Saucony Endorphin Elite marathon hardloopschoen

Saucony Endorphin Elite: eindelijk een concurrent voor de Alphafly?

Overzicht

De Saucony Endorphin Elite is het raspaardje uit de Endorphin-collectie van Saucony. Met een ongekende energy return kan deze schoen zich meten met de Nike Alphafly Next% 2.

FREAK-score
4.5/5

Merk: Saucony

Model: Endorphin Elite

Gewicht: 205 gram

Drop: 8mm

Eigenschappen
Demping 80%
Eigenschappen
Stabiliteit 80%
Eigenschappen
Comfort 75%
Eigenschappen
Energieteruggave 95%
Eigenschappen
Kwaliteit/Levensduur 80%
Eigenschappen
Totaal 82%
Pluspunten
Minpunten

De Endorphin Elite is de nieuwe superschoen van Saucony. Het is de “lichtste, snelste en meest energie-efficiënte” hardloopschoen die Saucony ooit gemaakt heeft (volgens Saucony zelf). Met dit model wil het merk overduidelijk de strijd aanbinden met Nike en haar Alphafly Next% 2.

Eigenschappen Saucony Endorpin Elite

  • Agressieve rocker
  • Nieuw PWRRUN HG superfoam
  • Gevorkte carbon plaat 
  • PWRRUN PB  inlegzool voor extra demping
  • Flinterdun ademend bovenwerk

Afsnijroute

Waar is deze hardloopschoen geschikt voor?

De Endorphin Elite is de vijfde en meest geavanceerde schoen in de Endorphin-reeks van Saucony. Met een futuristisch vorm en het gebruik van een royale laag speciaal ontwikkeld schuim is de Endorphin Elite net wat agressiever dan de Endorphin Pro 3 en daarmee (voor sommigen) sneller. 

Zoals de naam al zegt, is deze hardloopschoen ontwikkeld met elite-lopers in het achterhoofd en dat merk je. De schoen voelt met name goed als je het tempo (flink) opschroeft. Denk aan een tempo van 4:00 min./km. of sneller. Dat is wanneer de Endorphin Elite echt tot leven komt.

Als je wat rustiger loopt, lijkt het toch alsof je niet het volledige potentieel uit de schoen haalt. Je mist de lancerende werking van de carbon-plaat (die je beslist wel ervaart als je snel loopt). 

Daarmee is deze schoen dus met name geschikt voor de meest ambitieuze hardlopers. Met een hoogte van 40 mm achter en 32 mm voor, valt de Saucony Endorphin precies binnen de maximale hoogte die is toegestaan voor races.

Het bovenwerk

Het bovenwerk van de Saucony Endorphin Elite is waarschijnlijk het meest ademend van alle raceschoenen. 

Het bovenwerk zit als het ware als een gaas om je voet en heeft zelfs een paar open vakken om gewicht te besparen. Het gaas voelt superdun. licht en flexibel, waardoor de schoen zich snel naar je voet zet. 

Hoewel er een 3D-print voor wat extra stevigheid is aangebracht, valt het wel te bezien hoelang dit bovenwerk meegaat. Het is duidelijk dat deze schoen specifiek is ontworpen om te bewaren voor de wedstrijddag, niet om lange trainingsafstanden in af te leggen.

De hielkap is vrij dun en biedt minimale ondersteuning.

Het bovenwerk van de Saucony Endorphin Elite

De middenzool

Waar de middenzool van de Endorphin Speed en Pro is gemaakt van PWRRUN PB-schuimrubber, maakt de Elite gebruik van een nieuwe PWRRUN HG-samenstelling. Hierdoor voelt de middenzool wat steviger dan die van de Endorphin Pro. 

Volgens Saucony zelf heeft PWRRUN HG-foam een energieteruggave van maar liefst 95 procent. Daarmee zou dit de hoogste energieteruggave van welke hardloopschoen dan ook zijn.

In combinatie met de agressieve Speedroll (de zool loopt van de middenvoet naar de voorvoet sterk omhoog, wat zorgt voor een mooie rollende pas) zorgt dit voor een zeer aanvallende schoen, waarmee je automatisch het tempo op zal voeren. 

En hoe sneller je gaat lopen, hoe meer de schoen je pusht om nóg sneller te gaan.

De carbonplaat

Net als de Endorphin Pro heeft ook de Elite een carbonplaat. Deze plaat is voor dit nieuwe model doorontwikkeld en heeft een gevorkte vorm: onder de voorvoet loopt de plaat uiteen in vier “vingers”. 

Hierdoor spreidt de plaat zich uit beter onder je voorvoet. 

Dit zorgt voor meer stabiliteit en hierdoor kun je je volledige voorvoet gebruiken om af te zetten, waardoor het effect van de plaat nog beter voelbaar wordt.

Gewicht

Met 205 gram (maat 42) is de Saucony Endorphin Elite ontzettend licht en bijvoorbeeld 10 gram minder zwaar dan de Endorphin Pro, terwijl zij ook aanzienlijk lichter is dan de Nike Alphafly Next% 2. 

Met een gewicht van net iets boven de 200 gram kan de Endorphin Elite nog steeds niet tippen aan de de Nike Vaporfly Next% 2 die met 196 gram tot op heden het lichtst is van alle superschoenen.

Prijs

De grootste tegenvaller van deze schoen is misschien wel de prijs: met  € 299,-  is dit een van de duurdere raceschoenen op de markt. 

Bijna 300 euro is natuurlijk een enorm bedrag voor een hardloopschoen, terwijl er ook goedkopere opties op de markt zijn (ook van Saucony zelf). 

 

Saucony Endorphin Elite vs Endorphin Pro 3

Met de Endorphin Pro 3 had Saucony al een uitstekende marathon schoen met carbonplaat in huis. Waarom dan deze Elite? De naam verklapt het al: deze schoen is ontwikkeld voor de profs die op zoek zijn naar een fractie extra tijdwinst. 

Dat wil niet zeggen dat je als amateur niet gebaat bent bij deze upgrades. Door het nieuwe schuim, de gevorkte plaat en het flinterdunne bovenwerk is de Endorphin Elite echt een heel andere schoen dan de Endorphin Pro 3. Agressiever. Wat minder zacht. Lichter.

Daar lever je ook een stukje comfort, stevigheid en duurzaamheid voor in. Als je wat vaker op je wedstrijdschoen wil trainen is de Endorphin Pro 3 echt een betere keuze. 

De Elite is bovendien minder zacht dan de Pro 3. De zool zakt wat minder in tijdens de landing. Als je van een wat hardere demping houdt, dan is de Elite echt een model voor jou. 

Over het algemeen voelt de Endorphin Pro 3 wat natuurlijker aan als je niet tot de supersnelle lopers behoort. Je hebt meer het gevoel in controle te zijn over je pas, waar de Endorphin Elite je als het ware dwingt te lopen zoals de schoen dat van je verlangt.

De Endorphin Elite is ook een stuk duurder. Hierdoor ontkom je er niet de vraag of de verbeterde prestatie het verschil in prijs rechtvaardigt. 

Voor een aanzienlijk lager bedrag heb je met de Endorphin Pro 3 namelijk ook een uitstekende race ready schoen aan je voeten. Anderzijds wil je misschien niet beknibbelen op de prijs als je maandenlang traint om wat van je beste tijd af te schaven.

Pwrrun HG middenzool schuimrubber

Saucony Endorphin Elite vs Nike Alphafly Next% 2

Als je als marathonloper een tijd onder de 3:00 uur nastreeft en op zoek bent naar een superschoen om dat te bewerkstelligen wil je natuurlijk weten hoe de Saucony Endorphin Elite zich verhoudt tot de Alphafly Next% 2 van Nike, die toch een beetje geldt als de standaard op het gebied van schoenen met een carbonplaat.

De Endorphin Elite kan zeker concurreren met de tegenhanger van Nike. Zowel de Saucony Endorphin Elite als de Nike Alphafly Next% 2 behoren tot de beste hardloopschoenen van dit moment.

De Alphafly voelt wat zachter onder je voet door de gel pods. De Endorphin Elite heeft een hardere zool en doet in dat opzicht meer denken aan de Asics Metaspeed. 

Uiteindelijk zal het verschil in energieteruggave tussen de Nike en Saucony minimaal zijn en vooral afhankelijk van jouw persoonlijk bouw en loopstijl. 

De eigenschappen van de Saucony Endorphin Elite lijken meer te passen bij lopers met een lichte en snelle tred, terwijl de Alphafly op het lijf is geschreven van hardlopers met een krachtige, energieke pas. 

Wil je een marathon hardloopschoen die zo licht mogelijk is? Dan is de Nike Vaporfly Next% 2 nog steeds de beste optie.

Saucony Endorphin Elite
Prijs
All4Running
Runningdirect.nl

Laatste artikelen