Trailrunning is een geweldige manier om de natuur in te gaan en van het buitenleven te genieten. Of je nu door het bos, de duinen, door weilanden of in het buitenland door de bergen loopt, de juiste uitrusting is cruciaal voor je loopervaring én je veiligheid.
Van schoenen en sokken tot bescherming tegen de elementen, op deze pagina leggen we uit wat je nodig hebt voor een succesvolle trailrun en waarom.
Ben je onbekend met traillopen? Lees dan ook ons artikel over beginnen met trailrunning.
Dit zijn dingen die je (mogelijk) nodig hebt tijdens je trailrun.
- Trailschoenen
- Kleding
- Hoofdbescherming
- Trail rugzak
- Zonnebril
- Voeding
- EHBO-kit
- Hardloophorloge
- Wandelstokken
- Hoofdlamp
- Accessoires
Afsnijroute
Wat heb ik precies nodig voor mijn trailrun?
Een van de leuke aspecten van trailrunning is dat de omgeving mooi, rustgevend en vaak ook zeer gevarieerd is. Heerlijk rennen over met dennennaalde bezaaide paden is een van de fijnste manieren om je hoofd even helemaal leeg te maken.
Door het fraaie en gevarieerde landschap is het ook veel leuker om lange afstanden te lopen dan wanneer je op de weg loopt. Veel trailrunners vinden het heerlijk om er een hele dag op uit te trekken en te genieten van de natuur.
Of je alle van bovenstaande items nodig hebt of slechts enkele, hangt onder andere af van de afstand die je loopt, het terrein en het weer.
Water en snacks of sportvoeding heb je bijvoorbeeld alleen nodig als je langer op pad gaat. Afhankelijk daarvan kun je ook bepalen wat voor draagsysteem (heupband of hardlooprugzak) je draagt.
Houd voor je vochtinname grofweg de volgende richtlijnen aan:
- Tot ongeveer een uur: geen water nodig
- 1 tot 2 uur: water
- Meer dan 2 uur: water + 200 calorieën per uur
Houd er rekening mee dat de tijd die je onderweg bent veel moeilijker in te schatten is dan wanneer je op de weg loopt omdat het terrein moeilijker is en omdat je soms de weg moet zoeken.
Trailschoenen
Trailschoenen zijn essentieel voor elke trailrun, omdat ze meer grip en ondersteuning bieden op oneffen terrein dan gewone hardloopschoenen.
Trailschoenen hebben kenmerken als een agressiever profiel, kleverige rubberen zolen, rotsplaten en teenbeschermers die zorgen voor betere tractie op gladde oppervlakken of bij het klimmen over rotsen en wortels.
Kleding
Net als bij hardlopen is het belangrijk dat de kleding die je draagt licht, vochtafdrijvend en comfortabel is. Hoe meer vocht je kleding vasthoudt, hoe sneller je last krijgt van schaafwonden (iedere trailrunner die weleens last heeft gehad van geschaafde tepels weet hoe vervelend dat is).
Hieronder geven we enkele aanbevelingen voor een shirt en broek voor zowel dames als heren.
Uiteraard is het belangrijk om je kleding af te stemmen op het weer.
Houdt daarnaast rekening met teken, vooral als je in een bosachtige omgeving loopt. Deze beestjes worden actief zodra de temperatuur boven de 7 graden Celsius stijgt. Als bescherming tegen teken kun je bijvoorbeeld kiezen voor een pet en een shirt met lange mouwen of losse armbeschermers.
Als je door weilanden met hoog gras of deels overgroeide paden loopt zijn lange sokken ook een aanrader. Loop je door een zanderige omgeving, dan zijn gaiters onmisbaar.
Trailshirt heren:
Trailshort heren:
Trailshirt dames:
Trailshort dames:
Regenjack
Als je wat langer op pad en verder van huis gaat, is het verstandig om een regenjack mee te nemen. Niet alleen is het mogelijk dat je overvallen wordt door een regenbui, je kunt ook de weg kwijt raken, vermoeid raken of je enkel verstuiken waardoor je niet meer verder kunt rennen. Zodra je stopt met rennen, koel je snel af. Een regenjack beschermt je tegen de ergste wind en kou.
Er zijn verschillende lichtgewicht regenjacks voor trailrunning. Kies bijvoorbeeld voor de:
Draag- en drinksysteem
Als je korte afstanden loopt, dan is een hardloopriem (running belt) in principe voldoende, maar als je langere afstanden wil afleggen dan is een trailvest een betere oplossing. Deze hardlooprugzakken bieden een plek om water in op te bergen en je kunt er ook je andere benodigdheden zoals snacks, extra kleding, een regenjack en EHBO-kit in kwijt. Het gewicht kun je bovendien evenwijdig verdelen over je lichaam. Door een nauwsluitende pasvorm stuitert een trailvest niet.
Als drinksysteem kun je kiezen voor bidons of soft flasks op de borst of een reservoir met een slang op de rug (of een combinatie van beiden). Het voordeel van een reservoir is dat je het op de rug draagt en meer inhoud heeft. Losse flessen zijn makkelijker bij te vullen. Met losse flessen of bidons kun je bovendien kiezen voor verschillende soorten drinken (water, sportdrink etc.)
Dit zijn de beste trailrugzakken van dit moment:
De beste trailvesten van dit moment zijn:
Voeding
Als je langer dan 1,5 uur op pad gaat, dan heb je extra voeding nodig tijdens je loop. Je lichaam heeft behoefte aan:
- Calorieën
- Elektrolyten
Calorieën voorzien je lichaam van energie. Het is de brandstof waar je op loopt. Deze calorieën kun je halen uit bijvoorbeeld fruit zoals bananen, energierepen, nootjes of krenten en rozijnen. In plaats daarvan of als aanvulling daarop kun je ook gebruikmaken van sportgels of supplementen zoals Tailwind Nutrition. Deze producten voorzien je van een snelle boost aan calorieën en zijn makkelijk bij je te dragen.
Naast calorieën heb je ook behoefte aan elektrolyten. Dit zijn mineralen als natrium, kalium, calcium en magnesium. Ze zorgen ervoor dat je spieren goed werken. Omdat je tijdens een trailrun zweet, raak je mineralen kwijt. Als je alleen maar water drinkt, raakt je vochtbalans uit evenwicht. Daarom is het belangrijk om voedingssupplementen met extra elektrolyten in te nemen.
Hoeveel elektrolyten je per uur nodig hebt is onder andere afhankelijk van het weer en de hoeveelheid vocht die je verliest door transpiratie. Hoe meer je zweet, hoe meer elektrolyten je nodig hebt.
EHBO-kit
Tijdens een trailloop is het risico dat je struikelt, je teen stoot of jezelf openhaalt aan een struik een stuk groter dan wanneer je op de weg loopt. Bovendien loop je vaak door afgelegen natuurgebieden. Daarom is het belangrijk om een EHBO-kit bij je te hebben. Zorg dat je EHBO-pakket onder andere de volgende items bevat:
- Pleisters
- Blarenpleisters
- Verbandgaasjes
- Zwachtels
- Verbandschaar
- Tekentang
Loop je in de bergen of afgelegen natuurgebieden in het buitenland? Zorg dan ook dat je een reddingsdeken bij je hebt.
Hardloophorloge
Met een hardloophorloge kun je tegenwoordig niet meer alleen maar zien hoe hard en hoe ver je loopt, de meest geavanceerde modellen zijn voorzien van barometers, hoogtemeters en andere geavanceerde meetapparatuur die goed van pas komen tijdens jouw avonturen. Zo kun je bijvoorbeeld bijhouden hoeveel hoogtemeters je hebt afgelegd en op wat voor hoogte je jezelf bevindt. Ook ontvang je een waarschuwing als er slecht weer op komst is.
Moderne hardloophorloges hebben uitgebreide navigatiemogelijkheden. Je kunt GPS-routes volgen en realtime kaarten bekijken – ook als je met je telefoon geen bereik hebt.
Verder hebben veel hardloophorloges veiligheidsfuncties. Als je bijvoorbeeld valt en niet meer beweegt, verstuurt je horloge een waarschuwing naar vooraf ingestelde personen.
Dit zijn de beste hardloophorloges voor trailrunners:
Extra accessoires
Afhankelijk van het weer, de omgeving en de afstand die je van plan bent te lopen, heb je vaak nog behoefte aan extra accessoires. Als het warm en zonnig is, is het van groot belang om je te beschermen tegen de zon. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een zonnebril en een pet dragen en je insmeren met zonnebrand. Ook zijn losse mouwen handig om bij je te hebben. Ze voorkomen dat je verbrandt en bieden bescherming tegen teken, terwijl je ze af kunt doen als het bewolkt is.
In koud weer zijn zaken als een muts, buff en een windjack bijvoorbeeld een must.
Als je in het donker loopt (of het risico loopt in het donker thuis te komen) heb je beslist een hoofdlamp of een ander soort verlichting nodig.
Tijdens ultra traillopen maken veel deelnemers gebruik van wandelstokken om hun benen een beetje te ontzien.