hardloop verlichting usb

Hardloop verlichting: waar moet je op letten?

In de herfst en winter zijn de dagen kort. Als je een drukke baan hebt, ontkom je er daardoor bijna niet aan om in het donker op pad te gaan om je trainingskilometers te voltooien. Of je nu ‘s ochtends voor de zon op is, gaat hardlopen of ‘s avonds in het donker: het is belangrijk dat je goed verlicht op pad gaat. In dit artikel leggen we uit wat voor soorten hardloop verlichting er zijn en waar je op moet letten bij het kopen van verlichting voor het hardlopen. 

Afsnijroute

Zien of gezien worden?

Ben jij iemand die graag in het bos, door de duinen of over verlaten wegen loopt? Dan heb je waarschijnlijk behoefte aan een sterke hoofdlamp of borstlamp waarmee je het pad en de omgeving kunt verlichten. Voor je eigen veiligheid is het belangrijk om goed te kunnen zien waar je loopt.

Loop je in een omgeving met straatverlichting, dan heb je waarschijnlijk meer baat bij hardloop verlichting waardoor je tijdens het hardlopen zelf beter zichtbaar bent. Dit is vooral belangrijk als je langs wegen met autoverkeer loopt.

Soorten hardloop verlichting?

Beter zichtbaar in het donker

  • Hoofdlamp

Als je hardloopt in een omgeving met weinig tot geen omgevingslicht, dan heb je een goede hardlooplamp nodig. Een hoofdlamp is dan de meest gebruikelijke optie. Het voordeel van een hoofdlamp is dat de lichtbundel in dezelfde richting schijnt als waar jij heen kijkt. De hoofdlamp zit doorgaans met een elastische band om je hoofd (en soms met een extra band over je hoofd). De meest hoofdlampen beschikken tegenwoordig over een oplaadbare batterij die je op kunt laden via usb. Een hoofdlamp is bovendien makkelijk om en af te doen en eenvoudig op te bergen

  • Makkelijk omdoen
  • Schijnt in de richting waar jij opkijkt
  • Goede lichtopbrengst
  • Veel gewicht op hoofd
De beste hoofdlamp van 2021?

BioLite Headlamp 330

BioLite Headlamp

Het fijne aan de BioLite Headlamp is dat hij zeer licht van gewicht is en daardoor niet stuitert. Ondanks het geringe gewicht heeft de hoofdlamp een vermogen van maximaal 330 lumen. Het licht is dimbaar in zes verschillende standen. Met het felste licht heeft de lamp en batterijduur van 3,5 uur. Gebruik je de hoofdlamp op de gemiddelde stand, dan gaat de batterij wel 40 uur mee. De band zorgt bovendien voor een goede vochtafvoer, waardoor er minder zweet in je gezicht loopt. 

Eigenschappen:

  • Borstlamp

Een andere optie is een borstlamp. Een borstlamp voor hardlopen zit met een tuigje om je bovenlichaam. Het voordeel hiervan is dat het gewicht van de lamp en batterij verdeeld is over je rug en borst en niet op je hoofd rust. Het nadeel is dat het licht altijd recht vooruit schijnt en je dus wat minder makkelijk om je heen kunt kijken. Bovendien is een borstlamp wat lastiger af te doen en op te bergen als het licht wordt.

  • Schijnt recht vooruit
  • Gewicht beter verdeeld
  • Veel lichtopbrengst
  • Comfortabel 

Beter zichtbaar in het donker

Op zoek naar een voordelige borstlamp?

Kiprun Runlight 250

Hardlooplicht

De Kiprun Runlight 250 van Decathlon is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een degelijke borstlamp met een goede lichtstraal en een gemiddelde batterijduur. De borstlamp geeft 250 lumen op de maximale stand en is verstelbaar. Zet je de lamp op 150 lumen, dan gaat deze 5 uur mee. Gebruik je hem op de maximale stand, dan ben je 3,5 uur voorzien van licht. De rugstrap is bovendien voorzien van een rood knipperend licht, waardoor je ook van achter duidelijk zichtbaar bent in het donker.

Eigenschappen:

  • Led lampjes

Als je veilig wilt hardlopen in het donker is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Led verlichting is hier een uitstekende optie voor. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor hardloop lampjes die je met clips aan je kleding bevestigt. De rode led lampjes zorgen ervoor dat je goed zichtbaar bent, ook als het druilerig of mistig is. Het voordeel van led lampjes is dat ze licht zijn, lang meegaan en vooral niet te duur zijn. Vaak kun je de lampjes laten knipperen of instellen dat de lampjes continu branden.

Je kunt ze makkelijk afdoen en in je zak stoppen. Het nadeel van led lampjes is dat ze wat kunnen schudden en af kunnen vallen. Ook moet je ze ergens aan kunnen bevestigen. Dit is het handigst als je met een riem of armband loopt. 

  • Goedkoop
  • Makkelijk op te bergen
  • Minder comfortabel
  • Kunnen van je kleding afvallen
Nooit een lege batterij?

Gato Motion Lite

Bewegingsenergie

De Gato Motion Light is een kinetische lamp die je via een band om je arm kunt binden. Het lampje wordt gevoed door jouw beweging, waardoor je geen batterij nodig hebt. Via bijgeleverde filters kun je zelf een kleur kiezen. 

Eigenschappen:

  • Led vesten en banden

Een alternatief voor led lampjes is een hardloopvest met verlichting. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor speciale led vesten. Het voordeel van een lichtgevend hesje is dat de verlichting stabiel om je lichaam zitten en niet te veel schudt. De meeste led vesten zijn direct voorzien van reflecterende strips, waardoor je nog beter zichtbaar bent in het donker. Er zijn led vesten met losse batterijen en oplaadbare led vesten. 

  • Reflecterend
  • Prettige pasvorm
  • Lampjes zitten stevig vast
Het beste led vest van 2021?

Gato Safer Sport Led Vest USB

Led Vest

Het Gato Safer Sport Led Vest is voorzien van 4 witte led lampjes aan de voorkant en 4 rode led lampjes op je rug. Je kunt deze opladen via USB. De banden zijn reflecterend en volledig verstelbaar.

Eigenschappen:

  • Armbanden met verlichting

Je kunt ook kiezen voor armbanden met verlichting. De armbanden zijn eenvoudig om je pols of enkels te binden waarna je goed zichtbaar bent bij weinig omgevingslicht. De band zelf is doorgaans reflecterend. Het nadeel is dat een armband over je hardloophorloge heen kan zakken. Als de armband onder je mouwen komt ben je niet meer zichtbaar.

  • Licht qua gewicht
  • Voordelig
  • Band kan afzakken
Tot op 5 kilometer afstand zichtbaar zijn?

Orbiloc Run Dual

De Orbiloc Run Dual is een geavanceerde LED-veiligheidslamp voor sporters. Door het ontwerp ben je vanuit alle richtingen zichtbaar en het licht reikt wel 5 kilometer ver. Bovendien is de armband waterdicht tot 100 meter diepte. Je kunt er dus ook mee duiken.

Eigenschappen:

Hoe kies je de beste hardloop verlichting?

Bij het kiezen van hardloop verlichting is het vooral belangrijk om te bedenken waar jij als hardloper behoefte aan hebt. In wat voor omgeving loop je? Hoeveel omgevingslicht is er doorgaans? Ook is het belangrijk om na te gaan hoe lang je runs doorgaans zijn? Loop je snel een half uurtje na het werken of train je voor urenlang in het donker? 

Lichtopbrengst

Als je een hoofdlamp of borstlamp koopt voor het hardlopen op onverlichte paden, is het belangrijk te kijken naar de lichtopbrengst. Die wordt aangegeven in het aantal lumens. In de regel geldt dat hoe meer lumens de lamp heeft, hoe krachtiger de lamp is. Voor lopen in een onverlichte omgeving is 200 tot 300 lumens over het algemeen voldoende. Als je echter trailloops op moeilijk, bergachtig terrein doet, kan een hoger aantal lumens de moeite waard zijn. 

Daarnaast is het belangrijk om te bekijken hoever de lichtbundel reikt. Voor hardlopen in het donker is een lichtstraal met een bereik van 20 meter vaak voldoende. 

Doorgaans geldt dat hoe meer lumens de lamp heeft, hoe meer energie die verbruikt. Er is dus een grotere batterij nodig of de batterijduur is korter. Bedenk daarom goed hoeveel licht je echt nodig hebt en hoelang je wil dat de batterij meegaat. 

Bij de wat meer geavanceerde hardloop verlichting kun je het licht vaak dimmen. Hierdoor kun je kiezen voor een wat minder sterke lichtbundel als dit niet nodig is, waardoor je batterij langer meegaat. Wordt het donkerder of het terrein moeilijker? Dan kun je de lichtopbrengst verhogen.

Batterijduur

Zoals hierboven al aangestipt is ook de batterijduur van groot belang. Je wilt immers niet opeens in het donker staan omdat de batterij leeg is. Aan de andere kant betekent een grotere batterij vaak meer gewicht. Loop je doorgaans een uurtje in het donker, dan kun je dus beter kiezen voor een hoofdlamp met een wat kortere batterijduur. Wil je een ultramarathon lopen waarbij je de hele nacht door het donker zwoegt? Dan heb je hardloop verlichting met veel lumens en een goede batterij nodig.

Bij sommige hoofdlampen zitten de batterij en de lamp beiden aan de voorkant. Vooral bij hoofdlampen met een langere batterijduur zit de batterij vaak aan de achterkant. Hierdoor is het gewicht beter verdeeld.

Gewicht en comfort

Vooral met een hoofdlamp is het belangrijk om rekening te houden met het gewicht. Hoe lichter de lamp, hoe prettiger dit loopt. Een zware lamp kan gaan schudden en daardoor vervelend zitten. 

Daarnaast zijn er verschillende soorten hesjes, vesten en hoofdlampen met verschillende materialen. Bij hardloopaccessoires is het comfort belangrijk. 

Smalle of brede lichtbundel?

Je hebt hardlooplichten met smalle (gefocuste) lichtbundels en lampen met een brede lichtbundel. Een smalle lichtbundel is scherper maar laat minder van de omgeving zien. Een brede lichtstrook is minder scherp, maar toont meer van de omgeving. Er zijn ook lampen waarbij je kunt kiezen tussen een smalle of brede lichtbundel. 

Waterdichtheid

Goede hardloop verlichting moet waterdicht zijn. Je weet immers nooit wanneer het gaat regenen en je wilt niet zonder licht zitten omdat je lamp niet tegen water kan. Je herkent de waterdichtheid aan de IP-waarde. Vaak heeft de IP waarde twee nummers: de eerste voor stofdichtheid en de tweede voor waterdichtheid. Als je een hardlooplamp koopt staat er op de specificaties bijvoorbeeld IP45. 

Het tweede nummer gaat dus over de waterdichtheid. 

Tweede IP-nummer
Mate van waterdichtheid

0

Geen bescherming

1

Beschermd tegen waterdruppels.

2

Beschermd tegen waterdruppels die schuin op het scherm vallen.

3

Beschermd tegen waterstralen onder een hoek van 60 graden.

4

Beschermd tegen waterstralen onder iedere invalshoek.

5

Beschermd tegen sterke waterstralen onder iedere hoek.

6

Beschermd tegen sterke waterstralen en gemorst water.

7

Beschermd tegen onderdompeling in water tot 1 meter diep voor 30 minuten lang.

8

Beschermd tegen alle vormen van water voor lange periodes. Compleet waterdicht

 

De meeste hardloop verlichting is IP4 of IP6 waterdicht

Tips voor lopen in het donker

  • Loop zonder muziek

Het is natuurlijk lekker om als afleiding muziek of een interessante podcast te luisteren, maar in het donker kun je dit beter niet doen. Hierdoor hoor je verkeer immers minder goed aankomen. Doe je toch oordopjes in, zet het volume dan laag en doe eventueel slechts één oortje in.

  • Loop routes met trottoir of zonder verkeer

Het is het fijnst om in het donker een route zonder langsrazend autoverkeer te lopen. Dan hoef je je daar ook niet druk over te maken. Helaas is dat natuurlijk niet altijd mogelijk. Loop je toch langs de weg, loop dan altijd zover mogelijk aan de zijkant. 

  • Loop verkeer tegemoet 

Als je langs een verkeersweg loopt, kun je het verkeer beter tegemoet gaan. Je loopt dus aan de linkerkant van de weg. Op die manier zie je de auto’s aankomen en kun je zelf aan de kant stappen als dat nodig is. 

  • Draag reflecterend kleding

Als je in het donker hardloopt kun je het beste opvallende kleding met felle kleuren en reflecterende strepen dragen. Op die manier hebben automobilisten je het snelst in het oog. Als je kleding niet reflecterend is, kun je ook losse reflecterende armbanden kopen.

Laatste artikelen