijk gemaakt om veel comfort te bieden en daarmee perfect voor lange afstanden. Een combinatie van twee componenten schuimrubber ( Mizuno’s ENERZY Foam en ENERZY CORE) zorgt voor een zachte landing en tegelijkertijd redelijk veel energieteruggave.

Vooral het ENERZY CORE heeft een wat hogere dichtheid en is daardoor iets harder, waardoor de schoen geschikt is voor zwaardere lopers. Door de laag zachtere ENERZY Foam biedt de schoen tegelijkertijd meer dan voldoende demping.

De schoen heeft een geweven bovenwerk dat vrij rekbaar is en goed ademend is, waardoor je voeten koel blijven tijdens het lopen. Ook hierbij ligt de nadruk weer op veel comfort.

Eigenschappen:

 • Gewicht: 307 gram (heren maat 42,5)
 • Demping: maximaal
 • Drop: 8 mm
 • Pronatie: neutraal

Pluspunten

Minpunten

5. Brooks Dyad 11

De Brooks Dyad 11 is bij uitstek een schoen voor zware hardlopers

Brooks Dyad 11

De Brooks Dyad 11 is een uitstekende keuze voor zware lopers die op zoek zijn naar stabiele en comfortabele schoenen voor lange afstanden. Met veel demping en ondersteuning helpt deze schoen de impact van elke stap te absorberen en vermindert het de kans op blessures.

De Dyad 11 is voorzien van Brooks’ BioMoGo DNA-schuim in de middenzool, dat zacht en veerkrachtig is. Dit zorgt voor optimale demping en helpt blessures te voorkomen.

Bovendien heeft de Dyad 11 een schuine hiel en een stabiliteitsplaat in de middenzool, wat vooral belangrijk is voor zware lopers die overproneren. Dit zorgt voor extra stabiliteit en ondersteuning voor de voeten en enkels.

Eigenschappen:

 • Gewicht: 320 gram (heren maat 42,5)
 • Demping: gemiddeld
 • Drop: 10 mm
 • Pronatie: stabiliteit

Pluspunten

Minpunten

6. Saucony Ride 16

De Saucony Ride 16 is een perfecte hardloopschoen voor beginnende hardlopers

Saucony Ride 16

De Saucony Ride 16 is een neutrale hardloopschoen die speciaal is ontworpen voor dagelijks gebruik. Met zijn comfortabele en responsieve eigenschappen is deze schoen geschikt voor een breed scala aan hardlopers, waaronder wat zwaardere lopers.

De Ride 16 heeft bijvoorbeeld een ruime pasvorm die voldoende ruimte biedt aan hardlopers van alle maten. Daarnaast zorgt de zachte binnenvoering voor een goede pasvorm en optimale ondersteuning.

Waar deze schoen echt in uitblinkt is de middenzool. Dankzij het gebruik van Saucony’s PWRRUN PB-schuim biedt de Ride 16 een veerkrachtige demping. Dit schuim zorgt niet alleen voor een comfortabele loopervaring, maar geeft ook energie terug bij elke stap die je zet.

De Ride 16 is verder stevig gebouwd. Dit garandeert een lange levensduur van de schoen, ook als je wat zwaarder bent.

Eigenschappen:

 • Gewicht: 322 gram (heren maat 42,5)
 • Demping: gemiddeld
 • Drop: 8 mm
 • Pronatie: stabiliteit

Pluspunten

Minpunten

7. Nike Invincible 3

Nike Invincible 3

De Nike Invincible 3 is een neutrale hardloopschoen, speciaal ontworpen voor lange afstanden. Deze schoen biedt uitstekende demping en is daarmee een perfecte keuze voor hardlopers die wat meer wegen.

De Invincible 3 maakt gebruik van Nike’s React Infinity Run-schuim in de tussenzool. Dit schuim is zacht en veerkrachtig, waardoor het een prima demping biedt en de impact van elke stap helpt absorberen.

De zachte voering zorgt daarbij voor optimaal comfort tijdens lange afstanden. De Invincible 3 heeft daarbij een ruime pasvorm. Ook als je wat bredere voeten hebt, zit deze schoen dus comfortabel.

Eigenschappen:

 • Gewicht: 330 gram (heren maat 42,5)
 • Demping: gemiddeld
 • Drop: 8 mm
 • Pronatie: neutraal

Pluspunten

Minpunten

8. Hoka Gaviota 5

Hoka Gaviota 5

De Hoka Gaviota 5 is een stabiele hardloopschoen met uitstekende demping, speciaal ontworpen voor lange afstanden. De extra hoge en extra brede tussenzool maakt dit een uitstekend model voor zwaardere hardlopers.

De Gaviota 5 maakt gebruik van Hoka’s CMEVA-schuim in de middenzool. Dit is een lekker zacht en vooral licht schuim, waardoor de schoen, ondanks de hoge stack en brede zool, niet al te zwaar is voor een maximalistische schoen als deze. De dikke tussenzool zorgt voor veel schokabsorptie, waardoor de Gaviota 5 erg geschikt is voor hardlopers met kwetsbare knieën of enkels.

De extra brede basis en het gestabiliseerde ontwerp zorgen ervoor dat dit tevens een goede hardloopschoen voor overpronatie is.

Eigenschappen:

 • Gewicht: 320 gram (heren maat 42,5)
 • Demping: maximaal
 • Drop: 6 mm
 • Pronatie: stabiliteit

Pluspunten

Minpunten

Laatste artikelen