Pose methode hardlopen

Wat is de Pose methode voor hardlopen?

Hardlopen, hoe moeilijk kan het zijn? Veel hardlopers trekken hun schoenen aan en rennen de deur uit.

Er zijn echter ook hardlopers, bewegingsdeskundigen en coaches die stellen dat het cruciaal is om hard te lopen met een juiste houding en techniek. Op die manier zou je efficiënter lopen en minder kans hebben op blessures. 

In de loop der jaren is er dan ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de juiste houding tijdens het hardlopen en het effect van een goede houding. Zo zijn er verschillende theorieën ontwikkeld over wat de beste looptechniek is. 

Eén van de bekendste filosofieën op het gebied van hardlooptechniek is de Pose methode. 

Bij de pose methode staan je lichaamshouding, de voetplaatsing en de manier waarop je je been optrekt centraal. Het idee is dat als je je lichaam als het ware naar voren laat vallen, de zwaartekracht je voorwaarts stuwt. Hierdoor verbruik je minder energie, waardoor je harder kunt lopen en minder snel geblesseerd raakt.

In dit artikel leggen we uit hoe de pose methode voor hardlopen precies werkt. Ook onderzoeken we of het bewezen resultaat oplevert. 

Afsnijroute

Wat is de pose methode precies?

De pose methode is een looptechniek die in de jaren ‘70 is ontwikkeld door Dr. Nicholas Romanov, een hardloopcoach van het olympisch team van de toenmalige Sovjet Unie die later naar de VS is vertrokken. 

De naam komt van het Engelse woord pose (houding). Je lichaamshouding is niet voor niets een cruciaal onderdeel van deze hardlooptechniek. Romanov bekijkt bekijkt hardlopen zoals we activiteiten als ballet of dansen ook doen: als een reeks elkaar opvolgende houdingen.

De pose methode breekt jouw looptechniek op in 3 verschillende onderdelen: de houding (pose), de landing (fall) en het optrekken van de voet (pull).

1.De houding: je lichaam in een S-vorm

De basis van de pose running-methode is zoals de naam al verraadt de pose of houding. Het is de bedoeling dat je bovenlichaam, bovenbeen en onderbeen van de zijkant gezien een S vormen. Dit bereik je door je lichaam licht voorover te buigen. Daarbij is het de bedoeling dat je schouders, heup en enkels zoveel mogelijk een verticale lijn vormen.

2.Jezelf naar voren laten vallen

De val in de pose methode

De basis van de pose running-methode is zoals de naam al verraadt de pose of houding. Het is de bedoeling dat je bovenlichaam, bovenbeen en onderbeen van de zijkant gezien een S vormen. Dit bereik je door je lichaam licht voorover te buigen. Daarbij is het de bedoeling dat je schouders, heup en enkels zoveel mogelijk een verticale lijn vormen.

3.Niet afzetten maar je voet optrekken

Bij een traditionele hardloophouding zet je doorgaans af met de voet waar je op staat. Bij de pose running methode trek je de steunvoet op om je lichaam naar voren te laten vallen. Op deze manier maak je een voorwaartse beweging, terwijl je zo min mogelijk energie verbruikt.

Cadans

Een ander belangrijk onderdeel van de Pose methode is een hoge cadans (pasfrequentie). Doordat je de voet onder het lichaam plaatst en weer optrekt, ren je met wat kortere passen. Om dezelfde snelheid te bereiken als met een langere pas, gaat je cadans automatisch omhoog. Bij de Pose methode wordt een cadans van 180 stappen per minuut aangeraden.

Wat zegt de wetenschap?

Minder energie verbruiken, daardoor sneller lopen en minder geblesseerd raken; dat is natuurlijk waar iedere hardloper van droomt. Maar werkt de Pose methode ook echt? 

Daar zijn de meningen over verdeeld.

Uit sommige onderzoeken blijkt inderdaad dat je met de Pose methode de gewenste resultaten kunt bereiken. Andere onderzoeken wijzen juist uit dat de Pose methode minder effectief is. 

Uit een onderzoek dat in 2005 in Journal of Sport Sciences werd gepubliceerd blijkt bijvoorbeeld dat je running economy afneemt met de Pose methode. Uit het onderzoek van Colorado State University, waarbij triathleten 12 weken lang de Pose trainingsmethode volgden, kwam naar voren dat hun lichaam na de 12 weken training meer zuurstof verbruikte om op hetzelfde tempo te lopen als voor het trainingsprogramma. 

Uit een ander onderzoek bleek daarentegen dat dat hardlopers die de Pose methode volgen hun prestaties verbeterden, zonder dat dit ten koste ging van hun efficiëntie. Daarbij moet worden aangetekend dat dr. Nicholas Romanov zelf een van de onderzoekers was.

Conclusie

De meningen zijn dus verdeeld over de effectiviteit van Pose running. De beste manier om uit te vinden of deze methode geschikt is voor jou, is door het uit te proberen. Misschien merk je op korte termijn dat je prettiger loopt of dat je prestaties verbeteren. 

Ook kun je kijken welke aspecten van Pose running jou aanspreken (hoge cadans, het naar voren vallen of het optrekken van het been) en deze implementeren in jouw natuurlijke loopstijl.

Laatste artikelen