Overzicht
Tailwind Nutrition is een sportdrank (poeder die je mixt met water) die speciaal is ontwikkeld voor ultra marathons. Alleen Tailwind is voldoende om je te voorzien van alle voedingsstoffen die je nodig hebt tijdens een lange inspanning.
Merk: Tailwind Nutrition
Product: Endurance Fuel
- Soort: Sportdrank
- Geschikt voor: Ultra Marathons, Trail Marathons, Triathlons, Wielrennen
- Dieet: Vegan
Pluspunten
- Niet te zoet
- Geen andere supplementen nodig
- Fijne smaken
Minpunten
- Altijd water bij je dragen
- Soms wat onhandig
In mijn zoektocht naar de perfecte voedingsstrategie voor een ultramarathon, stuitte ik enige tijd geleden op Tailwind Nutrition, een vloeibare sportvoeding bedoeld voor duursporters.
In de poeder, die je mengt met water, zitten alle calorieën en elektrolyten die je nodig hebt voor lange inspanningen als trail marathons, ultra marathons, thriatlons en wielerwedstrijden.
Afsnijroute
Wat is Tailwind?
Tailwind Nutrition is bedacht door Jeff Vierling, een ultra runner die genoeg had van de zoete gels en zwaar op de maag liggende energierepen die gebruikelijk zijn bij duursporten.
Daarom ontwikkelde hij een recept voor een sportdrank die je alle voedingsstoffen biedt die je nodig hebt tijdens een ultra.
“All you need. All day. Really.”
Alles wat je nodig hebt. De hele dag. Dat is het motto van Tailwind. Het idee is dat je geen andere voeding meer nodig hebt, als je Tailwind Nutrition Endurance Fuel gebruikt.
Wanneer je de poeder mengt met water en dit gedurende je race in kleine slokjes opdrinkt, krijg je alle benodigde vocht, calorieën en electrolyten binnen waar je lichaam om vraagt. Je hebt dus geen gels, energierepen, snoepjes en andere supplementen meer nodig.
Dat is het idee althans: of het in de praktijk ook echt werkt, lees je hieronder.
Wat zit er in Tailwind?
De Tailwind-mix bevat zowel glucose als sucrose, in combinatie met elektrolyten. Je dient de poeder te mixen met de juiste hoeveelheid water, waarna er een heldere, transparante sportdrank ontstaat. Die is niet te zoet en niet al te uitgesproken qua smaak. Doordat de voedingsstoffen al zijn opgenomen in het water, kan je lichaam ze sneller absorberen.
De poeder is verkrijgbaar in tal smaken, van mandarijn tot coca-cola of groene thee.
Tailwind bevat alleen pure ingrediënten. Er zijn geen kunstmatige smaakmakers of kleurstoffen toegevoegd.
Tailwind bevat dextrose, Sucrose, citroenzuur, sodium, zeezout, potassium, calcium en magnesium. Ook bevatten sommige varianten cafeïne (70mg), wat bijvoorbeeld van pas komt als je wakker en scherp wilt blijven tijdens nachtelijke ultra runs.
Voedingswaarde (per portie 54g)
- Sodium: 27% (630mg)
- Koolhydraten: 18% (50g)
- Waarvan suikers: 50g
- Calcium 4%
- Potassium: 4%
- Magnesium: 6%
% van Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Ter vergelijking: een GU-energiegel bevat 22 gram koolhydraten en 60mg sodium. Je moet per uur dus 2 gels om ongeveer aan hetzelfde aantal energie te komen. Bovendien moet je aanvullend sodium/elektrolyten innemen.
Tailwind Nutrition bevat geen proteïne of ijzer.
Tailwind is zuivelvrij, glutenvrij en 100% vegan.
Hoe moet je Tailwind gebruiken?
Tailwind is verkrijgbaar in hersluitbare zakken met 30 of 50 porties of sticks met een enkele portie.
De grote zakken zijn relatief iets voordeliger, maar het is lastiger om de poeder onderweg mee te nemen als je meerdere porties nodig hebt. Als je niet de volledige zak bij je wilt dragen, zul je dus een andere oplossing moeten vinden. Zo heb ik mensen gezien die de porties zelf afmeten in kleine plastic zakjes.
De sticks zijn eenvoudig in een hardlooprugzak of hardloopband op te bergen en makkelijk in je bidon, soft flask of waterreservoir te doen. Het is jammer dat het gebruik van de plastic sticks wel minder milieuvriendelijk is.
Dosering
Een enkele portie Tailwind bevat 200 calorieën.
Je lichaam verbruikt tot wel 500 calorieën per uur tijdens inspanningen, maar kan maar maximaal 200 tot 300 calorieën opnemen. Een portie Tailwind per uur (of iets meer) zou in theorie dus voldoende moeten zijn.
Wat de juiste hoeveelheid Tailwind is, wisselt per persoon. Je kunt het best beginnen met 1 portie per uur en dit bijstellen als je het gevoel hebt te weinig energie te krijgen of juist te vol te zitten.
Ook met de verhouding water/poeder kun je zelf een beetje experimenteren. Tailwind adviseert om 1 portie te mengen met 590ml tot 710ml water.
Zelf gebruik ik soft flasks van een halve liter. Ik heb zowel een portie met een fles water (0,5l) als een portie met twee flessen water (1l) geprobeerd. Die laatste optie werkt voor mij het best, vooral als het wat warmer is.
De sportdrank smaakt minder overheersend als je wat meer water toevoegt en het kan geen kwaad om wat extra vocht binnen te krijgen. Bij een enkele portie Tailwind met een halve liter water, vind ik de smaak iets te sterk.
Tailwind uitgetest
Ik heb Tailwind Nutrition Endurance Fuel gebruikt voor twee ultramarathons van 55 km (2600m hoogtewinst) en en 70 km (3000m hoogtwinst). Ook heb ik in de trainingen in aanloop naar deze wedstrijden toe regelmatig gebruikgemaakt van Tailwind.
Smaak
De smaak van Tailwind is niet heel uitgesproken en zoals beloofd niet al te zoet. Je proeft er door de toevoeging van sodium wat zout doorheen, wat ik zelf wel lekker vindt.
In tegenstelling tot de meeste gels is de substantie niet kleverig in je mond en de smaak blijft ook niet al te lang hangen.
Van de acht verschillende smaken die beschikbaar zijn, vind ik de Raspberry Buzz (framboos), Green Tea (groene thee) en Colorado Cola (coca-cola) het lekkerst. De Lemon (citroen) is mij iets te zuur.
Het is fijn om tijdens een loop van tot wel 10 uur lang, de beschikking te hebben over verschillende smaken, zodat ze je niet gaan vervelen. Als je geen zin hebt in een uitgesproken smaak kun je zelfs kiezen voor een smaakloze (Naked) variant. Deze smaakt voornamelijk naar water met wat suiker en zout.
Tijdens de race
Het prettige aan Tailwind is dat je flessen of bidons vult en de sportdrank langzaam opdrinkt. Zodoende krijg je de voedingsstoffen geleidelijk binnen en niet, zoals met gels het geval is, allemaal in één keer.
Het valt mij op dat ik minder met mijn voedingsstrategie bezig ben dan wanneer ik gebruikmaak van gels en energierepen. Die vergeet ik vaak in te nemen en omdat ik er weinig trek in heb, stel ik dit te lang uit. De Tailwind in de flessen drink ik zonder er al teveel over na te denken. Zo krijg ik én voldoende vocht binnen én krijg ik genoeg energie.
Bij elk check-point vul ik twee nieuwe flessen met (één stick) Tailwind, wat voldoende is. Naarmate de eerste race vordert krijg ik wel steeds meer problemen met het bijvullen van mijn soft flasks. De opening van de flessen is klein en naarmate ik vermoeider wordt, gooi ik steeds meer poeder naast de fles. Daarom gebruik ik tijdens mijn tweede race soft flasks met een brede opening. Daarmee is dit probleem opgelost.
Is het echt alles wat je nodig hebt?
Uitsluitend Tailwind zou voldoende moeten zijn om je van voldoende energie te voorzien. Ik moet zeggen dat ik tijdens geen van mijn races tegen een hongerklop aangelopen ben. Met het gebruik van Tailwind heb ik altijd het gevoel gehad voldoende energie binnen te krijgen.
Wel kreeg ik na verloop van tijd simpelweg zin in vast voedsel. Het voelde een beetje alsof al het water met Tailwind in mijn maag heen en weer begon te klotsen. Daarom heb ik onderweg ook een paar bananen en wat chips gegeten.
Toch heb ik nergens het gevoel gehad dat ik echt misselijk werd van de Tailwind (zoals ik dat wel heb gehad met gels).
Ook had ik tijdens één van de races last van spierkrampen. Hoewel ik niet met zekerheid kan zeggen dat dit door de voeding kwam, had ik het gevoel dat mijn lichaam behoefte had aan wat extra sodium. Daarom heb ik in aanvulling op de Tailwind toch wat extra tabletten met sodium en elektrolyten ingenomen.
Al met al heb ik beide ultra marathons uitgelopen, voor het overgrote deel gevoed door Tailwind. We kunnen dus concluderen dat Tailwind doet wat het belooft: het geeft je alle energie die je nodig hebt.
Voor wie is Tailwind Nutrition geschikt?
Tailwind is in mijn optiek vooral geschikt voor trail marathons en ultramarathons, omdat dit doorgaans races zijn waar je zelf toch al water bij je draagt. Door Tailwind aan je water toe te voegen, krijg je direct voldoende energie en voedingsstoffen binnen. Daarnaast is Tailwind geschikt voor wielrenners (omdat je bidons op je fiets mee kunt nemen).
Voor wie is het niet geschikt?
Tailwind is minder geschikt voor wegwedstrijden zoals marathons, omdat je niet de hele weg met een fles in je hand wilt lopen. Je zou eventueel een fles in een riem bij je kunnen dragen, maar dat zorgt weer voor extra gewicht. Voor wegraces zou ik dus toch gebruikmaken van energiegels.
Tip!
Tailwind heeft ook een Recovery Mix. Dit is een hersteldrank die je na het sporten neemt.