Trainen in superschoenen

Trainen in superschoenen: wel of juist niet doen?

Ze zijn inmiddels niet meer weg te denken aan de start van de grote marathons: superschoenen. Dit zijn schoenen die zich van “normale” hardloopschoenen onderscheiden door het gebruik van onder andere een carbonplaat en een extra dikke zool. Inmiddels zijn er tal van wereldrecords gebroken in schoenen als de Nike Vaporfly en het nut ervan is (vooral voor snelle lopers) inmiddels wel bewezen. Waar nog minder over bekend is, is of het goed is om op deze superschoenen te trainen.

Afsnijroute

Wat zijn superschoenen?

Superschoenen zijn sportschoenen die gebruikmaken van verschillende nieuwe technologieën om de prestaties te verbeteren. Zo wordt er bijvoorbeeld een plaat van carbon (koolstofvezels) gebruikt. Die plaat fungeert als het ware als een springveer die je voortstuwt tijdens het lopen. Hierdoor verbruik je minder energie, waardoor je sneller en langer kunt rennen. Daarnaast hebben superschoenen een extra dikke zool met een extra veerkrachtig schuimrubber. Dit zorgt voor een verhoogde demping en energieteruggave.

Superschoenen kwamen in 2016 op de markt en al snel werd record na record verpulverd. De schoenen leverden een dusdanig voordeel op ten opzichte van reguliere hardloopschoenen dat World Athletics, het bestuursorgaan van atletiek, zich in 2020 gedwongen zag een maximale hoogte van de tussenzool in te stellen voor professionele lopers.

Inmiddels hebben alle grote schoenenmerken een superschoen (die aan de regels voldoet) in hun assortiment en niet alleen de elite lopers dragen ze, ook amateurs maken dankbaar gebruik van deze superschoenen voor marathons en kortere afstanden.

Bekende superschoenen zijn bijvoorbeeld:

De voordelen van trainen in superschoenen

Maar als je een paar superschoenen in de kast hebt staan, is het dan beter om die te bewaren voor tijdens de wedstrijddag of is het juist belangrijk om erop te trainen

Daar zijn de meningen over verdeeld.

Een belangrijk argument om ook te trainen op superschoenen is dat je lichaam aan de schoenen kan wennen. Ook voor superschoenen geldt immers het adagium dat je beter geen nieuwe dingen kunt proberen op de dag van de wedstrijd.

Maar het effect van trainen op superschoenen strekt verder. De betere demping en energieteruggave zorgen er namelijk óók tijdens trainingen voor dat je sneller en langer kunt lopen zonder vermoeid te raken. Hierdoor kun je je trainingsvolume en -intensiteit verhogen. Je kunt dus vaker langer afstanden lopen of een zware intervaltraining inplannen, terwijl je lichaam hier minder negatieve effecten van ondervindt.

Bovendien is het – in tegenstelling tot wat veel mensen geloven – niet zo dat superschoenen sneller verslijten dan andere hardloopschoenen. Het tegenovergestelde lijkt zelfs het geval. Door de hogere dichtheid van het schuim dat gebruikt wordt, behouden superschoenen langer hun dempende werking en veerkracht. Hierdoor loop je minder snel blessures op.

Argumenten om niet in je superschoenen te trainen

Toch zijn er ook hardlopers die geloven dat het beter is om de superschoenen te bewaren voor moment suprême: de wedstrijd.

Een belangrijk argument daarvoor is dat je meer kracht en uithoudingsvermogen opbouwt zonder de boost die de superschoenen je geven. Je moet tijdens je trainingen harder werken om hetzelfde tempo of dezelfde afstand te lopen, waardoor je uiteindelijk sterker wordt. Vervolgens geniet je op de wedstrijddag van de extra impuls die de superschoenen je geven.

Een andere, niet onbelangrijke, reden om zuinig te zijn met je superschoenen is het prijskaartje. Superschoenen kosten al snel 250 euro. Een goed paar reguliere hardloopschoenen kost grofweg de helft. 

Gemiddeld gaan hardloopschoenen zo’n 500 tot 1000 kilometer mee. Als je gemiddeld tussen de 50 en 100 kilometer per week loopt, betekent dit dat je superschoenen maar 5 tot 10 weken meegaan (als je pech hebt).

Zorgen superschoenen voor blessures?

Een belangrijke kwestie bij de vraag of het goed is om in superschoenen te trainen is of deze schoenen voor (meer) blessures zorgen. Daar zijn de wetenschappers het niet over eens.

Een artikel in het tijdschrift Sports Medicine liet onlangs vijf case studies zien die erop wezen dat superschoenen kunnen zorgen voor naviculare fracturen. 

Andere onderzoeken laten juist geen verhoogde kans op blessures door superschoenen zien.

Af en toe trainen op superschoenen

Je hoeft natuurlijk niet iedere training op je superschoenen te lopen. Door je rustige duurlopen op een regulier paar schoenen af te werken, spaar je jouw dure superschoenen. Tegelijkertijd bouw je extra kracht (en mentale discipline op).

Daarbij kun je er op gezette tijden wel degelijk voor kiezen om je superschoenen te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld het effect van je tempo runs of interval trainingen vergroten. Ook kun je regelmatig een lange duurloop op je superschoenen doen. Zo kun je verder lopen zonder extra energie te verbruiken en je trainingsvolume verhogen, terwijl je lichaam kan wennen aan de hoogte, stijfheid en veerkracht van de schoenen.

Laatste artikelen