Garmin hardloophorloges

Welk Garmin hardloophorloge is het meest geschikt voor jou?

Hardloophorloges zijn een handig hulpmiddel om je prestaties te verbeteren, je algehele fitheid te monitoren en blessures te voorkomen. Ze houden bij waar en hoe snel je loopt en registreren daarbij je hartslag. Tegenwoordig beschikken de meest hardloophorloges daarnaast over nog veel meer functies, van slaapmonitoring en trainingsadviezen tot topografische kaarten. Daarnaast bieden veel van deze horloges ook smartwatchfuncties als contactloos betalen.

Garmin is een van de bekendste merken op het gebied van hardloophorloges en heeft een brede lijn met verschillende modellen GPS-horloges. De meeste van deze modellen zijn geschikt voor hardlopers. 

Maar wat zijn de verschillen tussen de diverse horloges en welk model moet je precies kiezen? Dat hebben wij voor jou uitgezocht. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een hardloophorloge en welke Garmin hardloophorloges geschikt zijn voor welke soorten hardlopers.

Tip: we hebben ook een algemeen artikel over de beste hardloophorloges.

Afsnijroute

Waar moet je op letten bij het kopen van een Garmin horloge?

Welk hardloophorloge bij jou past hangt in grote mate af van hoeveel en waarvoor je traint. Hoe fanatieker je bent als hardloper hoe meer behoefte je hebt aan geavanceerde functies.

Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een Garmin hardloophorloge. Afhankelijk van jouw (trainings)behoeften kun je kiezen voor een horloge met meer of minder functies. Hoe meer mogelijkheden het horloge biedt, hoe duurder het doorgaans wordt. Dit zijn de belangrijkste eigenschappen om op te letten bij het kopen van een hardloophorloge:

 • Hartslagmeter
 • GPS (en Glonass en Galileo)
 • Navigatiemogelijkheden
 • Slaapmonitoring
 • Hoogtemeter, barometer
 • Trainingsadviezen
 • Batterijduur
 • Muziek
 • Afmetingen, pasvorm en gewicht
 • Prijs

Garmin horloges voor beginnende hardlopers

De meeste beginnende hardlopers hebben genoeg aan de basisfuncties van een hardloophorloge. Daarom is het vaak niet nodig om veel geld uit te geven aan de duurste modellen uit de collectie te kopen. Garmin heeft verschillende hardloophorloges die gemaakt zijn voor beginnende hardlopers. Deze modellen zijn tegenwoordig al zo uitgebreid dat ze ook nog prima voldoen als je al langer loopt. 

Als beginnende hardloper is het onder andere belangrijk dat het horloge over de volgende functies beschikt:

 • GPS: hiermee kun je je afstand, snelheid en route bijhouden.
 • Hartslagmeter: hiermee kun je je hartslag meten en zo je trainingsintensiteit bepalen.
 • Slaapmonitoring:  hiermee kun je je slaap bijhouden en zo zorgen voor een goede balans tussen inspanning en herstel.

Op basis hiervan zijn de volgende Garmin horloges geschikt voor beginnende hardlopers:

 • Garmin Forerunner 55: De Forerunner-lijn van Garmin is speciaal bedoeld voor startende hardlopers. Dit basismodel beschikt over GPS, hartslagmeter en slaapmonitoring. Daarnaast geeft het horloge trainingsadviezen. Een pluspunt is de lange batterijduur (tot 2 weken). 
 • Garmin Vivoactive 5: Dit horloge heeft onder andere een touchscreen en smartwatchfuncties. Naast basisfunctionaliteiten voor het hardlopen (GPS en hartslagmeter) beschikt de Vivoactive 5 ook over navigatiemogelijkheden en uitgebreide slaapmonitoring. Dit is een uitstekend lifestyle-horloge voor sportieve mensen die naast hardlopen ook graag andere sporten beoefenen en bezig zijn met hun fit- en gezondheid. Er is ook een versie met muziekopslag beschikbaar.
 • Garmin Venu 3: De Venu is als het ware een luxere versie van de Vivoactive en valt met name op door haar mooie, kleurrijke Amoled-display en de mogelijkheid om muziek op te slaan. Naast de functies die de Vivoactive 5 biedt, heeft de Venu 3 uitgebreidere sportfuncties en mooie animaties. In tegenstelling tot de Vivoactive kan de Venu worden gekoppeld aan een fietsvermogensmeter en indoortrainer. Ook beschikt de Venu 3 over een barometrische hoogtemeter.

Garmin horloges voor gevorderde hardlopers

Als gevorderde hardloper wil je misschien net iets functies. Hierbij kun je denken aan (uitgebreidere) navigatiemogelijkheden en trainingsadviezen. Ook is het fijn als het horloge meer mogelijkheden biedt voor analyses en je hartslagzones nauwkeurig kan meten.

Het is dus belangrijk dat het horloge naast de basisfuncties over de volgende functionaliteiten beschikt:

 • Navigatiemogelijkheden: naast GPS is het handig als het horloge ook over Glonass en Galileo beschikt. Tevens is het handig als je bijvoorbeeld routes kan opslaan en volgen op het horloge.
 • Trainingsadviezen: voor een efficiënte training is het fijn als je horloge je daarbij kan helpen door middel van trainingsadviezen en functies zoals VO2max.
 • Geavanceerde hartslagmetingen: naarmate je meer ervaring hebt, wil je ook nauwkeuriger je trainingsintensiteit kunnen bepalen door middel van hartslagzones.

De volgende Garmin horloges zijn geschikt voor gevorderde hardlopers:

 • Garmin Forerunner 265 Music: Dit horloge is een uitstekende keuze voor hardlopers die graag naar muziek luisteren tijdens het sporten. Het horloge biedt naast de basisfunctionaliteiten ook navigatiemogelijkheden en geavanceerde hartslagmetingen. Ook geeft dit model trainingsadviezen en heeft het een lange batterijduur. Daarbij is de Forerunner 265 nog steeds lekker licht.

Garmin horloges voor fanatieke hardlopers

Fanatieke hardlopers hebben behoefte aan een horloge dat hen kan ondersteunen bij zware trainingen en wedstrijden. Hierbij zijn vooral de volgende functies van belang:

 • Uitgebreide navigatiemogelijkheden, zoals topografische kaarten
 • Trainingsadviezen en diepgravende prestatie-analyses
 • Meer meters zoals een hoogtemeter, barometer, SpO2

Voor fanatieke hardlopers zijn de volgende Garmin horloges geschikt:

 • Garmin Forerunner 965: Dit is het meest uitgebreide model uit de Forerunner-collectie en speciaal ontworpen voor fanatieke hardlopers. Het biedt onder andere uitgebreide navigatiemogelijkheden (met topografische kaarten). Aan de hand van geavanceerde hartslag- en andere metingen krijg je uitgebreide trainingsadviezen en prestatie-analyses. Aan de hand hiervan kun je zelf je trainingsschema fine-tunen. Ook is het mogelijk om een grote hoeveelheid muziek op te slaan op dit horloge.
 • Garmin Fenix 7: De Fenix-serie lijkt qua functionaliteiten op de Forerunner 965 maar is robuuster met krasbestendig glas en een metalen kast. De Fenix 7 is daarmee het meest luxe hardloophorloge van Garmin. Je kunt kiezen uit verschillende versies met afwijkende maten. Sommige modellen zijn uitgerust met solar-glas, waardoor je horloge tijdens het lopen oplaadt als de zon schijnt. Heb je een kleinere pols, dan kun je kiezen voor de Garmin Fenix 7s.
 • Garmin Epix 2: Dit premium hardloophorloge heeft grofweg de functies van de Fenix 7, maar is uitgerust met een AMOLED-scherm. Hierdoor heb je een extra helder en mooi display, maar een kortere batterijduur.

Welke Garmin hardloophorloges zijn het meest geschikt voor trailrunners?

Als trailrunner ben je op zoek naar een horloge dat robuust is en beschikt over de meest uitgebreide navigatiemogelijkheden. Daarnaast is het belangrijk dat het horloge bij het analyseren van je prestaties rekening houdt met hoogteverschillen en de moeilijkheidsgraad van het terrein. Ultralopers hebben bovendien baat bij aan een zeer lange batterijduur.

Daarom is het belangrijk dat het horloge beschikt over de volgende functies: 

 • Uitgebreide navigatiemogelijkheden, zoals topografische kaarten en kompasfuncties
 • Hoogtemeter en barometer
 • Prestatie-analyses speciaal voor trailrunning

De volgende Garmin horloges zijn geschikt voor trailrunners:

 • Garmin Fenix 7X: Dit is het meest robuuste en uitgebreide model van de Fenix-serie. Met een kast van 51 mm is dit horloge niet geschikt voor iedereen, maar wel perfect voor trailrunners. Naast de basisfunctionaliteiten beschikt dit horloge over topografische kaarten, een barometrische hoogtemeter, een kompas en uitgebreide prestatie-analyses voor trailrunning. Ook heeft dit model een lange batterijduur.
 • Garmin Enduro 2: Dit horloge is speciaal ontworpen voor ultralopers en trailrunners. Het beschikt over een zeer lange batterijduur, waardoor je hem tijdens lange tochten niet hoeft op te laden. Ook heeft de Enduro 2 uitgebreide navigatiemogelijkheden, zoals topografische kaarten en een kompas. Daarnaast houdt het horloge rekening met hoogteverschillen en de moeilijkheidsgraad van het terrein bij het analyseren van je prestaties.

Laatste artikelen