Sportarmband telefoon

Waar laat je je telefoon tijdens het hardlopen?

Het is één van de grootste dilemma’s van (beginnende) hardlopers: waar laat je je telefoon tijdens het hardlopen? Smartphones zijn een belangrijk onderdeel van ons leven geworden en ook als we gaan lopen, kunnen we eigenlijk niet zonder. 

Veel hardlopers willen hun telefoon bij zich houden uit veiligheidsoverwegingen; het is een prettig gevoel om iemand te kunnen bellen in geval van nood. Daarnaast willen we graag muziek luisteren als afleiding tijdens het hardlopen en een smartphone is daar het meest voor de hand liggende apparaat voor. Verder gebruiken veel mensen hun smartphone ook om via hardloop apps als Strava hun prestaties bij te houden.

Afsnijroute

Je telefoon in de hand houden tijdens het lopen?

Niet verstandig, zeggen experts. Het in de hand houden van je telefoon tijdens het hardlopen kan namelijk zorgen voor blessures. Doordat je je telefoon in de hand houd, neemt je lichaam namelijk een iets andere houding aan. 

Als je lichaam aan de ene kant iets zwaarder is, heeft je lichaam immers de neiging om dat aan de andere kant te compenseren. Je raakt iets uit balans. 

Het lijkt misschien een futiliteit, maar tijdens een rondje hardlopen beweeg je je arm al snel duizenden keren heen en weer. Als je dat week na week, kilometer na kilometer doet terwijl je lichaam uit balans is, kan dat zorgen beschadigingen. Je krijgt bijvoorbeeld last van je heup, schouders of in in je benen. Doorgaans is dat niet aan de kant waar je je telefoon vasthoudt, maar juist aan de andere zijde van je lichaam.

Hetzelfde geldt overigens voor het vasthouden van een flesje water en andere objecten.

Waar laat ik mijn telefoon tijdens het hardlopen?

Maar hoe kun je dan wel hardlopen met je telefoon? Er zijn gelukkig een aantal opties om je smartphone op te bergen tijdens het hardlopen.

Sportkleding met zakken

Short met zakken voor telefoon

Het probleem van veel hardloopkleding is dat de zakken – als ze die al hebben – te klein zijn om een smartphone in op te bergen. Onze telefoons zijn in de loop der jaren steeds groter geworden en veel hardloopshorts en tights zijn hier niet op berekend. Een ander probleem is dat veel hardloopbroeken geen (rits)sluiting hebben, waardoor je telefoon er makkelijk uit kan vallen. 

Gelukkig hebben ook de sportmerken door dat we onze telefoon graag meenemen tijdens het hardlopen. Steeds meer hardloopkleding is daarom voorzien van een zak of een speciaal vakje om je smartphone in op te bergen. 

Het nadeel van een telefoon in je broekzak is dat je smartphone nogal heen en weer kan stuiteren tegen je been, wat op den duur voor schaafwonden kan zorgen. Er zijn echter ook hardloopbroeken die zijn uitgerust met een speciaal vakje voor je smartphone. Hier zit je telefoon vaak strak tegen je been aan, waardoor die niet heen en weer kan bewegen.

Sportarmband

Telefoonhouder

Een andere optie om je telefoon mee te nemen tijdens het hardlopen is een hardloop armband. Een sportarmband is speciaal ontworpen om je telefoon op te bergen tijdens het sporten. De band is doorgaans voorzien van een speciaal (waterdicht) vak waar je telefoon in past. Vaak is het vak doorzichtig, waardoor je het scherm kunt bekijken en je telefoon kunt gebruiken als dat nodig is.

Je draagt de band om je bovenarm, waardoor je lichaam minder in disbalans is dan wanneer je deze in je hand houdt. Het nadeel is dat een armband met smartphone om je arm wat oncomfortabel kan zijn.

Running belt

Hardloop belt
Foto: OMM

Een van de meest populaire oplossingen om je smartphone mee te nemen tijdens het hardlopen is een hardloopriem. Het voordeel van een running belt is dat het gewicht zich niet aan een arm bevindt, maar om je middel, waardoor het je houding tijdens het lopen niet verstoort. 

Daarnaast zijn running belts vaak uitgerust met waterflesjes en je hebt de ruimte om andere spullen zoals geld op te bergen.

Het nadeel is dat sommige hardloopriemen wat kunnen stuiteren op je heup.

Flipbelt

Flipbelt

Een flipbelt is een soort hardloopriem maar dan van een stretchend materiaal. Vaak heeft de flipbelt een doorlopend vak, waar je je iPhone of een andere smartphone, geld en sleutels in op kunt bergen. Het voordeel is dat een flipbelt stabieler en comfortabeler om je lichaam zit dan een traditionele hardloopriem. Het nadeel is dat er geen vakjes voor waterflesjes aan zitten.

Hardlooprugzak

Hardlooprugzak
Foto: Salomon

Loop je het liefst langere afstanden? Dan is een hydration pack of hardlooprugzak een geschikte oplossing om je smartphone op te bergen. Hardlooprugzakken komen in tal van maten, grofweg variërend van 2 tot 15 liter opbergcapaciteit. Vaak zijn ze uitgerust met speciale vakken om je waterflessen (softflasks) op te bergen of zijn ze uitgerust met een drinkreservoir op de rug. 

Het voordeel van een hardlooprugzak is dat je goed uitgerust op pad kunt gaan. Je hebt direct genoeg ruimte om bijvoorbeeld een regenjack, gels of een zonnebril in op te bergen. Veel rugzakken voor hardlopen zijn uitgerust met een waterdichte zak waar je je telefoon en pinpas en geld veilig in op kunt bergen. 

Het fijne van een hardlooprugzak is dat je het gewicht van al deze spullen gelijkmatig over je rug en borst kunt verdelen.

Hoe kun je hardlopen met muziek maar zonder telefoon?

Er zijn dus verschillende oplossingen om je telefoon mee te nemen tijdens het hardlopen. Het is echter ook mogelijk om je smartphone thuis te laten, terwijl je toch muziek kunt luisteren en je prestaties bij kunt houden. Er zijn tegenwoordig namelijk ook hardloophorloges op de markt waarmee je muziek kunt luisteren als je je telefoon niet bij je hebt. 

Vaak kun je de muziek direct op het horloge downloaden, maar je kunt het horloge ook synchroniseren met muziekapps als Spotify.

Deze moderne hardloophorloges zitten fijn om je pols en zijn uitgerust met een gps en hartslagmeter. Je ontvangt daardoor uitgebreide informatie over je prestaties en kunt middels bijbehorende apps zeer nauwkeurig je voortgang over een langer tijdsbestek bijhouden

Hardloophorloges met muziek:

  • Garmin Fenix 7/7S/7X
  • Garmin Forerunner 255
  • Garmin Forerunner 755
  • Garmin Forerunner 955
  • Garmin Vivoactive 4(s)
  • Garmin Venu
  • Coros Apex 2
  • Coros Vertix
  • Fitbit Versa 4
  • Fitbit Sense 2
  • Amazfit Stratos 3
  • Suunto 9
  • Polar Ignite 3
  • Polar Vantage V2

Laatste artikelen