Review: Asics Gel-Trabuco 9

Overzicht

De Asics Gel-Trabuco 9 zijn trail schoenen die veel grip bieden en lichter zijn dan ze eruit zien. De zool is misschien niet erg bouncy, maar vooral op zachtere trails is dat geen bezwaar.

FREAK-score
4.1/5

Merk: Asics

Model: Gel-Trabuco 9

Gewicht: 295 gram

Drop: 8mm

Eigenschappen
Demping 80%
Eigenschappen
Stabiliteit 70%
Eigenschappen
Grip 100%
Eigenschappen
Grondgevoel 70%
Eigenschappen
Energieteruggave 70%
Eigenschappen
Kwaliteit/Levensduur 80%
Eigenschappen
Totaal 82%
Pluspunten
Minpunten

Het is de eerste keer dat ik trailrun schoenen van Asics probeer en ik moet bekennen dat  de verwachtingen niet al te hooggespannen zijn. Bij Asics denk ik toch meer aan hardloopschoenen voor de weg. 

Al tijdens mijn eerste paar kilometers op deze trainschoenen kom ik erachter dat ik het mis heb: de Asics Gel-Trabuco 9 zijn prima trailrunning schoenen. 

Sterker nog, het is het beste nieuwe paar dat ik in lange tijd heb aangetrokken. De eigenschap die er het meest uitspringt: de zeer goede grip. 

Asics trailrunning

Afsnijroute

Gewicht

Het eerste wat mij in positief opzicht opvalt, is het gewicht. De schoenen ogen wat log, misschien door de flinke “lugs” onder de zool. 

De schoen is echter veel lichter dan zij eruitziet. De weegschaal is dat met mij eens: 295 gram voor een maat 42. Dat is bij benadering net zo licht als mijn geliefde Salomon S/Lab Ultra 3 en opvallend genoeg nog lichter dan Asics zelf vermeldt op de website. Misschien hebben ze een grotere maat als uitgangspunt genomen.

Pasvorm

De bovenkant van de schoen voelt eigenlijk aan als die van een traditionele wegschoen. De Gel-Trabuco 9 heeft een ademend mesh bovenwerk met een traditionele tong. Het materiaal voelt stevig maar licht. Voor wat extra duurzaamheid is de schoen aan de zijkanten voorzien van 3D-overlapping.   

De schoen valt voor mijn gevoel ruim. Vooral de neus is aan de brede kant. Het is fijn om wat ruimte voor de tenen te hebben, maar het is naar mijn smaak allemaal iets te ruim bemeten. 

Wat verder opvalt is dat de veters aan de korte kant zijn. Als ik ze door de bovenste twee gaatjes haal, kan ik de schoen niet meer strikken.

Asics trailschoenen

Loopervaring

Ik probeer deze trail hardloopschoenen van Asics voor het eerst uit tijdens een trailrun van 30 km door bergachtig terrein, waarbij ik zowel over droge als modderige trails en geasfalteerde paden loop. 

De schoenen bieden met een FlyteFoam middenzool en een gel-pocket onder de hiel (waar Asics om bekend staat) voldoende demping voor alle soorten terrein. Ook op de weg lopen de schoenen prettig. 

De Asics Gel-Trabuco 9 is aan de binnenkant van de middenvoet voorzien van een laagje schuim. Door deze DUOMAX-ondersteuning zakken de voeten minder naar binnen tijdens het lopen, wat zorgt voor extra stabiliteit. Hierdoor is de schoen ook geschikt voor overpronerende lopers (hardlopers met een voet die wat naar binnen rolt). 

Een rock plate onder de voet biedt bescherming tegen scherpe objecten die je op je pad tegenkomt. Met wat extra rubber op de neus hoef je niet bang te zijn je teen te stoten. 

Daarmee biedt de schoen een beetje van alles: ze zijn lekker licht en hebben toch een fijne dempende zool. De energie teruggave van de zool valt echter wat tegen. Je ervaart niet het verende gevoel wat je met bijvoorbeeld Hoka’s wel hebt.

Door de wat dikkere middenzool en de rock plate heb je ook wat minder gevoel met het terrein waar je op loopt. De schoenen zijn bovendien wat breder, waardoor ze ondanks het geringe gewicht niet zo snel en flexibel aanvoelen als wat meer minimalistische trailschoenen van bijvoorbeeld Salomon.

Door de ruimere voorvoet heb ik vooral tijdens enkele steile afdalingen het gevoel dat mijn voeten naar voren glijden.

Al met als voelen de Asics Gel-Trabuco 9 niet bijzonder snel, maar bieden ze wel een zeer comfortabele loopervaring. Hierdoor is de schoen in mijn optiek met name geschikt voor (lange) trainingen en langere, zwaardere trailruns.

Asics trailrun schoenen dames

Grip

Het is op de gladde, glibberige gedeeltes van mijn route waar deze Asics trailschoenen uitblinken. Als je trail hardloopschoenen nodig hebt die vooral grip bieden, dan kan ik de Asics Gel-Trabuco 9 van harte aanbevelen. 

Het Asicsgrip-rubber voelt lekker “kleverig” aan en biedt uitstekende grip op natte rotsen en glad asfalt. Ook het profiel van de zool zit uitstekend in elkaar. De diepe lugs bieden uitstekende grip tijdens het hardlopen op steile, modderige paden, zowel bergop als bergaf. 

Ik heb inmiddels een ruime selectie aan trailschoenen geprobeerd, van Salomons tot Hoka’s, New Balance, Adidas en Brooks en tot nu toe ben ik geen zool tegengekomen die zoveel grip biedt op uiteenlopende terreinen. 

Veel trailschoenen bieden goede tractie op één soort terrein, maar kunnen wat glad aanvoelen op andere soorten ondergrond, bijvoorbeeld op nat wegdek of gladde rotsen. 

Dat is met deze Asics trail schoenen niet het geval. Hoewel ik het niet geprobeerd heb, schat ik in dat deze schoenen zelfs erg geschikt zijn voor lopen op besneeuwde paden.

Asics Gel-Trabuco 9 review

Kwaliteit

Een ander pluspunt van de schoenen is dat ze lekker stevig zijn. Het mesh-bovenwerk voelt robuust aan. 

De schoenen zijn op de juiste plekken verstevigd met wat 3D-overlapping en ook de zool voelt duurzaam aan. 

Na meer dan 50 km waarbij ik zowel over stukken verharde weg, kiezelpaden en modderige weggetjes heb gelopen, vertonen deze Asics trailschoenen nog geen enkel teken van slijtage.

Oordeel

De Asics Gel-Trabuco 9 zijn een uitstekende keuze als je op zoek bent naar trailschoenen die wat extra stabiliteit bieden. 

Het zijn geen echte racemonsters, maar de schoenen zijn wel lekker licht waardoor ze ook tijdens langere trailwedstrijden goed uit de verf kunnen komen, vooral als het terrein afwisselend en lastig is. 

De Asics Gel-Trabuco 9 blinken vooral uit op het gebied van grip. Op vrijwel alle soorten terrein biedt de schoen uitstekende tractie.

Tip!

Ben je op zoek naar waterdichte trail running schoenen? De Gel-Trabuco 9 is ook verkrijgbaar in een Gore-Tex (Gel-Trabuco 9 GTX) versie.

Laatste artikelen