De beste survival run schoenen

Top 5 survival run schoenen

Heb je je ingeschreven voor een survival run? Dan is het belangrijk om een paar goede survival run schoenen te kopen. Tijdens een survival run loop je immers over moeilijk begaanbare paden, door bossen en weilanden en moet je tal van hindernissen trotseren. Daarom is het belangrijk dat je goede, niet te zware schoenen hebt die voldoende grip bieden.

Wij hebben de 5 beste survival run schoenen voor jou op een rijtje gezet.

Afsnijroute

Wat is een survivalrun?

Een survival run is een buitensport die hardlopen combineert met het trotseren van hindernissen. Je legt een parcours af waarbij je over onverharde paden, door bossen en weilanden loopt. 

Onderweg kom je natuurlijke en opgebouwde hindernissen tegen. Denk bij natuurlijke hindernissen bijvoorbeeld aan omgevallen bomen en slootjes. De opgebouwde obstakels bestaan bijvoorbeeld uit balken, netten, muurtjes, touwladders en pakladders. Soms moet je tijdens een survivalrun ook slingeren, kajakken of boogschieten. 

Bij een survival run speelt de strijd tegen de elementen een belangrijke rol. Vaak word je nat, loop je door de wind en is het koud. Soms is het juist zonnig droog en warm. 

Tijdens de run moet je rekening houden en omgaan met de omstandigheden. Conditie, souplesse, kracht en techniek zijn de belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt tijdens een survival run.

Wat voor soort schoenen?

Voor een survival run kun je het best kiezen voor cross of trailrunning schoenen met een agressieve zool. Deze schoenen zijn licht en bieden voldoende bescherming. 

Merken die bekend zijn uit de buiten- en bergsportwereld als Salomon, Inov-8 en La Sportiva hebben verschillende modellen die erg geschikt zijn voor survival races. Ook bieden enkele traditionele hardloopmerken zoals Asics uitstekende survival schoenen.

Houd bij het kiezen van je schoenen ook rekening met het soort race dat je doet. Over wat voor terrein gaat het parcours? Hoe lang is de race? En wat voor weer kun je verwachten? 

Veel survival runs in Nederland vinden plaats in modderige omstandigheden (mudruns). In het buitenland vind je echter ook races over berg- en rotsachtig terrein of zelfs door de sneeuw.

Waar moeten survivalschoenen aan voldoen?

Survival run schoenen moeten aan een aantal specifieke eigenschappen voldoen. Een goede grip is cruciaal. Daarnaast is het belangrijk dat de schoenen niet te zwaar zijn. De kans is immers groot dat ze nat worden en daardoor nog zwaarder.

Let bij het kopen van schoenen voor een survival run verder op zaken waar je ook naar kijkt bij het kopen van normale hardloopschoenen zoals de maat en de pasvorm. 

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen voor survival run schoenen:

Grip

Goede grip is het allerbelangrijkst tijdens een survival run. De grip van de schoen wordt bepaald door de buitenzool.

Voor een survival run wil je schoenen met een agressieve zool. Dit zijn schoenen met diepe, grove noppen die zich in de grond vastgrijpen tijdens het lopen. Hierdoor glijd je minder snel uit.

De diepte, vorm en het patroon van de noppen bepalen in grote mate de grip die jouw schoenen bieden. 

Daarnaast zorgt het soort rubber voor grip. Vaak biedt een wat zachter rubber meer grip, vooral op gladde rotsen en boomstronken.

Waterdoorlatend

Het is het fijnst om schoenen te hebben die water niet teveel vasthouden. Waterdichte schoenen hebben vaak geen zin, omdat er uiteindelijk toch water in je schoenen komt, dat er vervolgens niet meer uit kan.

Je kunt daarom beter kiezen voor schoenen die water zo min mogelijk absorberen en waar het snel weer uit kan lopen.

Bescherming

Uitstekende boomstronken, rotsen, kiezels; tijdens een survival run krijgen je voeten nogal wat te verduren. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor schoenen die voldoende bescherming bieden. 

Veel trailschoenen bieden bijvoorbeeld wat extra rubber over de neus. Dit vangt de klap op als je je tenen stoot. 

Daarnaast hebben goede survival run schoenen ook een rockplate, een plaat in de schoenzool die je beschermt tegen objecten waar je bovenop stapt.

Duurzaamheid

Let ook op de algehele kwaliteit van de schoen. Je wilt dat de zool en het bovenwerk tegen een stootje kunnen.

Ze worden immers blootgesteld aan water, modder en zand, terwijl de kans groot is dat je je af en toe stoot aan uitstekende takken of boomwortels. De duurzaamheid is dus een belangrijke eigenschap om rekening mee te houden.

De 5 beste survival run schoenen

Salomon survival schoenen

Salomon is één van de bekendste merken op het gebied van trailrun schoenen. Sommige Salomon modellen zijn uitermate geschikt voor survival runs.

Salomon staat bekend om wat smallere, minimalistische schoenen die erg fijn om je voet sluiten. De wat agressievere trailschoenen van Salomon komen vooral goed tot hun recht in modderig terrein. 

Modellen als de Salomon XA, Supercross en Alphacross zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor survival en obstacle runs. Onze favoriet is en blijft echter de Speedcross 6.

De beste in de modder

Salomon Speedcross 6

Salomon Speedcross 6 voor survival run

De Salomon Speedcross staat al jarenlang bekend om zijn superieure grip in technische, natte en modderige omstandigheden. De 6e editie van dit inmiddels klassieke model is lichter dan alle voorgaande edities. 

De grove noppen zijn zo ontworpen dat ze maximale grip bieden en tegelijkertijd makkelijk modder loslaten. 

De Speedcross 6 heeft verder geupdate tussenzool met EnergyCell(™)-foam. Dit speciale schuimrubber zorgt voor een veel bounce tijdens het lopen. Een speciaal (Quicklace® vetersysteem zorgt ervoor dat de schoen altijd optimaal om je voet zit.

Asics trailrun schoenen

Asics maakt al jarenlang de beste hardloopschoenen voor op de weg. De afgelopen jaren heeft Asics echter ook enkele prima trailrun schoenen uitgebracht. Deze schoenen vallen vooral op door een superieure grip. Die wordt met name veroorzaakt door het wat zachtere, bijna kleverige rubber (Asicsgrip™) dat gebruikt wordt voor de zool. 

Modellen als de Asics Gel-Trabuco 10 doen het uitstekend tijdens een survival race. De Asics Fuji Lite 3 springt er wat ons betreft bovenuit door het lichte gewicht.

Een sticky zool

Asics Fuji Lite 3

Trailrun schoenen van Asics

Dit is een lichtgewicht trailschoen van Asics. De schoen verschilt weinig van zijn voorganger en dat is (in dit geval) goed nieuws: ook de Fuji Lite 2 was namelijk een heerlijke trailschoen. 

De Fuji Lite 3 heeft een tussenzool die helemaal tot leven komt op onverharde paden. Door de goede respons kun je uitstekend het tempo opvoeren.

Ideaal als je van plan bent om jouw survival race zo hoog mogelijk te eindigen.

Het pluspunt van deze schoen is absoluut het Asicsgrip™-rubber dat maximale tractie biedt op zowel natte als droge ondergronden. Hierdoor heb je het zelfvertrouwen om zelfs op moeilijk terrein een hoog tempo vast te houden.

Inov-8 schoenen

Inov-8 is een relatief jong merk dat de laatste jaren flink aan de weg timmert op het gebied van outdoor schoenen. Inov-8 schoenen onderscheiden zich door het gebruik van stevige materialen, waardoor ze geschikt zijn voor zelf het meest onherbergzame terrein. 

Het rubber van Inov-8 schoenen is versterkt met een beetje grafeen. Hierdoor biedt deze zool extra veel grip onder verschillende omstandigheden. 

Schoenen als de Mudclaw 300 zijn erg geliefd bij obstacle runners. Onze nieuwe favoriet uit de collectie van Inov-8 is de X Talon 212.

Speciaal voor obstacle runs

Inov-8 X Talon 212

Obstacle run schoenen

De Inov-8 Talon 212 is speciaal ontwikkeld voor obstacle runs, mountain runs en de extremere trailruns. Dat merk je direct aan de kleverige slijtzool. 

Wat opvalt is dat deze schoen ondanks een licht gewicht veel bescherming biedt en duurzaam aanvoelt. De zool biedt voldoende schokabsorbtie waardoor je geen last hebt van stenen en rotsen op je pad. 

Een unieke functie is de speciale Ropetec-protectierand. Deze beschermende rand beschermt je voeten tijdens het touwklimmen tegen schaafwonden. Als je een survival run met veel touwladders en andere opgebouwde obstakels doet, is dit dus bij uitstek een schoen voor jou.

La Sportiva schoenen

La Sportiva is een Italiaans merk dat bekend is uit de mountaineering wereld.

Het merk heeft een uitgebreide collectie trailrun schoenen die vooral geschikt zijn voor het extremere werk. De schoenen van La Sportiva vallen op door diepe, grove noppen en een stevig bovenwerk dat je voet goed omsluit. 

Voor survival runs kun je kiezen uit de modellen die gemaakt zijn voor wat kortere afstanden zoals de Bushido II. Onze tip is echter de La Sportiva Mutant.

Extreem terrein

La Sportiva Mutant

Dit model van La Sportiva is speciaal ontwikkeld voor wedstrijden in modderig terrein. De zool heeft een diep profiel met een Frixion-XF-rubber, dat het vooral goed doet in zacht en drassige omstandigheden. 

De tussenzool van de schoen biedt een redelijke demping. De hiel heeft een stabilisator die jou extra ondersteuning biedt op moeilijk terrein. 

Het Fusiongate™-vetersysteem zorgt ervoor dat je schoen extra goed om je voet zit. Afhankelijk van waar je voet behoefte aan heeft worden de veters iets losser of vaster. De schoen heeft een ingebouwde gaiter zodat er geen modder en steentjes in je schoenen komen tijdens het lopen.

Altra trailschoenen

Altra is een merk dat zich van andere trailrunning schoenen onderscheidt door twee eigenschappen: zero-drop en een brede voorvoet.

Zero-drop betekent dat de schoen bij de hiel net zo hoog is als bij de voorvoet. De schoen loopt dus niet schuin af, zoals bij de meest hardloopschoenen wel het geval is. Hierdoor ga je op een natuurlijke manier op je voorvoet lopen. 

Daarnaast hebben Altra schoenen een zogenoemde Footshape toebox™. Dit betekent dat de voorvoet de vorm van je voet volgt en daardoor iets breder is. Hierdoor worden je tenen minder samengeperst in de schoenen en hebben ze ruimte om te ademen. 

Voor een survivalrun kun je kiezen voor bijvoorbeeld de Altra Lone Peak 6. Onze voorkeur gaat echter uit naar de Superior 5.

Brede voorvoet

Altra Superior 5

Altra Superior 5

De Superior 5 heeft een iets minder dikke zool dan de meeste andere modellen waardoor je tijdens het lopen een goed gevoel met de grond blijft houden. Dit is erg belangrijk als je tijdens je run obstakels moet zien te overmeesteren.

Door de zero-drop en de brede zoolbasis staan je voeten altijd stabiel op de grond en de noppen zijn slim alle richtingen op geplaatst, waardoor je zowel omhoog als omlaag goede grip hebt. 

De schoen is voorzien van een uitneembare StoneGuard™. Deze beschermt je voet tegen harde obstakels onder je voet. De Altra Superior is verder lekker licht.

Wat heb je nog meer nodig?

Tijdens een survival run heb je naast een goed paar schoenen ook een comfortabel hardloopshirt en een korte broek of tights nodig. Tights kunnen je helpen schaafwonden te voorkomen.

Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor lange sokken. Deze bieden bescherming tijdens het touwklimmen.

Laatste artikelen