De trailschoenen van Salomon atleet Courtney Dauwalter

Salomon trailschoenen: wat is het verschil tussen de modellen?

Hoewel Salomon ook hardloopschoenen voor de weg in het assortiment heeft, staat het Franse merk toch vooral bekend om zijn trailschoenen. Salomon trailschoenen zijn traditioneel redelijk minimalistisch en daardoor zeer licht en wendbaar, maar bieden ze wat minder demping dan trailschoenen van andere populaire merken als HOKA. De afgelopen jaren heeft Salomon schoenen uitgebracht die een wat dikkere zool hebben. Daarmee spreekt het merk een steeds grotere groep hardlopers aan.

Met een flinke line-up aan Salomon trailschoenen, is het soms lastig kiezen. Welk model past het best bij jouw bouw en loopstijl? Welke schoenen zijn geschikt voor welke afstanden? In dit artikel nemen we de collectie Salomon trailschoenen onder de loep en leggen we uit welke modellen geschikt zijn voor welke trailrunners.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Salomon trailschoenen?

Salomon is een bekend merk voor trailrunningschoenen. De schoenen staan bekend om hun duurzaamheid, smalle pasvorm en minimalistische design. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van Salomon trail schoenen:

Duurzaamheid: Salomon trailschoenen staan onder andere bekend om hun stevigheid. Door het gebruik van kwalitatieve materialen gaan de schoenen lang mee en bieden ze veel bescherming. Hierdoor zijn ze soms wat zwaarder dan schoenen van andere merken. De bovenkant is vaak gemaakt van robuuste materialen zoals mesh, terwijl de tussenzolen wat harder zijn dan bijvoorbeeld die van Hoka trailschoenen.

Comfort: Salomon trail schoenen zijn ontworpen om comfort te bieden tijdens lange runs. Zo maakt Salomon voor veel modellen gebruik van een sok-achtige pasvorm. Ook heeft Salomon verschillende gepatenteerde technologieën zoals het Quicklace systeem (waarbij je de veters niet zelf hoeft te strikken). 

Minimalistisch design: Salomon trailschoenen hebben meestal een minimalistisch design. Dit betekent dat schoenen vaak wat minder hoog zijn en minder demping hebben. Hierdoor sta je lager bij de grond en ben je wat wendbaarder. De laatste jaren heeft Salomon echter ook enkele modellen geïntroduceerd met een dikkere tussenzool.

Smal: Salomon schoenen staan bekend als smal. Dit draagt weer bij aan de wendbaarheid. Als je brede voeten hebt, kan dit echter wel voor problemen zorgen.

Afsnijroute

Salomon Ultra Glide 2 – Meer demping voor lange afstanden

Salomon Ultra Glide 2

Salomon Ultra Glide 2

Met de Salomon Ultra Glide week Salomon voor het eerst af van de minimalistische stijl waar het merk om bekend staat. De eerste Ultra Glide had een wat dikkere en zachtere tussenzool, waardoor deze trailschoen ook geschikt was voor wat minder ervaren traillopers die langere afstanden wilden lopen op hun Salomons.

De tweede versie van de Ultra Glide gaat op dezelfde voet verder. Uiterlijk is er weinig veranderd. Het bovenwerk voelt wat koeler en beter ademend aan, de buitenzool is van een iets andere rubbersamenstelling waardoor deze wat meer grip biedt op natte oppervlakken en de middenzool voelt net iets zachter aan. Al met al zijn dit verbeterpunten die de Ultra Glide 2 nog beter maken dan zijn voorganger en daarmee een van de beste trailschoenen van 2023.

De maximalistische stijl van de Ultra Glide 2 wordt gecombineerd met eigenschappen die je ook in andere Salomon trailschoenen terugziet zoals het Quicklace vetersysteem.

Al met al is de Salomon Ultra Glide 2 een geschikte schoen voor lange afstanden (trail marathons en ultra’s) en eigenlijk voor iedereen die behoefte heeft aan wat meer demping.

Eigenschappen

 • Gewicht 258 gram (heren maat 42,5)
 • Drop: 6mm
 • Demping: Maximaal

 

Pluspunten

Minpunten

Salomon Sense Ride 5 – allrounder voor dagelijkse trainingen

Salomon Sense Ride 5

De Sense Ride 5 is de alleskunner uit de Salomon-collectie. Net als de vorige Sense Rides is dit de perfecte schoen voor al je trainingen, of je nu lange afstanden, korte runs, in het bos of de duinen loopt; de Salomon Sense Ride 5 kan ieder terrein en iedere afstand aan.

In vergelijking met bijvoorbeeld de Ultra Glide 2 is de tussenzool minder zacht en wat minder energiek. Als je veel op zachtere trails loopt is dat geen enkel bezwaar en zelfs wel prettig. Wel is de hardere tussenzool vermoeiend als je ook stukken over bijvoorbeeld de weg of fietspaden loopt. De Sense Ride 5 is wat minder licht dan de Ultra Glide 2, maar nog steeds onder de 300 gram, wat prima is voor een trailschoen. De hardere tussenzool gaat bovendien langer mee.

De Salomon Sense Ride 5 zit verder lekker met een comfortabel en goed ademend bovenwerk.

Al met al is dit een uitstekende trailschoen voor al je dagelijkse trainingen.

Eigenschappen

 • Gewicht: 293 gram (heren maat 42,5)
 • Drop: 8mm
 • Demping: gemiddeld

Pluspunten

Minpunten

Salomon Pulsar Trail 2 – Voor het snellere werk

Salomon Pulsar Trail 2

De Salomon Pulsar Trail Pro 2 is een lichtgewicht en responsieve trailrunningschoen zoals we die van Salomon gewend zijn: smal, gestroomlijnd en snel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Ultra Glide 2 ligt de focus duidelijk meer op snelheid dan op comfort. Dat betekent overigens niet dat de schoen niet lekker zit. Vooral het rekbare mesh-bovenwerk, dat als een sok om je voet zit, voelt licht, prettig en nauwsluitend aan.

De schoen heeft een Energy Foam middenzool met een Energy Blade. Dit is een kunststof plaat die fungeert als een soort springplank. Tijdens het lopen voel je dit doordat je het gevoel hebt dat je voortdurend een klein beetje gelanceerd wordt.

Net als andere Salomon trailschoenen heeft de Pulsar Trail Pro 2 een Contagrip MA-buitenzool met noppen van zo’n 3,5 mm.

Over het geheel genomen is de Salomon Pulsar Trail Pro 2 perfect voor hardlopers die zich focussen op snelheid, of dat nu tijdens trainingen of wedstrijden is. De Pulsar Trail Pro 2 is licht van gewicht, responsief en biedt goede tractie op verschillende ondergronden.

Eigenschappen

 • Gewicht: 290 gram (heren maat 42,5)
 • Drop: 6mm
 • Demping: minimaal/gemiddeld

Pluspunten

Minpunten

Salomon Speedcross 6 – Blinkt uit in de modder

Salomon Speedcross 6

De Salomon Speedcross 6 is traditioneel de Salomon-schoen voor natte, glibberige ondergronden. Loop je over modderige trails, door weilanden en andere paden waar veel grip en een agressief noppenpatroon gewenst zijn, dan is de Speedcross 6 de schoen voor jou. Het is bijvoorbeeld ook een perfecte schoen voor survival runs.

Onlangs probeerde ik de Speedcross 6 zelf uit. Het was voor het eerst dat ik op een schoen uit de Speedcross-lijn rende en het was even wennen. Het is zeker geen schoen die gemaakt is voor makkelijke of wat hardere trails. Zodra ik in het bos aankwam, waar het net geregend had, begreep ik waarom zoveel hardlopers zweren bij de Speedcross. De agressieve noppen (5mm) bijten zich perfect vast in de modder waardoor je op een hoog tempo kunt blijven rennen, zonder continu uit te glijden.

De schoen is verder smal en zit redelijk strak om je voet. De middenzool is wat harder, maar biedt voldoende demping op zachtere trails. De schoen heeft met 10mm verder een hoge heel-to-toe drop. Met een gewicht dat net onder de 300mm ligt, is de Speedcross 6 minder zwaar dan je zou verwachten voor zo’n stevige schoen.

Eigenschappen

 • Gewicht: 298 gram (heren maat 42,5)
 • Drop: 10mm
 • Demping: gemiddeld

Pluspunten

Minpunten

Salomon S/Lab Ultra 3 v2 – Kilometervreter van Salomon

Salomon S/Lab Ultra 3 v2

De Salomon S/Lab Ultra 3 v2 (een kleine update op de originele S/Lab Ultra 3) is een trailrunningschoen die is ontworpen voor (ultra) lange afstanden. De schoen heeft een iets hardere maar lekker responsieve middenzool die net voldoende demping biedt voor lange traillopen van meer dan 42km. 

Voor welke afstand de schoen het meest geschikt is, hangt onder andere af van jouw persoonlijke voorkeuren en in hoeverre jouw lichaam zich heeft aangepast aan extreme afstanden. De profs gebruiken de S/Lab Ultra 3 regelmatig voor afstanden tot en met 100 Engelse mijl (160km), maar de meeste amateurlopers zullen iets meer demping nodig hebben tijdens dergelijke afstanden. De schoen is daarom met name geschikt voor trailmarathons en afstanden tussen de 50km en 100km. 

De buitenzool heeft een goede grip op verschillende ondergronden, al is het noppenpatroon niet al te agressief. De schoen is ook vrij licht, waardoor je minder vermoeid raakt tijdens het lopen.

Wat deze schoen vooral uniek maakt is het nauwsluitende bovenwerk. De schoen zit als het ware als een sok om je voet, waardoor je erg wendbaar bent. Het bovenwerk is verder licht en ademt goed, terwijl het mesh-materiaal toch stevig genoeg is. Door het Quicklace-vetersysteem heb je nooit last van loshangende veters. 

Eigenschappen

 • Gewicht: 290 gram (heren maat 42,5)
 • Drop: 8mm
 • Demping: gemiddeld

Pluspunten

Minpunten

Salomon S/Lab Pulsar 2 – Snelle wedstrijdschoen

Salomon S/Lab Pulsar 2

De Salomon S/Lab Pulsar 2 is een lichtgewicht trailschoen, ontworpen voor snelle korte tot middellange afstanden. De schoen heeft een lekker levendige tussenzool die zorgt voor een energieke afzet.

De buitenzool is voorzien van een nieuwe Contagrip MA+ compound die prima grip biedt op verschillende oppervlakken, al heeft deze schoen geen hele diepe noppen. De Pulsar 2 is met name een allrounder die het goed doet op wat hardere, droge trails.

Net als de andere schoenen in de S/Lab line-up heeft de Pulsar 2 een prettige, nauwsluitende pasvorm en zit als een sok om je voet. De schoen komt het best tot haar recht als je wat smallere voeten hebt. Ook deze schoen is voorzien van het bekende Salomon Quicklace-systeem.

De Pulsar 2 is een uitstekende keuze voor hardlopers die op zoek zijn naar een lichte, snelheidsgerichte trailschoen. Het is een ideale schoen voor wedstrijden, tempo runs en andere korte tot middellange afstanden.

Eigenschappen

 • Gewicht: 178 gram (heren maat 42,5)
 • Drop: 6mm
 • Demping: minimaal

Pluspunten

Minpunten

Salomon S/Lab Genesis – Comfort voor lange afstanden

Salomon S/Lab Genesis

De Salomon S/Lab Genesis is de comfortabele broer van de Pulsar 2. Met een wat ruimere pasvorm en meer demping is deze schoen geschikt voor langere afstanden. Daarmee is het vooral een schoen die geschikt is voor je langere avonturen, bijvoorbeeld voor ultramarathons. Het is ook een trailschoen waarmee je af en toe een stukje over het asfalt kunt lopen. 

De S/Lab Genesis is voorzien van een flinke tussenzool die comfort en bescherming biedt. De gebogen vorm van de zool zorgt voor een prettige voetafwikkeling. Het bovenwerk is gemaakt van ademend mesh dat zorgt voor een nauwsluitende en veilige pasvorm.

Eigenschappen

 • Gewicht: 258 gram (heren maat 42,5)
 • Drop: 8mm
 • Demping: maximaal

Pluspunten

Minpunten

Salomon Thundercross – Crossmonster met veel demping

Salomon S/Lab Genesis

De Salomon Thundercross is een trailschoen met een agressief noppenpatroon, dat wordt gecombineerd met een zachte, dikke midddenzool. Daarmee is de schoen comfortabeler dan de Speedcross, die eveneens is gemaakt voor modderig terrein. 

De combinatie van langere noppen die veel grip bieden en een dempende tussenzool zorgt ervoor dat deze schoen veelzijdiger is dan de Speedcross. Waar de Speedcross uitblinkt op zacht, modderig terrein, maar wat hard aanvoelt op droge paden, ist de Thundercross geschikt onder alle weersomstandigheden en op alle soorten trails. Door de hogere middenzool ben je wel wat minder wendbaar en stabiel dan het geval is met de Speedcross. 

Eigenschappen

 • Gewicht: 290 gram (heren maat 42,5)
 • Drop: 4mm
 • Demping: maximaal

Pluspunten

Minpunten

Laatste artikelen