Beste antipronatieschoen

Wat zijn de beste hardloopschoenen bij overpronatie?

Als je voet bij de landing overmatig naar binnen kantelt, noemen we dat overpronatie. Omdat overpronatie tot blessures kan leiden is het belangrijk om hier rekening te houden bij het kopen van je hardloopschoenen. Afhankelijk van de mate van overpronatie kun je kiezen voor schoenen met extra stabiliteit of speciale antipronatieschoenen. De juiste hardloopschoenen zijn belangrijk om blessures te voorkomen.

Omdat Michelle zelf wat overproneert is zij degene die voor ons heeft uitgezocht wat de beste hardloopschoenen zijn als je last hebt van overpronatie.

Deze pagina wordt regelmatig geüpdatet, zodat je zeker weet dat de aanbevelingen actueel zijn.

Afsnijroute

Wat is overpronatie?

Het kantelen van de voet (naar binnen of naar buiten) tijdens het grondcontact, noemen we proneren. De meeste mensen landen iets aan de buitenkant, waarna de voet een beetje naar binnen rolt om de schok op te vangen. Dit noemen we een neutrale pronatie. Hierbij kun je lopen op een neutrale hardloopschoen. Ook als je voet iets naar buiten kantelt tijdens het lopen (supinatie) kun je op neutrale schoenen lopen.

Wanneer je voet tijdens het hardlopen te veel naar binnen kantelt tijdens de afwikkeling van de pas, noemen we dat overpronatie. Vaak is dit aangeboren, maar overpronatie kan ook worden veroorzaakt door overgewicht of een verkeerde looptechniek.

Als overpronatie aangeboren is, valt daar natuurlijk niet veel aan te doen. Wel is het belangrijk om je schoeisel hierop aan te passen, want overpronatie kan voor blessures zorgen. Daarom heb je schoenen met wat extra ondersteuning nodig.

Michelle: “Zelf heb ik vooral last van wat overpronatie als ik lange afstanden loop en moe wordt. Daarom draag ik graag schoenen die extra ondersteuning bieden, maar in principe ook geschikt zijn voor neutrale lopers.”

Blessures die veroorzaakt kunnen worden door overpronatie zijn bijvoorbeeld:

 • Shin splints
 • Hielspoor
 • Knieblessures
 • Rugklachten
 • Likdoorns
 • Eeltplekken

Wat zijn antipronatie hardloopschoenen?

Als je last hebt van overpronatie, dan heb je behoefte aan extra ondersteuning aan de binnenkant van je voet. Hierdoor kan je voet minder naar binnen kantelen en wordt de kans op blessures verminderd. 

Welke hardloopschoenen het meest geschikt zijn, hangt onder andere af van de mate van overpronatie. Als je matig overproneert kun je kiezen voor schoenen die wat extra stabiliteit bieden en je voet zodoende ondersteunen.

Als je meer last hebt van overpronatie, dan kan het zijn dat je een speciale antipronatieschoen nodig hebt. Deze schoenen corrigeren de afwikkeling door middel van een wat hardere schuimsamenstelling aan de binnenkant van de voet of door middel van speciale guide rails.

De 6 beste hardloopschoenen bij overpronatie

1. Asics Gel-Kayano 30

Asics Gel-Kayano 30

De Asics Gel-Kayano 30 is een stabiliteitsschoen, speciaal gemaakt voor langeafstandslopers. Veel hardlopers krijgen namelijk pas last van overpronatie als zij moe worden. Het nieuwe ondersteuningssysteem (4D Guidance System) is speciaal ontworpen om extra ondersteuning te bieden zodra de vermoeidheid toeslaat. Dit is gedaan door verschillende schuimsamenstellingen te gebruiken en de zool op bepaalde plekken op een speciale manier uit te snijden.

Michelle: “De Gel-Kayano 30 voelt prettig aan. Je voet wordt voldoende ondersteunt, zonder dat het geforceerd aanvoelt.”

De Gel-Kayano 30 is verder een zeer comfortabele schoen. De bovenkant is gemaakt van een zacht meshmateriaal dat goed ademt. De schoen heeft een ruime pasvorm, met voldoende ruimte voor de tenen. De hielkap is stevig en biedt goede ondersteuning.

“Het comfort springt er voor mij echt uit. De zool biedt een fijne demping en het bovenwerk zit lekker om je voet. De schoen is wel iets zwaarder dan sommige andere stabiliteitsschoenen. Dit is niet storend tijdens het lopen, maar het kan wel een nadeel zijn als je snel loopt.”

Eigenschappen:

 • Gewicht: 305 gram (heren maat 42,5)
 • Demping: gemiddeld/maximaal
 • Drop: 10 mm
 • Pronatie: overpronatie

Pluspunten

Minpunten

2. Hoka Arahi 6

Hoka Arahi 6 stabilitietsschoen tegen overpronatie

Hoka Arahi 6

Met de Arahi 6 heeft Hoka het voor elkaar gekregen om een hardloopschoen voor overpronerende lopers te ontwikkelen die slechts 275 gram weegt (voor heren). Zoals we van Hoka gewend zijn heeft de Arahi een maximalistische, zachte middenzool. In vergelijking met de vorige editie is de tong van de schoen verbeterd en is het bovenwerk iets lichter. 

Deze zool is voorzien van een J-frame dat wat extra ondersteuning aan de binnenkant van je voet en onder de hiel biedt. Dit systeem is minder uitgesproken dan andere antipronatieschoenen, maar daardoor juist geschikt voor hardlopers die slechts matig overproneren.

“Het is een echte Hoka met een lekkere dikke zool, maar dan met wat extra stabiliteit. Het fijne is dat de schoen zo licht is. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je een stabiliteitsschoen draagt, terwijl je wel de extra ondersteuning krijgt.”

Eigenschappen:

 • Gewicht: 275 gram (heren maat 42,5)
 • Demping: maximaal
 • Drop: 5 mm
 • Pronatie: overpronatie

Pluspunten

Minpunten

3. Brooks Launch GTS 10

Brooks Launch GTS 10

De Brooks Launch GTS 10 is een snelle schoen voor overpronerende lopers. Zogenoemde GuideRails in de binnenkant van de hiel zorgen voor extra stabiliteit, maar alleen wanneer jouw voet daarom vraagt. Als je een regulier recht looppatroon hebt, geeft de schoen die extra stabiliteit niet, waardoor de schoen ook geschikt is voor neutrale lopers.

In vergelijking met de vorige editie heeft deze schoen een wat dikkere zool en dus meer demping. Hierdoor is de stack height van de Brooks Launch GTS 10 wel wat hoger.

Michelle: “Dit is echt een schoen die ik als overpronerende loper zou overwegen voor wedstrijden of snelle trainingen. Hij is lekker licht en biedt precies voldoende ondersteuning.”

Eigenschappen:

 • Gewicht: 235 gram (heren maat 42,5)
 • Demping: gemiddeld
 • Drop: 10 mm
 • Pronatie: overpronatie

Pluspunten

Minpunten

4. New Balance Fresh Foam X 860v13

Beste hardloopschoen bij overpronatie van New Balance

New Balance Fresh Foam X 860v13

De New Balance Fresh Foam 860v13 is een stabiele hardloopschoen voor overpronators. De schoen is voorzien van een nieuw ontwikkelde Fresh Foam X-middenzool die zorgt voor een comfortabele en responsieve loopervaring.

De extra ondersteuning in deze schoen wordt gevormd door een interne steunzool die je voet stimuleert de juiste positie te behouden. Daarnaast heeft de schoen een schuine hielkap die overpronatie corrigeert.

“De interne steunzool is een prettige manier om wat extra stabiliteit te bieden. De schoen is wat zwaarder, maar daar krijg je een hoop comfort en een lange levensduur voor terug.”

Eigenschappen:

 • Gewicht: 309 gram (heren maat 42,5)
 • Demping: gemiddeld
 • Drop: 10 mm
 • Pronatie: overpronatie

Pluspunten

Minpunten

5. Mizuno Wave Inspire 19

Mizuno Wave Inspire 19 antipronatieschoen

Mizuno Wave Inspire 19

De verbeterde demping van Mizuno’s speciale foam zorgt voor een zachte landing. De Wave Plate-constructie in het hielgedeelte van de middenzool biedt verhoogde ondersteuning, stabiliteit en demping. Dit resulteert in een soepele loopbeweging. Vanaf de landing tot aan de afzet zul je merken dat je runs soepeler en stabieler zijn dan ooit tevoren.

“Net als andere Wave-schoenen heeft de Inspire 19 een kunststofplaat in de zool. Die is bij dit model aan de binnenkant wat hoger gemaakt, zodat de afwikkeling van je pas gecorrigeerd wordt als je overproneert.”

Daarnaast heeft de Wave Inspire 19 een verstevigde hiel voor extra ondersteuning. De hiel wordt naar boven toe zachter, zodat je zowel ondersteuning als comfort geniet.

Eigenschappen:

 • Gewicht: 305 gram (heren maat 42,5)
 • Demping: gemiddeld
 • Drop: 12 mm
 • Pronatie: overpronatie

Pluspunten

Minpunten

6. Hoka Stinson 7

Hoka Stinson 7

Ben je op zoek naar een trailschoen met extra stabiliteit? Dan is de Hoka Stinson 7 bij uitstek een schoen voor jou. De extra stabiliteit wordt gegeven door het bovenwerk, dat op bepaalde plekken verstevigd is, waardoor je enkel recht boven je hiel blijft.

“Op deze manier zakt je voet niet te veel naar binnen, terwijl je voldoende feeling met grond blijft houden, wat natuurlijk belangrijk is tijdens trailrunning.”

De Vibram Megagrip-rubberen buitenzool biedt uitstekende grip op verschillende trail-ondergronden. De Hoka Stinson 7 is daarmee een geschikte keuze voor trailrunners die overproneren.

Eigenschappen:

 • Gewicht: 370 gram (heren maat 42,5)
 • Demping: gemiddeld
 • Drop: 5 mm
 • Pronatie: overpronatie

Pluspunten

Minpunten

Wanneer moet je hardloopschoenen vervangen?

Het is belangrijk om hardloopschoenen regelmatig te vervangen. Maar wanneer ben je toe aan nieuwe hardloopschoenen?

Hardloopschoenen hebben doorgaans een levensduur van tussen de 600 en 1200 kilometer, afhankelijk van het type schoen en de mate van gebruik. Als de zool erg versleten is of als er veel haarscheurtjes in het schuimrubber verschijnen, ben je doorgaans toe aan nieuwe hardloopschoenen.

Laatste artikelen