Wanneer hardlopen ochtend of avond

Wanneer hardlopen: in de ochtend of avond?

Sommige mensen staan het liefst voor dag en dauw op om hun dagelijkse ronde te lopen. Andere hardlopers zweren juist bij hun avondloop. Maar wat is nu het beste tijdstip om hard te lopen? Kun je beter ‘s avonds je hardloopschoenen aantrekken of is het toch beter om vroeg uit de veren te zijn voor je training? Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat verschillende tijdstippen waarop je traint verschillende effecten hebben op je lichaam.

Afsnijroute

Wat zijn je doelstellingen?

Op welk moment je het beste kunt hardlopen, hangt in grote mate af van wat jouw doelstellingen zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je bepaalde doelen, bijvoorbeeld afvallen, makkelijker bereikt als je de tijd waarop je traint daarop afstemt.

‘s Avonds lopen: minder kans op vroegtijdig overlijden

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Sydney blijkt dat het voor mensen met obesitas beter is om te wachten tot de avond voordat zij gaan trainen. De onderzoekers volgden 8 jaar lang bijna 30.000 mensen met overgewicht. Daaruit kwamen een aantal zeer interessante gegevens naar voren. 

Zo bleek dat degenen die in de avond actief waren maar liefst 28 procent minder risico liepen om voortijdig te overlijden, in vergelijking met mensen die in de ochtend of middag trainden.

Dat heeft mogelijk te maken met het effect van insuline. Dit is een stofje dat helpt met het verlagen van je bloedsuikerspiegel. Hierdoor kom je minder snel aan en ben je minder gevoelig voor type 2 diabetes. ‘s Avonds is insuline helaas minder effectief. Door ‘s avonds te trainen compenseer je die verlaagde effectiviteit. Door te sporten wordt insuline namelijk effectiever in het verlagen van je bloedsuikerspiegel. 

Daarnaast biedt lopen in de avond ook psychologische voordelen. Na een lange werkdag biedt hardlopen de perfecte gelegenheid om te ontstressen en de gebeurtenissen van de dag te verwerken. De avonduren kunnen een moment van reflectie en ontspanning zijn, waardoor je met een voldaan gevoel en een heldere geest naar bed gaat. Hierdoor slaap je beter en geef je ook een positieve boost aan je mentale gezondheid.

‘s Ochtends hardlopen: sneller afvallen

Interessant genoeg zijn er echter ook studies die uitwijzen dat ‘s ochtends trainen juist beter is. Zo blijkt uit een onderzoek uit 2022 dat ochtendtrainingen beter zijn voor je hart. Daarnaast lijkt het erop dat in de ochtend sporten je slaapkwaliteit verbetert.

Ook is ‘s ochtends trainen effectiever als je gewicht wilt verliezen. Een onderzoek uit het tijdschrift Obesity toont aan dat mensen die hun workouts tussen 7 en 9 uur ‘s ochtends plannen, vaak een lagere body mass index hebben dan degenen die later op de dag of ‘s avonds trainen.  Dit komt vermoedelijk doordat ochtendtrainingen je metabolisme een boost geven en je gedurende de dag meer calorieën verbrandt.

Bovendien kan ‘s ochtends sporten helpen om een vast trainingsschema aan te houden. Je loopt minder risico dat onverwachte afspraken later op de dag je geplande training in de weg zitten, waardoor het sporten er uiteindelijk bij inschiet. Daarnaast start je jouw dag op een energieke manier, wat positief kan bijdragen aan de rest van je dag.

‘s Middags hardlopen: de beste prestaties

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je fysieke prestaties het beste zijn in de middag en avond. Je lichaamstemperatuur is namelijk een belangrijke factor voor sportprestaties, en deze piekt in de late middag. Dit kan je net die extra stimulans geven tijdens het hardlopen.

Doordat je lichaam beter is opgewarmd in de middag, helpt ‘s middags trainen ook om blessures te voorkomen. Een goede warming-up kan dit compenseren als je ervoor kiest om ‘s ochtends of ‘s avonds te trainen.

Misschien maakt het niet uit

Uiteindelijk blijkt uit meerdere onderzoeken dat het tijdstip van je training niet zozeer invloed heeft op je gezondheid of prestaties, maar vooral afhangt van persoonlijke voorkeur en gewoontes. Het belangrijkste is om een tijdstip te kiezen dat goed past bij jouw levensstijl en waarop je consistent kunt blijven sporten. Uiteindelijk heeft regelmatig bewegen – op welk moment dan ook – een positief effect op je fysieke en mentale gezondheid. Dus, of je nu ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds gaat hardlopen, het belangrijkste is dat je in beweging blijft.

Laatste artikelen