De beste hardloophorloges van 2023

Beste hardloophorloges van 2024

Hardloophorloges spelen een steeds grotere rol in de training van veel hardlopers. Maar met het alsmaar uitbreidende aanbod en nieuwe merken als Coros die flink aan de weg timmeren, wordt het er niet eenvoudiger op om het juiste model te kiezen. 

Waarom lopen de prijzen tussen sommige hardloophorloges zo uiteen? Welk hardloophorloge past bij jou? Met welke modellen kun je onderweg muziek luisteren zonder dat je je telefoon mee moet nemen? En welk merk heeft de beste GPS? In dit artikel proberen we deze vragen zoveel mogelijk te beantwoorden.

De beste hartslaghorloges in het kort

Afsnijroute

1. Garmin Forerunner 265: beste hardloophorloge met muziek

Garmin Forerunner 265

Laagste prijs: €499,95

De Garmin Forerunner 265 is een uitstekende keuze voor zowel beginnende als ervaren hardlopers. Het biedt eigenlijk alles wat je mag verwachten van een sporthorloge in deze prijsklasse, zoals nauwkeurige GPS-tracking, de mogelijkheid om aangepaste trainingen te creëren en toegang tot geavanceerde trainingsmetingen. Net als de voorganger kun je via Spotify muziek op je horloge downloaden. Je telefoon kun je dus thuislaten. 

Bovendien is de heldere scherm van de Forerunner 265 gemakkelijk af te lezen, zelfs in direct zonlicht. 

Maar wat deze watch echt onderscheidt van zijn concurrenten en voorganger (de Garmin Forerunner 255) is de nieuwste hartslagsensor die Garmin gebruikt (Elevate V4). Deze sensor meet je hartslag, bloedzuurstofniveaus en ademhalingsfrequentie. Bovendien geeft de Forerunner 265 een training readiness-score. Zo zie je direct of klaar bent voor een volgende training of juist wat extra rust nodig hebt. 

Dit horloge is wel iets duurder dan de Garmin Forerunner 255, maar gezien de vele extra functies is de prijs het zeker waard.

Wil je meer weten over de Garmin-collectie? Lees ons artikel over de verschillende Garmin hardloophorloges

Pluspunten

Minpunten

Garmin Forerunner 265
Prijs
All4Running
Runningdirect.nl

2. Coros Vertix 2: beste voor ultralopers

Coros Vertix 2

Coros Vertix 2

Laagste prijs: € 678,-

De Coros Vertix 2 is een robuust en krachtig sporthorloge dat gemaakt is voor avonturen in de natuur. Zo ziet model er ook uit, met de robuuste titaniumkast en krasbestendig saffierglas.

Met een batterijduur van maximaal 240 uur in UltraMax GPS-modus is dit horloge ideaal voor langeafstandslopers en avonturiers die graag bergen beklimmen, skiën en zwemmen.

Ook de functies en meters van het horloge passen bij dit karakter: je hebt onder andere de beschikking over een thermometer, barometer, 3D-kompas, electrocardiogram-sensor, pulse oximeter, accelerometer en gyroscoop. Ook beschikt de Coros Vertix 2 over uitgebreide navigatie-opties en de mogelijkheid om kaarten op te slaan.

Een minpunt is het ontbreken van zonne-energieopties zoals concurrenten in deze prijsrange wel hebben. Daarnaast hangt er een flink prijskaartje in dit horloge, maar als je op zoek bent naar een horloge dat lang meegaat en veel functies heeft, dan is dit een uitstekende keuze.

Pluspunten

Minpunten

Coros Vertix 2
Prijs
Bol.com

3. Garmin Forerunner 55: beste goedkope hardloophorloge

De Garmin Forerunner 55: een goedkoop hardloophorloge

Garmin Forerunner 55

Laagste prijs: € 199,95 €149,95

De Garmin Forerunner 55 is een uitstekende keuze voor beginnende hardlopers die op zoek zijn naar een no-nonsense fitnesshorloge zonder te veel overbodige functies. De Forerunner 55 is eenvoudig te gebruiken en heeft een lange batterijduur van 14 dagen (20 uur met GPS), wat prima is voor een sporthorloge in deze prijsklasse.

Het heeft ook handige functies zoals PacePro suggested workouts, die je begeleiden bij je trainingen. Hoewel het horloge geen muziek- of mobiele betaalopties biedt, compenseert het dat met zijn heldere scherm en duidelijke leesbaarheid van statistieken. Het ontbreken van de mogelijkheid om bandjes te verwisselen kan voor sommigen een nadeel zijn, maar als je gewoon een betrouwbaar en eenvoudig hardloophorloge wilt zonder te veel poespas, dan is de Garmin Forerunner 55 zeker de moeite waard.

Pluspunten

Minpunten

Garmin Forerunner 55
Prijs
All4Running
Bol.com

4.Polar Vantage V2: beste horloge als je blessuregevoelig bent

Polar Vantage V2

Laagste prijs: € 549,- €388,08

De Polar Vantage V2 is een uitstekend sporthorloge dat speciaal is ontworpen voor serieuze hardlopers die gefocust zijn op hun herstel. Door middel van gerichte aanbevelingen helpt de Polar Vantage V2 je bij het voorkomen van blessures. 

Naast de standaard activiteitentrackingfuncties biedt het horloge een Leg Recovery-test, die precieze hersteladviezen voor de benen geeft, en de Nightly Recharge-functie, die slaapkwaliteit in de context van herstel plaatst. 

Bovendien is het mogelijk om met behulp van Polar Flow trainingsschema’s op te stellen en te delen met persoonlijke trainers of coaches. Hoewel het horloge beperkte smartwatchfunctionaliteiten heeft, maken de unieke herstelmetingen de Polar Vantage V2 een uitstekende keuze voor hardlopers die blessuregevoelig zijn.

Pluspunten

Minpunten

Polar Vantage V2
Prijs
All4Running
Runningdirect.nl
Bol.com

5.Garmin Forerunner 965: beste triathlonhorloge

Beste hardloophorloge met GPS voor triathlon

Garmin Forerunner 965

Laagste prijs: n.n.b

De Garmin Forerunner 965 is een formidabel sporthorloge dat nagenoeg alle functies en meters biedt die er beschikbaar zijn en die verpakt in een lichtgewicht horloge. 

Hierdoor ziet de Forerunner 965 er misschien iets minder “premium” uit dan de duurdere Fenix 7, maar het biedt voor een groot deel dezelfde mogelijkheden maar zit wat prettiger tijdens het hardlopen, vooral als je langere afstanden loopt. Bovendien is het prijskaartje een stuk prettiger.

Een van de kenmerkende eigenschappen van de Forerunner 945 was dat je  een speciaal triathlon-profiel had waardoor je tijdens de wedstrijd niet hoefde te wisselen tussen het zwemmen, fietsen en lopen. Dat is bij de Forerunner nog steeds zo. 

Ten opzichte van de Garmin Forerunner 955 heeft dit nieuwe model een verbeterde Training Readiness Score en een nieuwe Chronic Training Load-functie. Die maken het nog gemakkelijker om gerichter te trainen en het risico op blessures te verminderen. 

De batterijduur is indrukwekkend met 23 dagen in smartwatch-modus en 31 uur in GPS-modus zonder muziek. En hoewel het scherm helder is, lijkt de Forerunner 965 op het oppervlak niet drastisch anders dan zijn voorganger, de Forerunner 955. Desondanks blijft het een topkwaliteit sporthorloge dat ideaal is voor serieuze hardlopers.

Pluspunten

Minpunten

Garmin Forerunner 965
Prijs
All4Running
Runningdirect.nl
Bol.com

6. Suunto 9: beste voor outdoor avonturen

Suunto 9

Laagste prijs: € 332,58

De Suunto 9 is een robuust en stoer hardloophorloge. Met een batterijduur van maximaal 120 uur is dit horloge uitermate geschikt voor avontuurlijke uitstapjes en meerdaagse activiteiten.

Ook heeft het horloge verschillende batterijbesparingsfuncties, waardoor je nooit onverwacht met een lege batterij komt te staan.

De navigatiefuncties van de Suunto 9 zijn uitstekend en zorgen ervoor dat je snel en gemakkelijk een route kunt volgen.

Bovendien biedt het horloge goede (open water) zwemtracking, waardoor je meer vrijheid en inzicht hebt tijdens het zwemmen. Als hardloper heb je daar natuurlijk niet veel aan, maar het is een fijne toevoeging als je zwemt als cross-training of traint voor een triathlon.

Helaas is de hartslagmeting niet altijd accuraat en zijn de apps en handmatige profielen beperkter dan de standaard profielen. Desondanks is de Suunto 9 een zeer goede keuze voor hardlopers die op zoek zijn naar een robuust en betrouwbaar horloge met uitstekende batterijduur en navigatiefuncties, en voor zwemmers die ook buiten het zwembad willen trainen.

Pluspunten

Minpunten

Suunto 9
Prijs
All4Running
Bol.com

7. Apple Watch Ultra: beste smartwatch voor hardlopers

Apple Watch Ultra als hardloophorloge gebruiken?

Apple Watch Ultra

Laagste prijs: € 929,-

Jarenlang was de Apple Watch door zijn beperkte batterijduur maar weinig geschikt voor hardlopers. Daar is met de introductie van de Ultra verandering in gekomen. De Apple Watch Ultra heeft de langste batterijduur van alle Apple Watches en is daarmee zonder twijfel een uitkomst als je serieus bezig bent met hardlopen én gek bent op de Apple Watch. 

Het high-end ontwerp is wat we gewend zijn van Apple; het ziet er stijlvol uit en zit lekker om de pols. 

Bovendien heeft deze smartwatch uitstekende functies op sportgebied zoals 

een nauwkeurige GPS-sensor en verticale oscillatie- en polsgebaseerde hardloopkrachttracking.

Met een batterijduur van ongeveer 36 uur gaat deze Apple Watch veel langer mee dan andere modellen. Hoewel dit lang is moet je horloge nog steeds regelmatig opgeladen worden en kan het de batterijduur nog steeds niet tippen aan die van merken als Garmin, Polar en Coros. 

Als je al in het Apple-ecosysteem hebt geïnvesteerd met een iPhone en een Fitness+-abonnement, dan is de Apple Watch Ultra helemaal de moeite waard.

Helaas is de Ultra een stuk duurder dan veel andere Apple Watches. Als je niet gehecht bent aan Apple, dan zijn er nog steeds alternatieven voor hardlopers die voordeliger zijn en dezelfde of betere mogelijkheden bieden.

Pluspunten

Minpunten

Apple Watch Ultra
Prijs
Bol.com

Waarom heb je een hardloophorloge nodig?

Het maakt niet uit of je af en toe een recreatief rondje loopt of fanatiek aan het trainen bent voor een race: een hardloophorloge wordt door veel hardlopers als een onmisbaar gadget beschouwd.

Een goed hardloophorloge heeft een activity tracker die nauwkeurig je tempo, afstand en hartslag meet, waardoor je een betrouwbaar beeld krijgt van de inspanning die je levert tijdens je trainingen en hoe je er fysiek voor staat. Na afloop van je activiteiten kun je deze gegevens nalezen in een app.

Daarnaast helpen functies als GPS-navigatie je bij het plannen en volgen van je route en kun je het horloge gebruiken voor specifieke trainingen zoals intervaltraining en tempo-runs.

De meer geavanceerde horloges analyseren je trainingsgegevens over een langere periode en geven scores (bijvoorbeeld VO2max) over hoe je ervoor staat en of je training effectief is. 

Bovendien zijn sommige hardloophorloges ook in staat andere belangrijke informatie verstrekken, zoals over de hoeveelheid en de kwaliteit van je nachtrust en hoe je herstel verloopt. Deze gegevens kunnen je helpen met het fine-tunen van je trainingsschema en het aanpassen van je levensstijl aan je inspanningen. Door af en toe vroeger te gaan slapen, kun je bijvoorbeeld je trainingsprestaties verbeteren.

Bij de meeste hardloophorloges kun je jouw runs automatisch delen met andere hardlopers, bijvoorbeeld op Strava.

Waar moet je op letten bij het kopen van een hardloophorloge?

Als je van plan bent om een hardloophorloge aan te schaffen, zijn er enkele factoren waar je op moet letten. Hoe belangrijk deze factoren zijn, is vooral afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, je manier van trainen en waar je het horloge voor wilt gebruiken.

GPS

Intensieve trainingen als intervals en tempo runs zijn bij uitstek de manier om je conditie en snelheid te verbeteren.

Tijdens deze snellere trainingen wil je een lichte en vooral responsieve schoen die uitnodigt om het tempo omhoog te gooien. Een lekkere bounce en veel energieteruggave zijn belangrijk. 

Omdat tempo- en intervaltrainingen vaak wat minder lang zijn is comfort van ondergeschikt belang. Daarom kunnen je schoenen af met wat minder cushioning, wat weer gewicht bespaart.

De meeste temposchoenen zijn ook geschikt voor kortere wegwedstrijden (tot en met 10 kilometer) of om gewoon lekker een flink stuk te lopen op een wat hoger tempo.

Hartslagmeter

Daarnaast is een hartslagmeter een belangrijke functie als je op basis van je hartslag wil trainen. Let vooral op de nauwkeurigheid van de hartslagmeter want die wil nog weleens variëren. Ook kunnen sommige horloges worden gekoppeld aan een band met hartslagmeter.

Een hartslagmeter is een essentiële functie in een hardloophorloge voor de serieuze en ervaren hardlopers. Door middel van het meten van de hartslag tijdens het hardlopen krijg je een inzicht in je gemiddelde en maximale hartslag. Daarnaast geven de beste sporthorloges een indicatie van je VO2max. Zo kun je met behulp van je hardloophorloge je VO2max verbeteren.

Al deze gegevens kun je gebruiken tijdens het lopen (bijvoorbeeld om in te schatten of je niet te hard van stapel loopt) of na afloop van je training om je prestaties te analyseren en te bepalen of je op de juiste weg bent met je trainingsschema.

Hoewel de polshartslagmeter van hardloophorloges steeds beter wordt, is een hartslagband nog steeds het meest nauwkeurig. De hartslagband kun je koppelen aan je hardloophorloge, zodat je real-time je hartslag af kunt lezen. Helaas kun je niet alle horloges koppelen aan iedere hartslagband. Let hier dus goed op als je een hardloophorloge gaat kopen.

De meeste Garmin horloges beschikken over ANT+, waardoor je gemakkelijk een hartslagband kunt koppelen en gebruik kunt maken van de nauwkeurige hartslagmeting.

Activeitenprofielen

Verder is het goed om te kijken naar de activiteitenprofielen van het horloge en of dit past bij jouw hardlooproutine.

Doe je trailrunning, dan is het bijvoorbeeld fijn als er een hierop aangepast profiel beschikbaar is, dat rekening houdt met onverhard terrein. Als je loopt over modderige paden, heuvels en obstakels heeft dat immers invloed op je tempo en hartslag, waardoor het trainingseffect anders is. Garmin heeft bijvoorbeeld een speciale trailrun-modus die bij het bepalen van je VO2max rekening houdt met deze omstandigheden.

Daarnaast kun je de meeste hardloophorloges ook gebruiken voor andere duursporten zoals zwemmen en wielrennen, maar ook voor yoga of je fitness-oefeningen. Als je deze sporten beoefent naast het hardlopen, bijvoorbeeld als cross-training, dan is het prettig als je gebruik kunt maken van speciale profielen voor deze sporten.

Verder is het belangrijk om te letten op de instellingen voor indoor-activiteiten. Als je bijvoorbeeld op een loopband traint, dan is het handig als je daar een apart activiteitenprofiel voor hebt. Als dat er niet op zit, dan kan je hardlopen op de loopband niet goed meten.

Muziek

Een andere handige functie die sommige hardloophorloges bieden is de mogelijkheid om muziek of podcasts te luisteren tijdens het hardlopen. Dit kan je helpen om in de juiste stemming te komen en je prestaties te verbeteren.

Bij de goedkopere modellen heb je de functie om de muziek op je smartphone te bedienen. Meer geavanceerde horloges hebben ingebouwde opslagruimte voor muziek, zodat je geen smartphone mee hoeft te nemen tijdens het hardlopen. Soms kun je je horloge koppelen aan je Spotify-account (of vergelijkbare muziek-streamingdiensten) en zodoende eenvoudig je afspeellijsten downloaden op je horloge.

Let wel op dat je vrijwel altijd bluetooth oordopjes nodig hebt om muziek te luisteren. Ook vergt muziek luisteren op je horloge veel van je batterij.

Prijsklassen: wat voor functies heb je allemaal nodig?

Als je op zoek gaat naar een hardloophorloge, dan zul je al snel zien dat de prijzen flink uiteenlopen. Voor een paar tientjes kun je een ouderwets horloge kopen waarmee je afstand en tijd kunt meten. De duurste modellen kosten over de € 1000. 

De goedkoopste horloges met GPS-functie kosten al snel tussen de € 150 en € 200.

Hoe meer functies je verlangt, hoe duurder het horloge doorgaans wordt. Zo hebben de wat duurdere horloges functies als de mogelijkheid om muziek te downloaden en routes op te slaan en te volgen. Dergelijke horloges kosten doorgaans tussen de € 300 en € 500.

In het luxe segment vind je horloges met de meest uitgebreide functies. Ze hebben de mogelijkheid om kaart te lezen, een barometer, hoogtemeter en oximeter. De duurste horloges hebben bovendien een duurdere kast van bijvoorbeeld rvs en krasbestendig glas.

Een ander belangrijk aspect is de batterijduur: hoe duurder het horloge, des te langer de batterij doorgaans meegaat. Sommige horloges gaan weken mee in smartwach-modus en de hele dag tijdens activiteiten met GPS-tracking.

Welk horloge je nodig hebt, is afhankelijk van jouw wensen en wat voor hardloopactiviteiten je onderneemt. Als je bijvoorbeeld ultramarathons loopt, dan is een duurder horloge vaak alleen al de moeite waard door de langere batterijduur.

Is een pols hartslagmeter accuraat?

Over het algemeen kunnen pols hartslagmeters nauwkeurig je hartslag meten. Toch kan de hartslagmeting zo nu en dan afwijken van je daadwerkelijke hartslag. Dat is bijvoorbeeld het geval als je het horloge te los om je pols hebt zitten. Daarnaast meet een pols hartslagmeter je hartslag verder van het hart, waardoor dit per definitie iets minder nauwkeurig is.

Voor de meest nauwkeurige hartslagmetingen bevelen experts daarom een strap-on hartslagmeter aan. Een dergelijke hartslagband die om je borst gaat, meet zeer nauwkeurig je hartslag. Toch is voor de meeste hardlopers een polshartslag voldoende om representatieve indruk te krijgen van je hartslag gedurende het sporten.

Laatste artikelen