Hoka hardloopschoenen

Beoordeeld: de Hoka Clifton 9

Overzicht

De Hoka Clifton 9 is bij uitstek geschikt als daily trainer. Hoewel deze schoen vooral uitblinkt tijdens lange duurlopen kun je de Clifton 9 ook prima gebruiken voor het snellere werk.

FREAK-score
4.1/5
Eigenschappen
Demping 95%
Eigenschappen
Stabiliteit 80%
Eigenschappen
Comfort 85%
Eigenschappen
Energieteruggave 70%
Eigenschappen
Kwaliteit/Levensduur 65%
Eigenschappen
Totaal 82%
Pluspunten
Minpunten

De Clifton is de allround trainingsschoen van Hoka. Het is een hardloopschoen met een wat minder dikke tussenzool dan de Hoka Bondi, maar biedt juist wat meer demping dan de Rincon. Daarmee is de Clifton bij uitstek een schoen om al je trainingen af te werken. Of je nu de deur uitgaat voor een lange duurloop of een tempo-sessie, de Clifton is licht genoeg en biedt veel schokabsorptie voor een prettige loopervaring op ieder tempo.

Maar is deze nieuwste versie, de Hoka Clifton 9, beter dan zijn voorganger? Wat is er veranderd? En hoe verhoudt deze schoen zich ten opzichte van hardloopschoenen van andere merken? Sander en Michelle hebben de nieuwe Clifton de afgelopen maanden voor je uitgetest.

Meerdere modellen vergelijken? Wij hebben de beste hardloopschoenen voor je op een rijtje gezet.

Hoka Clifton 9
Prijs
All4Running
Runningdirect.nl

Afsnijroute

Hoka Clifton 9: bovenwerk

Het bovenwerk van de Clifton 9 is nog steeds van een verfijnd engineered mesh (een geweven bovenwerk) dat stevig aanvoelt en tegelijkertijd voldoende ademend is. Net als voorgaande modellen is de voorvoet van de Clifton 9 nog steeds aan de smalle kant.

Michelle: “Wat mij vooral opviel was de tong, die dit keer maar aan één kant vastzit.”

Sander: “Bij de vorige versie was het een volledig vaste tong.”

Michelle: “Ja, maar het maakt weinig verschil. De tong verschuift niet, zodra je de schoen hebt gestrikt. Maar je hebt nu iets meer mogelijkheid om de tong op de prettigste manier over je wreef te plaatsen. Dat komt de pasvorm ten goede.”

Sander: Wat vond jij van de hiel?”

Michelle: “Erg prettig. De hiel wordt naar boven toe wat smaller en valt bij mij perfect om mijn achillespees. Ik had ook geen last van slippen of iets dergelijks. Het wat uitstekende hielstuk maakt het makkelijk om de schoen aan te trekken.”

De tong van de Hoka Clifton 9 zit aan een kant vast.

De tussenzool: 3mm dikker

De tussenzool is een typische Hoka-variant met een dikke laag EVA-schuim. Dit lichtgewicht schuim zorgt ervoor dat de Clifton 9 extra demping biedt, zonder dat de schoen te zwaar wordt. De tussenzool van de Hoka Clifton 9 is zelfs 3mm dikker dan die van de voorgaande versie. 

Sander: “In mijn optiek is deze versie hiermee vooral geschikt voor lange afstanden.”

Michelle: “Ja, de schoen werkt voor mij het best op een lager tempo, maar door het comfort en de demping is het een heerlijke schoen voor een lange duurloop.”

Sander: “De zool is wel erg zacht. Dat gaat een beetje ten koste van de energieteruggave.”

Michelle: “Ik denk dat Hoka meer onderscheid wilde tussen de Rincon en de Clifton. De Rincon heeft een wat dunnere, stevigere middenzool, maar is superlicht en perfect voor bijvoorbeeld een interval. De Clifton is nu echt een schoen voor de lange afstand.”

De Hoka Clifton 9 beschikt  verder over een flinke meta-rocker. Deze technologie zorgt voor een soepele overgang van hiel naar teen, vergelijkbaar met een schommelstoelbeweging. Bij de Clifton 9 is de Meta-Rocker geometrie goed gebalanceerd, waardoor je een vloeiende pas behoudt.

Michelle: “De rocker maakt een groot verschil. Je gaat er niet direct sneller door lopen, maar het helpt je om het ritme te behouden als vermoeid raak.”

De Clifton 9 heeft een agressieve rocker

De onderzool

De onderzool van de Clifton 9 is gemaakt van een duurzame rubbersamenstelling, die grip en bescherming op uiteenlopende ondergronden moet bieden.

Sander: “Ik merkte dat de schoen toch wat slipte op nat wegdek. Het was geen groot probleem, maar als ik een minpunt moet noemen aan deze schoen was dat het .”

De zool van de Hoka Clifton 9 voelt soms wat glad

Waar is de Hoka Clifton 9 het meest geschikt voor?

De Hoka Clifton 9 is al met al een veelzijdige hardloopschoen die geschikt is voor verschillende ondergronden en tempo’s. Als je één hardloopschoen wilt voor al je trainingen is de Clifton 9 een uitstekende optie. Toch blinkt deze nieuwste versie van de Clifton vooral uit als schoen voor lange afstanden. De zachte, dikke middenzool zorgt voor een uitstekende schokabsorptie terwijl de meta-Rocker je helpt bij het behouden van een efficiënt loopritme.

Hoe verhoudt de Clifton 9 zich tot andere hardloopschoenen?

De Clifton 9 is enigszins te vergelijken met schoenen als de Brooks Ghost 15 of de Nike Air Zoom Pegasus 40. In vergelijking met de Brooks Ghost 15 is de Clifton 9 lichter. Ook heeft de allrounder van Hoka een zachtere zool. Bij de Brooks Ghost 15 is de tussenzool wat steviger en responsiever. Vermoedelijk gaat de Ghost 15 wel wat langer mee.

De Pegasus 40 is de allround hardloopschoen van Nike. In vergelijking met de Clifton 9 is dit model beter geschikt voor kortere afstanden. De Clifton 9 biedt aanzienlijk meer demping.

Andere schoenen waar je de Clifton 9 mee zou kunnen vergelijken zijn de Mizuno Wave Rider 27 en de New Balance Fresh Foam 1080v13. Ook deze modellen zijn echter zwaarder en hebben een minder dikke en zachte zool.

Hoka Clifton 9
Prijs
All4Running
Runningdirect.nl

Laatste artikelen