Hardlopen is een van de meest beoefende sporten van Nederland. Of je nu een beginner bent of traint voor een marathon, het is belangrijk om blessures te voorkomen. Kniepijn is een van de meest voorkomende blessures bij hardlopers.
Daarom is het van groot belang om knieklachten zoveel mogelijk te voorkomen. Dat doe je allereerst door je training rustig op te bouwen, voldoende rust te nemen en de juiste oefeningen te doen. Daarnaast kunnen goede hardloopschoenen de kans op knieblessures verminderen.
In dit artikel leggen we uit hoe kniepijn bij het hardlopen ontstaat en wat goede hardloopschoenen voor je knieën zijn.
Afsnijroute
De beste hardloopschoenen voor je knieën
Wat de beste hardloopschoenen zijn, hangt onder andere af van je bouw, loopstijl, persoonlijke voorkeuren en doelen. Goede hardloopschoenen voor je knieën hebben specifieke kenmerken. Onder aan deze pagina geven we een uitgebreide beschrijving van de hieronder genoemde modellen. Lees deze door om erachter te komen welk model het best bij jou past.
- New Balance Fresh Foam 1080v12
- Brooks Ghost 15
- Saucony Guide 16
- Hoka Bondi 8
- Hoka Arahi 6
- Asics Gel-Kayano 30
- Brooks Launch GTS 9
- Asics Gel-Nimbus 25
- Hoka Stinson 7
Oorzaken pijn in knieën hardlopen
Pijn in je knie tijdens het hardlopen of daarna kan verschillende oorzaken hebben. Het kan gaan om klachten die worden veroorzaakt door overbelasting, maar bijvoorbeeld ook door slijtage aan de botten of het kraakbeen in het gewricht.
Hieronder bespreken we drie veelvoorkomende knieblessures:
Hardlopersknie
Een hardlopersknie, ook bekend als patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS), is een aandoening die pijn veroorzaakt aan de voorkant van de knieschijf. Het is een veelvoorkomende blessure bij hardlopers en wordt met name veroorzaakt door overbelasting. Je herkent een hardlopersknie aan pijn aan de voorkant van de knieschijf en soms ook aan een knappend geluid. Meestal is de knieschijf gezwollen en soms voelt het alsof de knieschijft blokkeert.
Bij een hardlopersknie volgt de knieschijf niet goed het spoor van het dijbeen. Dit kan pijn, ontsteking en schade aan het kraakbeen dat het kniegewricht beschermt veroorzaken.
De knieschijf (patella) is een klein, driehoekig bot dat zich voor het kniegewricht bevindt. Het helpt het kniegewricht te beschermen en de dijbeen (femur) en scheenbeen (tibia) uitgelijnd te houden.
De exacte oorzaak van PFPS is niet helemaal duidelijk, maar specialisten denken dat het onder andere komt door een combinatie van overbelasting, zwakke spieren rond de knie en heup en strakke hamstrings of heupen. Daarnaast kunnen zaken als platvoeten de kans op een hardlopersknie vergroten. Daarom is het belangrijk de juiste schoenen te kiezen.
Patellar Tendinitis
Patellar tendinitis, ook wel springersknie genoemd, is een ontsteking van de pees die je knieschijf (patella) verbindt met je scheenbeen (tibia). Deze pees helpt je knie te strekken, wat onder andere nodig is bij het springen. en te springen.
Patellar tendinitis wordt veroorzaakt door overbelasting van de pees. Dit komt veel voor bij sporten waarbij veel gesprongen wordt, zoals basketbal, volleybal en voetbal of als je veel moet knielen (bijvoorbeeld tapijtleggers en loodgieters). Bij hardlopers komt de blessure minder vaak voor, maar het is wel mogelijk.
De symptomen van patellar tendinitis zijn onder andere pijn en gevoeligheid aan de voorkant van je knie, net onder je knieschijf. Die pijn voel je vooral bij het buigen of strekken van de knie, bijvoorbeeld als je rent of springt.
Eén van de manieren om de kans op patellar tendinites te verminderen is het dragen van geschikt schoeisel. Als je veel hardloopt is het dus belangrijk om de juiste schoenen, met voldoende demping te dragen.
Pes Anserinus Syndroom
Het Pes Anserinus Syndroom is een blessure aan de binnenkant van de knie, waarbij de pezen van de drie spieren die de knie buigen en naar binnen draaien, geïrriteerd of ontstoken raken. Deze pezen komen samen in een gezamenlijke eindpees, die de pes anserinus wordt genoemd. De pes anserinus hecht aan op het scheenbeen, net onder het kniegewricht.
Bij het Pes Aneserinus Syndroom heb je met name pijn aan de binnenkant van de knie, net onder het kniegewricht. Deze pijn verergert vaak bij traplopen of tegen een helling oplopen. Het Pes Anserinus Syndroom komt regelmatig voor bij hardlopers.
Ook om het Pes Anserinus Syndroom te voorkomen adviseren specialisten om de juiste (hardloop)schoenen te dragen.
Beschadigde meniscus
De meniscus is een schijfje kraakbeen dat zich tussen het bovenbeen en het onderbeen bevindt in het kniegewricht. De meniscus speelt een belangrijke rol bij het absorberen van schokken en het stabiliseren van het kniegewricht.
Als je een beschadigde meniscus hebt, voel je pijn in de knie en heb je moeite deze te strekken en buigen.
Meniscusblessures kunnen acuut of chronisch zijn. Een acute meniscusblessure wordt meestal veroorzaakt door een plotselinge draaiing of verdraaiing van de knie. Een chronische meniscusblessure kan worden veroorzaakt door overbelasting van de knie, zoals bij mensen die veel wandelen of rennen.
Als je hardloopschoenen met voldoende demping draagt en op tijd nieuwe hardloopschoenen koopt, heb je minder kans op een chronische meniscusblessure.
Slijmbeursontsteking
De slijmbeurzen, kleine zakjes gevuld met vocht die dienen als demping tussen gewrichten en pezen, kunnen ontstoken raken en veel pijn veroorzaken. Deze ontsteking kan veroorzaakt worden door een knietrauma, zoals een val of een harde klap op de knie, of door inspannende activiteiten zoals hardlopen.
Wanneer de slijmbeurs ontstoken raakt, kan er een gezwollen, zachte bult aan de voorkant van de knie ontstaan. Dit kan gepaard gaan met pijn en stijfheid in de knie zelf, waardoor het moeilijk kan zijn om normale bewegingen uit te voeren.
Hardloopschoenen met een goede demping vangen de schok van de landing van de voet op, waardoor de knie wordt ontlast.
Hoe kun je knieblessures voorkomen?
Knieklachten tijdens het hardlopen kunnen dus van aard verschillen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op knieblessures te verminderen.
- Spieren trainen (onder andere de spieren rond knie, maar ook de hamstrings en heupen)
- Een goede loophouding aannemen
- Goede hardloopschoenen dragen
Waarom zijn goede hardloopschoenen belangrijk?
Hardlopen biedt verschillende mentale en fysieke voordelen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 50 minuten hardlopen per week je gezondheid al een boost kan geven en het risico op overlijden kan verlagen.
Demping
Hardlopen is echter een belastende sport voor je gewrichten, met name voor je knieën. Tijdens het hardlopen wordt er een druk op je knieën uitgeoefend die ongeveer drie tot vier keer je lichaamsgewicht bedraagt. Dit kan kniepijn veroorzaken vanwege de repetitieve en impactvolle aard van de training.
Goede hardloopschoenen zijn belangrijk om knieklachten te voorkomen. De demping in hardloopschoenen vangt een groot deel van de klap op. Hierdoor vermindert de druk op spieren, pezen en het gewricht. Hierdoor heb je minder kans op blessures en op klachten als artrose en beschadigingen aan de meniscus.
Stabiliteit
Bovendien bieden bepaalde hardloopschoenen meer stabiliteit dan andere. Als jouw knieblessure te wijten is aan je looppatroon, kunnen hardloopschoenen uitkomst bieden. Of je hardloopschoenen met extra stabiliteit nodig hebt, heeft te maken met hoe je voet afwikkelt.
Heb je last van overpronatie, supinatie of heb je een neutrale afwikkeling?
Bij een neutrale afwikkeling blijft je enkel boven je hiel en wordt je lichaam op de juiste manier belast.
Bij overpronatie zakt je voet echter steeds iets naar binnen tijdens het afwikkelen, waardoor je enkel ook naar binnen komt en niet meer boven je hiel staat bij het landen. Dit kan klachten veroorzaken aan je enkels, knieën en andere delen van je lichaam, omdat je lichaam verkeerd belast wordt.
Als je enkel een klein beetje naar binnen of buiten zakt tijdens het lopen, kun je kiezen voor hardloopschoenen die wat extra stabiliteit bieden. Sommige hardloopschoenen zijn wat stijver en bieden daardoor meer stabiliteit. Je enkel heeft hierdoor minder kans om naar binnen of buiten te zakken. Als je in de winkel staat, draai dat voorzichtig aan de zool van de schoen. Als die erg buigbaar is, dan is de schoen lekker flexibel, maar biedt die minder stabiliteit.
Heb je veel last van overpronatie? Dan zijn er ook speciale antipronatieschoenen. Deze schoenen zijn extra stabiel en hebben daarnaast een verstevigde binnenkant van de zool. Hierdoor krijgt je voet nog meer ondersteuning tijdens het lopen.
Waarom zijn goede hardloopschoenen belangrijk?
Hieronder zijn de belangrijkste eigenschappen voor hardloopschoenen te overwegen als je kwetsbare knieën hebt:
- Demping: Kies voor schoenen met goede responsieve demping die de energie van de schok absorbeert bij elke stap.
- Gewicht: De ideale hardloopschoen is lichtgewicht maar biedt toch voldoende demping om je knieën te ontlasten.
- Stabiliteit en stevigheid: Schoenen met extra stabiliteit en stevigheid kunnen helpen om de juiste voetafwikkeling te bevorderen en zo de druk op je knieën te verminderen.
- Drop: De heeldrop of heel-to-toe drop van een hardloopschoen kan ook invloed hebben op de belasting van je knieën. Over het algemeen zijn hardloopschoenen met minder hoogteverschil tussen hiel en voorvoet, dus een lagere drop, beter voor je knieën.
- Grip: Een goede grip voorkomt uitglijden. Hierdoor heb je minder kans op verrekkingen, spierscheuringen of een acute meniscusblessure.
De 9 beste hardloopschoenen voor je knieën
New Balance Fresh Foam X 1080v12
New Balance 1080v12
De New Balance 1080v12 is een neutrale hardloopschoen die is ontworpen voor maximale demping en comfort.
De tussenzool van de New Balance 1080v12 is gemaakt van Fresh Foam. Dit type schuim is lekker stevig, maar biedt veel demping. Het is niet zo zacht als bijvoorbeeld de tussenzool van Hoka hardloopschoenen, waardoor je er minder in wegzakt.
De zool is in deze versie iets breder dan die van de 1080v11, wat voor iets meer stabiliteit zorgt.
Het bovenwerk heeft is voorzien van een nieuwe functie genaamd “Fit Weave”. Dit zijn een reeks interne kabeltjes die je voet op zijn plaats houden.
De New Balance 1080v12 is een goede keuze voor hardlopers die op zoek zijn naar een comfortabele en gedempte schoen voor dagelijkse training. Het is ook een goede keuze voor hardlopers die gevoelig zijn voor overpronatie.
Pluspunten
- Stevige tussen, responsieve tussenzool
- Kwalitatief bovenwerk
- Lange levensduur
Minpunten
- Tussenzool niet heel zacht
Brooks Ghost 15
Brooks Ghost 15
De nieuwste versie van de Brooks Ghost beschikt over een nog zachtere middenzool in vergelijking met eerdere modellen. Hierdoor wordt de schokabsorptie verhoogd, waardoor het een geschikte hardloopschoen is als je gevoelige knieën hebt . Het bovenwerk is zacht, ademend en sluit naadloos aan om je voet.
Al met al is de Brooks Ghost 15 een uitstekende allround hardloopschoen die veel comfort biedt. Houd er echter rekening mee dat deze schoen minder geschikt is voor het lopen van snelle tijden.
Pluspunten
- Optimale schokabsorbtie
- Zacht en ademend bovenwerk
- Veel comfort
Minpunten
- Geen snelle schoen
Saucony Guide 16
Saucony Guide 16
De Saucony Guide 16 is een stabiliteitsschoen voor hardlopers die licht overproneren. Het is de opvolger van de Saucony Guide 15 en heeft een aantal updates, waaronder een nieuwe tussenzool, een nieuwe bovenkant en een nieuwe buitenzool.
De tussenzool van de Saucony Guide 16 is gemaakt van Saucony’s PWRRUN tussenzool, een lichte en responsieve schuimlaag. Aan de binnenkant is de zool versterkt door middel van het HOLLOW-TECH systeem, waardoor je voet precies genoeg wordt ondersteund. De tussenzool is ook iets breder dan die van de Saucony Guide 15, wat zorgt voor nog wat meer stabiliteit.
Het bovenwerk van de Saucony Guide 16 bestaat uit een enkele laag engineered mesh. Het mesh is lichtgewicht en ademend en zorgt voor een comfortabele en stevige pasvorm.
De buitenzool van de Saucony Guide 16 is gemaakt van Saucony’s FlexFilm buitenzool. De buitenzool is duurzaam en biedt goede grip op verschillende ondergronden.
De Saucony Guide 16 is een goede keuze voor hardlopers die op zoek zijn naar een comfortabele, ondersteunende en responsieve stabiliteitsschoen. De combinatie van een PWRRUN tussenzool en wat extra stabiliteit maakt het een uitstekende schoen voor je knieën.
Pluspunten
- Licht en responsief
- Iets breder voor meer stabiliteit
- Precies genoeg ondersteuning
Minpunten
- Aan de smalle kant
Hoka Bondi 8
Hoka Bondi 8
Wil je jouw voeten flink in de watten leggen tijdens het hardlopen? De Hoka Bondi 8 is bij uitstek een schoen die geschikt is voor langere afstanden op een rustig tempo, zoals je hersteltrainingen en easy runs.
De schoen is licht, maar heeft tegelijkertijd ene onovertroffen demping. De tussenzool van de Hoka Bondi 8 is gemaakt van Hoka’s kenmerkende EVA-schuim. De tussenzool is ook iets breder dan die van de Bondi 8, wat voor wat meer stabiliteit zorgt.
Het bovenwerk heeft een nieuwe functie genaamd “Hoka FORMFIT”, een systeem van interne structuren die de voet op zijn plaats houden.
Pluspunten
- Heerlijk zachte tussen
- Veel comfort
- Ondersteunend bovenwerk
Minpunten
- Wat zwaar
- Niet voor snelle trainingen
Hoka Arahi 6
Hoka Arahi 6
De Hoka Arahi 6 is om meerdere redenen een uitstekende hardloopschoen als je blessuregevoelige knieën om hebt. Allereerst biedt de schoen door een uniek J-frame ontwerp extra stabiliteit en begeleiding voor je voet, zonder gebruik te maken van zware, stijve materialen. Dit helpt om overpronatie te corrigeren, wat de druk op de knieën kan verminderen.
Daarnaast heeft de schoen een hoge mate van demping, wat de impact op de gewrichten vermindert tijdens het hardlopen.
Ondanks de extra demping en stabiliteit is de Arahi 6 nog steeds een erg lichte schoen (269 gram, heren maat 42).
Pluspunten
- Licht voor een stabiliteitsschoen
- Veel demping
- Uniek j-frame
Minpunten
- Voor sterk overpronerende lopers niet voldoende ondersteuning
Asics Gel-Kayano 30
Asics Gel-Kayano 30
De Asics Gel-Kayano 30 is een stabiliteitsschoen voor hardlopen die is ontworpen voor hardlopers die overproneren.
De tussenzool van de Asics Gel-Kayano 30 is gemaakt van Flytefoam Blast+, een lichtgewicht en responsief schuim.
De bovenkant van de Asics Gel-Kayano 30 is gemaakt van een enkele laag van speciaal ontwikkeld mesh. Het mesh is lichtgewicht en ademend, en heeft een extra stevige structuur, waardoor je voet minder naar binnen of buiten kan zakken.
De Asics Gel-Kayano 30 is een goede keuze voor hardlopers die op zoek zijn naar een comfortabele en stabiele schoen voor dagelijkse training.
Pluspunten
- Erg comfortabel
- Ondersteuning bij iedere stap
- Hoge kwaliteit materialen
Minpunten
- Voelt wat log
Brooks Launch 10
Brooks Launch 10
De Brooks Launch 10: een snelle schoen voor overpronerende lopers. Met de innovatieve GuideRails aan de binnenkant van de hiel, biedt de schoen extra stabiliteit, zonder je pas overdreven te corrigeren en alleen wanneer jouw voet daarom vraagt. Deze schoen biedt ook geschikte stabiliteit voor neutrale lopers met een regulier recht looppatroon.
Pluspunten
- Lichtgewicht
- Aantrekkelijke prijs
- Voor al je trainingen
Minpunten
- Wordt snel warm
Asics Gel-Nimbus 25
Asics Gel-Nimbus 25
De nieuwe Gel-Nimbus os lichter, veerkrachtiger en supercomfortabel. Door de wat stijvere, maar extra dikke middelzool is het een uitstekende schoen als je regelmatig last hebt van overbelastingblessures, bijvoorbeeld aan de knie.
Met een rondere zool en het innovatieve FF Blast+ Eco schuim in de middenzool, biedt de Nimbus 25 de perfecte balans tussen responsiviteit en demping. Of je nu lange runs of tempo-sessies doet, deze schoenen zijn ideaal voor een hele reeks trainingen.
Pluspunten
- Zeer responsief
- Wat dikkere tussenzool
- Lekker allround
Minpunten
- Blinkt nergens specifiek in uit
Hoka Stinson 7
Hoka Stinson 7
Ben je op zoek naar een trailschoen die jouw knieën zoveel mogelijk ontziet? Dan is de Hoka Stinson 7 wellicht de beste keuze. De Stinson 7 is een trailschoen die wat extra stabiliteit geeft. De combinatie van een wat dikkere middenzool en de extra stabiliteit maakt het een uitstekende trailschoen als je gevoelige knieën hebt.
De tussenzool van de Hoka Stinson 7 is gemaakt van Hoka’s kenmerkende oversized EVA-schuim, dat bekendstaat om zijn lichte gewicht en zachtheid. De tussenzool is ook licht gebogen, wat helpt om een soepele en efficiënte pas te bevorderen.
Het bovenwerk heeft ook een nieuwe functie genaamd “Hoka FORMFIT”. Dit brengt extra structuur aan in de schoen, waardoor je enkel tijdens het lopen rechter boven je hiel blijft.
De buitenzool van de Hoka Stinson 7 is gemaakt van Vibram Megagrip-rubber en biedt goede grip op verschillende trail-ondergronden.
De Hoka Stinson 7 is een goede keuze voor hardlopers die op zoek zijn naar een comfortabele en gedempte trailschoen voor lange afstanden.
Pluspunten
- Trailschoen met extra stabiliteit
- Uitstekende grip
- Geschikt voor lange afstanden
Minpunten
- Voor sommige lopers aan de smalle kant